Inzet publieke cloud en SaaS-oplossingen vlakt af

Redactie

30 maart 2023

Meer dan een vijfde van IT-applicaties wordt in zes verschillende omgevingen gehost. Dit leidt tot beveiligings- en operationele uitdagingen en een toenemende vraag naar multi-cloud netwerkoplossingen. Daarop duidt onderzoek door F5.

Volgens leidinggevenden in de IT uit de EMEA-regio zijn multi-cloud netwerken de belangrijkste trend voor de komende jaren. De meeste CIO’s zullen in de nabije toekomst verantwoordelijk zijn voor hybride app-architecturen en multi-generatie apps, verspreid over hybride omgevingen.

De hype van ‘alles naar de cloud’ brengen lijkt over zijn top heen, melden de onderzoekers in hun negende State of Application Strategy Report (SOAS). In 2018 was driekwart van de respondenten van plan om tot de helft van hun apps in ‘een cloud’ te implementeren. Nu stelt iets minder dan de helft van de respondenten dat ze momenteel apps in de cloud hebben ingezet, en gemiddeld zetten organisaties slechts 15 procent van hun app-portfolio in de cloud in.

Na jarenlange daling is het percentage applicaties dat wordt gehost in traditionele, lokale datacenters in 2022 zelfs met 2 procentpunt gestegen tot 37 procent. Het aandeel van on-premise implementaties bedraagt meer dan 50 procent, omdat zowel traditionele als cloud-omgevingen op locatie bestaan.

Hoewel de inzet van publieke cloud en SaaS afgelopen jaren steeg, is het gebruik hiervan in 2023 afgevlakt of zelfs licht gedaald. Mobiliteit en het terughalen van apps is een belangrijke trend. Deze blijft voor het tweede jaar op rij hoog: 43 procent van de respondenten haalt apps terug in huis of is van plan dat binnenkort te doen. De belangrijkste reden hiervoor is omdat organisaties de wildgroei aan apps in een multi-cloud omgeving willen tegengaan.

Deze zogeheten ‘repatriëring’ is vooral terug te zien in de financiële dienstverlening, telecommunicatie en technologie; sectoren die doorgaans met meerdere clouds werken en waarschijnlijk ook over de meeste vaardigheden beschikken om apps efficiënt ter plaatse te beheren.

Slechts 17 procent van de zakelijke apps wordt in private clouds gehost. SaaS volgt op de voet met 16 procent (hoewel dit technisch gezien een consumptiemodel is, geen implementatiemodel

Elke onderzochte organisatie gebruikt moderne apps, hanteert SaaS, of doet beide. Gemiddeld kan 40 procent van hun portfolio’s (exclusief SaaS) als modern worden omschreven, waaronder mobiele apps en het gebruik van microservices. Dit percentage groeit gestaag en zal naar verwachting tegen 2025 meer dan 50 procent (en waarschijnlijk 60 procent) bedragen.

Toch werkt 95 procent van de organisaties nog steeds met traditionele apps. Als het gaat om het buiten gebruik stellen van traditionele apps, vervangt 59 procent van de respondenten deze door moderne versies te bouwen. Dit is met name het geval bij organisaties in de productiesector en bij de overheid. Ongeveer 46 procent van de organisaties – waaronder veel in de gezondheidszorg – vervangen traditionele apps door een SaaS-aanbod.

Een op de vijf respondenten is van plan apps die niet langer nodig zijn gewoon te verwijderen. Tegelijkertijd heeft 16 procent geen plannen om traditionele apps buiten gebruik te stellen als die kernfuncties van het bedrijf aansturen, zoals in het bank- en verzekeringswezen. In sectoren als energie, gezondheidszorg of telecommunicatie, waar trage regelgeving vaak voor een lock-in van technologie zorgt, verwacht een derde van de respondenten traditionele apps te behouden.

