Bas Verkaik (ELEO) meest innovatieve leider van Nederland

Redactie

7 april 2023

Vier CIO Magazine Innovation Awards uitgereikt op CIO Inspire & Dinner 2023

Bas Verkaik, oprichter van ELEO, is winnaar van een CIO Magazine Innovation Award in de categorie Meest innovatieve leider. Bovemij won als Meest innovatieve ecosysteem. Equalture ging er met de prijs vandoor bij de Meest succesvolle start-up, scale-up of challenger. Tata Consultancy Services (TCS) ontving de award voor de Meest succesvolle business-innovatie.

De Innovation Awards zijn een initiatief van ICT Media (uitgever van o.a. CIO Magazine, CIO TV & Tech TV en organisator van o.a. de jaarlijkse CIODAY) en werden gisteren uitgereikt tijdens CIO Inspire & Dinner 2023, een jaarlijks evenement voor digitale beslissers in het bedrijfsleven en bij de overheid. Alle genomineerden presenteerden hun cases aan het publiek en de onafhankelijke jury.

Meest innovatieve leider

Winnaar Bas Verkaik dankt de prijs voor Meest innovatieve leider aan zijn visie op maatwerk-batterijoplossingen voor de industrie en de snelle groei van het bedrijf ELEO, dat deze behoefte adresseert. Als leider ontwikkelt hij zich van een typische startende ondernemer naar topman van een gevestigde onderneming.

“Wij zien in Bas een echte ondernemer die met beide benen op de grond staat”, zegt juryvoorzitter Eric Wesselman van KPMG. “Hij weet zijn team te ontwikkelen naar een volwaardige onderneming, waarbij hijzelf niet meer in de uitvoering zit maar een vooral strategische en tactische focus heeft. Hierbij laat hij zich inspireren door andere ondernemers die deze stap ook maken of al hebben gemaakt.”

Overige genomineerden in deze categorie waren Vijai Hoeblal, CEO van EDSN; Alexander Ketelaar, Co-founder en Managing Director bij Maykers; en Daniel Bos, Director of Data & Analytics bij Just Eat Takeaway.

Start-up, scale-up of challenger

Over winnaar Equalture, gisteren vertegenwoordigd door co-founder en CEO Charlotte Melkert, zegt Eric Wesselman: “Het proces van talentselectie op basis van CV’s wordt door Charlotte en haar team geïnnoveerd. Zij maakt het proces eerlijker, door mensen te selecteren op basis van de vaardigheden die zij in de game-based oplossing van Equalture laten zien.”

Er waren drie andere genomineerden in de categorie Meest innovatieve start-up, scale-up of challenger. Triggre biedt een oplossing voor no-code programmeren en verhoogt daarmee de kansen op een baan voor ambitieuze mensen die geen of slechts beperkte ervaring hebben met software-development. Shuttel zoekt passend vervoer bij de agenda van de reiziger in plaats van dat deze de agenda moet aanpassen aan de te maken reis – bij voorkeur naadloos en CO2-neutraal. LoopingOne biedt een zeer flexibel KYC- en payments-platform.

Meest innovatieve ecosysteem

Winnaar bij het Meest innovatieve ecosysteem is Bovemij. Het bedrijf, in het proces vertegenwoordigd door Marcel van de Lustgraaf, lid van de raad van bestuur, biedt digitale dienstverlening aan ondernemingen in de mobiliteitsbranche voor maximalisatie van omzet en winst en effectieve omgang met tegenslagen.

“Marcel heeft met zijn een team een zeer succesvolle transformatie van Bovemij weten te realiseren, waarbij door middel van ‘do-or-die’-digitalisering een backbone is gevormd voor een toekomstvaste dienstverlening”, aldus de juryvoorzitter.

Overige genomineerden in deze categorie waren UMC Utrecht, voor het digitale samenwerkingsplatform ten behoeve van de multidisciplinaire oncologieteams; Maykers, dat met succes online-producten levert voor het boerenbedrijf; EDSN, dat als samenwerkingsplatform van de netbeheerders de energiesector voorziet van hoogstnoodzakelijke data.

Succesvolste business-innovatie

Daarnaast is er dit jaar ook een extra Innovation Award voor de Meest succesvolle business-innovatie. TCS onderscheidde zich als businesspartner binnen het winnende Bovemij-ecosysteem, door een zeer innovatieve manier van contracting te ontwikkelen. Hierbij vormt het kanban-bord voor visualisatie en optimalisatie van het productieproces de basis.

Jury

De jury van de CIO Magazine Innovation Awards 2023 bestond dit jaar uit Eric Wesselman (juryvoorzitter, KMPG), Anja Dekhuijzen (Whitebridge Advocatuur), Rob Beijleveld (ICT Media), Tjibbe van der Zeeuw (Squadra), Ben van der Burg (Triple, BNR Nieuwsradio), Thomas Bunnik (Whoppah en Meest innovatieve leider van 2022) en Daniel Gebler (Picnic en Meest innovatieve leider van 2021).

“De jury was dit jaar wederom positief verrast door het hoge niveau van de inzenders, alsmede de voortdurende innovatie van de markt”, zegt vicevoorzitter Anja Dekhuijzen.

Gerelateerde artikelen

Aart Rupert (Damen) is CIO of the Year 2023

Aart Rupert (Damen) is CIO of the Year 2023

Aart Rupert, CDO van Damen, is winnaar van de CIO of the Year Award 2023. Hij dankt de prijs aan zijn strategische visie op digitalisering, de transformatie die hij heeft ingezet en het in de markt zetten van een nieuwe business unit (Damen Triton). CM.com won de Tech Hero Award.

Michiel Valk (Essent): ‘Zorg dat je als IT middenin de organisatie staat’

Michiel Valk (Essent): ‘Zorg dat je als IT middenin de organisatie staat’

Essent is de volgende stap in de energietransitie aan het maken. De vertaalslag van de mogelijkheden die technologie biedt richting medewerkers en klanten is daarbij essentieel, net als goed luisteren naar alle stakeholders en klanten. Dit is het domein van CIO Michiel Valk, die onlangs is genomineerd voor de CIO of the Year Award.