Instellingen in de gezondheidszorg over de hele wereld hebben moeite om patiëntgegevens in de cloud te beveiligen en de infrastructuur te beschermen. Europa doet het op beveiligingsgebied iets beter dan de rest van de wereld, maar organisaties hier lopen toch miljoenen aan schade op. Daarop duidt onderzoek in opdracht van Infoblox.

Een significant deel van de 800 respondenten maakte het afgelopen jaar een aanval mee. Europese instellingen hadden echter beduidend minder last van vrijwel ieder type aanval in vergelijk met andere regio’s. Zo maakten van de Europese ondervraagden het afgelopen jaar 38 procent een databreuk mee, terwijl dit in de Verenigde Staten 52 was. Ruim een derde van de Europeanen (35%) had te maken met cloud malware, terwijl bijna de helft (47%) van de respondenten in de VS hiermee te kampen had.

De cloud is dan ook een bron van zorgen: ruim de helft van Europese respondenten verwachten dat de grootste bedreigingen worden gevormd door kwetsbaarheden in clouddiensten (18%), IoT-aanvallen (16%) en datamanipulaties (22%). Ook is te zien dat in Europa zero trust in opkomst is. Bijna een derde (32%) van Europese respondenten ziet zero trust als een van de effectiefste hulpmiddelen, vergeleken met 22% van de respondenten gemiddeld.

Inbreuken op patiëntgegevens en storingen op het netwerk kosten de Europese gezondheidszorg veel geld, maar het kost instellingen in de VS meer: 49 procent van Europese respondenten schat de jaarlijkse kosten van databreuken tussen de een en twee miljoen dollar. Slechts 28 procent gaf aan meer dan 2 miljoen dollar aan schade te hebben opgelopen. In de VS schatte daarentegen 43 procent hun kosten op méér dan 2 miljoen dollar. Daarnaast zijn ook netwerkstoringen een vergelijkbare kostenpost: 28 procent van Europese respondenten rapporteerde een schade boven de 2 miljoen, vergeleken met 42 procent in de VS.

Europese respondenten zien netwerkmonitoring (75%) en threat intelligence (51%) als effectiefste middelen om aanvallen tegen te gaan. Over het algemeen kampt de gezondheidszorg met een verscheidenheid aan uitdagingen om organisaties te beschermen bedreigingen en inbreuken. In Europa hebben IT-leiders de meeste moeite met het opleiden van medewerkers om bedreigingen te identificeren en met de beveiliging van cloudapplicaties en -data.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt verder dat Europa het best scoort in elke categorie met betrekking tot cloudnetwerkbescherming. Wellicht is dit het gevolg van de plannen van de EU om de (reeds forse) boetes te verhogen voor dataverliezen die in strijd zijn met de AVG.

Over het onderzoek

Het onderzoek is gebaseerd op reacties van bijna 800 IT-beslissers in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië / het Pacifisch gebied.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam