Vlucht naar hybrid cloud door pandemie

Redactie

23 februari 2021

Hybrid cloud speelt een grotere rol dan ooit in de flexibiliteitsbehoefte van organisaties. In het afgelopen jaar hebben bedrijven massaal hybride cloud-oplossingen omarmd om thuiswerken te faciliteren en bedrijfsprocessen te moderniseren. Tegelijkertijd zeggen vier op de tien beslissers dat kostenbeheersing de belangrijkste reden is dat zij op deze oplossingen overgaan. Daarop duidt onderzoek in opdracht van NTT.

De pandemie heeft organisaties met de neus op de feiten gedrukt. Een groot deel van de bedrijven bleek niet zo flexibel als zij dacht. De plotselinge gezondheidscrisis legde de kwetsbaarheden bloot in de cloud-infrastructuur, de beveiliging en de netwerkarchitectuur. Juist die kwetsbaarheden hielden verandering tegen.

Rapport

Het Hybrid Cloud Report lezen? Laat hieronder je gegevens achter en je ontvangt de link in je inbox.

[su_row][su_column size=”1/4″]

[/su_column][su_column size=”3/4″]

  [/su_column][/su_row]

  Waar multinationals tot een jaar geleden vooral bezig waren met het flexibeler maken van de interne infrastructuur en applicaties, moesten ze een jaar geleden plotsklaps massaal thuiswerken faciliteren. Maar dit bood ook kansen om de digitale-transformatie te versnellen. De ondervraagden zien de hybride cloud als essentieel onderdeel voor datagedreven processen en beslissingen in real time. Zes op de tien ondervraagde organisaties maakt al gebruik van hybrid cloud en 33 procent van de respondenten is van plan binnen 12 tot 24 maanden een hybride oplossing te implementeren.

  Ofschoon onzekere tijden vragen om snelle maatregelen, blijven organisaties kostenbesparing nastreven. De totale kosten van de gehele IT-operatie zijn voor ruim vier op de tien beslissers de belangrijkste reden voor implementatie van de hybrid cloud. Zeker met het oog op de verschuiving naar thuiswerken, waarbij bedrijven op nieuwe, andere en vaak complexere wijze toegang nodig hebben tot data en applicaties. Ook helpt het gebruik van de hybrid cloud bijna een derde van de bedrijven de uitrol van applicaties en diensten te versnellen, resulterend in operationele efficiëntie.

  Naast het maximaliseren van kostenefficiëntie, krijgen bedrijven ook te maken met veranderende houdingen ten opzichte van security en compliance en de complexiteit van het implementeren van de hybrid cloud. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat de moeilijkheden rondom het beheer van databeveiliging de grootste drempel zijn bij het implementeren van hybride cloud.

  Om de drempel voor complexe omgevingen te verlagen, moeten organisaties een omgeving kiezen die hun bedrijfskritische applicaties in de public en private cloud op goed beveiligde wijze kan hosten. Ook moeten ze samenwerken met een partner die de sectoren waarin ze werken begrijpt om compliance te garanderen.

  De ondervraagden zien echter ook dat netwerkperformance en een gebrek aan vaardigheden onder medewerkers belangrijke hindernissen kunnen zijn bij de implementatie van hybrid cloud. Beide kunnen, als ze niet juist worden aangepakt, de voordelen die de cloud biedt tenietdoen.

  Over het onderzoek

  Het onderzoek is in opdracht van NTT verricht onder 950 beslissers uit dertien landen (waaronder Nederland) in vijf regio’s. De resultaten zijn verwerkt in het 2021 Hybrid Cloud Report.

  Gerelateerde artikelen

  Ruim helft organisaties heeft applicatiestrategie

  Ruim helft organisaties heeft applicatiestrategie

  Iets meer dan de helft van de Nederlandse organisaties heeft een applicatiestrategie. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim vijfhonderd IT-beslissers en -beïnvloeders over ontwikkelen in low-code. Het overzichtelijk en beheersbaar houden van het applicatielandschap levert voor de meerderheid (56%) van de organisaties dan ook geen problemen op. Voor negen procent van de organisaties is dit wél een opgave.

  Inzet publieke cloud en SaaS-oplossingen vlakt af

  Inzet publieke cloud en SaaS-oplossingen vlakt af

  Meer dan een vijfde van IT-applicaties wordt in zes verschillende omgevingen gehost. Dit leidt tot beveiligings- en operationele uitdagingen en een toenemende vraag naar multi-cloud netwerkoplossingen. Daarop duidt onderzoek door F5.

  Inzet publieke cloud en SaaS-oplossingen vlakt af

  De vier grootste cloud-uitdagingen en hoe zichtbaarheid kan helpen

  Toen er nog geen sprake was van een pandemie, werd er al steeds meer gewerkt met de cloud. Sindsdien is de hoeveelheid activiteit in de cloud zeer sterk toegenomen, mede doordat veel organisaties permanent zijn overgestapt op hybride werken. Uit een recent onderzoek...

  Voorspellende data: waardevolle inzichten voor bedrijfsstrategie

  Voorspellende data: waardevolle inzichten voor bedrijfsstrategie

  Elk bedrijf analyseert en kijkt terug. De jaarrekening vertelt wat wel en wat niet goed is gegaan en hoe resultaten tot stand zijn gekomen. ‘Maar vooruitkijken en relaties leggen tussen verschillende datastromen laten veel bedrijven nog liggen’, zegt Miguel Brahim, expert in data analytics bij PwC. ‘Vaak gebruiken zij Excel als basis voor budgetten en kasstroomvoorspellingen. De inzet van algoritmes, data-analyse en visualisaties is vaak nog niet breed geïmplementeerd. Terwijl die instrumenten juist waardevolle inzichten opleveren voor de bedrijfsstrategie.’