Van de respondenten geeft 59 procent aan app-beveiliging en delivery-services on premise te hanteren, maar een vergelijkbare groep implementeert ook minstens één service in de cloud. Dit geldt met name voor security-services; de levering van services voor app-security en delivery via SaaS wordt steeds populairder. Bijna een derde gebruikt deze methode, waarmee het makkelijker kan zijn om apps te schalen in clouds of andere omgevingen zonder de complexiteit te vergroten of de controle te verminderen.

Identiteits- en toegangsbeheer (IAM) technologieën zoals SSL VPN, single sign-on (SSO), en identity federation zijn momenteel de meest gebruikte app-services. Met name het aantal verschillende app-diensten is sinds 2017 meer dan verdubbeld.

Bijna negen van elke tien respondenten die in meerdere clouds werken, blijven uitdagingen noemen met multi-cloud security, prestaties en kosten. De grootste uitdaging in 2023 is de complexiteit van tools en API’s die voortvloeit uit het gebrek aan standaardisatie of interoperabiliteit tussen verschillende implementatiemodellen (39 procent). Het toepassen van consistent beveiligingsbeleid is voor het tweede jaar op rij de volgende grootste uitdaging (36 procent), gevolgd door prestatieoptimalisatie (36 procent) en het bepalen van de meest kostenefficiënte cloud voor de app (35 procent).

Het SOAS-rapport raadt aan dat organisaties kiezen voor complementaire benaderingen die goed zijn te combineren. Dit betekent onder andere het inzetten van IT-professionals die zich niet beperken tot een specifieke expertise, procesmethodologieën zoals site reliability engineering (SRE), en tools zoals declarative deployment policies.

Cruciaal is ook dat zij technologieën voor de security en delivery van apps onderzoeken die de implementatiemodellen overstijgen, als service kunnen worden geleverd en consistent presteren in alle gedistribueerde apps en architecturen van de organisatie, inclusief die als SaaS worden aangeschaft.

“Beslissingen over het hosten van applicaties zijn meestal gebaseerd op specifieke doelen, en organisaties hebben zich gerealiseerd dat er simpelweg niet één omgeving is die voor iedereen het beste is”, zegt Lori MacVittie, Distinguished Engineer bij F5 en co-auteur van het SOAS-rapport.

“Digitaal zakendoen vereist een adaptieve IT-infrastructuur, en organisaties hebben oplossingen nodig die de uitdagingen van het werken in hybride en vaak multi-cloud omgevingen makkelijker maken. De sleutel hiervoor is in zee gaan met partners wiens oplossingen de connectiviteit van multi-cloudnetwerken uitbreiden om allerlei apps en API’s te beveiligen en te leveren die over verschillende clouds, datacenters en edge-locaties zijn verspreid.”

Gerelateerde artikelen

Verzamel en rapporteer data eenvoudiger met DCIM

Verzamel en rapporteer data eenvoudiger met DCIM

Bij de meeste bedrijven die eigen IT-infrastructuur in gebruik hebben, staat apparatuur van Schneider Electric, dat ook software levert om infrastructuur en datacenters te beheren. Loek Wilden, Data Center Lifecycle Consultant, legt uit hoe DCIM het leven van de CIO gemakkelijker kunnen maken en tot flinke besparingen kunnen leiden.

Hoe hoofdpijn over cloudconnectiviteit te verhelpen met SDCI

Hoe hoofdpijn over cloudconnectiviteit te verhelpen met SDCI

SDCI staat centraal bij het leveren van beveiliging, zichtbaarheid en netwerkconnectiviteit nodig voor een multicloudstrategie, waarbij privéconnectiviteit wordt geboden met een verscheidenheid aan cloud-, netwerk- en internetserviceproviders en monitoring van deze omgevingen vanaf één plek mogelijk is.

Ruim helft organisaties heeft applicatiestrategie

Ruim helft organisaties heeft applicatiestrategie

Iets meer dan de helft van de Nederlandse organisaties heeft een applicatiestrategie. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim vijfhonderd IT-beslissers en -beïnvloeders over ontwikkelen in low-code. Het overzichtelijk en beheersbaar houden van het applicatielandschap levert voor de meerderheid (56%) van de organisaties dan ook geen problemen op. Voor negen procent van de organisaties is dit wél een opgave.