Puntoplossingen falen: er is behoefte aan nieuwe klasse geconvergeerde endpoint-platformen

Om een organisatie door het grote aantal cyberbedreigingen te leiden, moeten hulpmiddelen, teams en data samenkomen. Althans, dat is hoe het er moet gaan uitzien.

De meeste CIO’s worden echter beperkt door hun (legacy) endpoint tools en point solutions.

Zij weten welke vragen zij moeten kunnen beantwoorden over hun endpoint-omgeving. Ze weten welke acties ze moeten ondernemen om hun endpoints te allen tijde te beheren en te beveiligen. Maar ze proberen al deze vragen te beantwoorden en de juiste, snelle acties te ondernemen met behulp van legacy ‘point solutions’ die niet goed meer werken in de huidige omgevingen.

Hieronder leg ik uit hoe CIO’s deze problemen kunnen oplossen door hun legacy-puntoplossingen te vervangen door een nieuwe klasse van geconvergeerde endpoint management platformen. Om dit te doen, onderzoeken we:

  • Waarom legacy tools niet voldoen aan de grootste endpoint-uitdagingen van vandaag;
  • Hoe een nieuwe klasse van geconvergeerde endpoint-platformen dit probleem oplost;
  • Wat een geconvergeerd endpoint management-platform voor jou moet doen.

Wat is er veranderd? Eerlijk gezegd: alles

In het verleden moesten organisaties een relatief beperkt aantal endpoints beheren en beveiligen. De meeste werden on-premise gebruikt, binnen technologieomgevingen die zelden veranderden.

Vandaag de dag moeten CIO’s en hun teams miljoenen dynamische, zeer diverse en wereldwijd gedistribueerde endpoints in cloud- en hybride netwerken beheren en beveiligen. Elk van deze endpoints introduceert operationele risico’s en kwetsbaarheden in de beveiliging, en moet in real-time worden bewaakt, beheerd en beveiligd om de prestaties ervan te waarborgen.

Deze endpoints hebben ook te maken met een groeiende golf aan cyberaanvallen. Elke elf seconden vindt er een ransomware-aanval plaats, en de potentiële impact van een inbreuk wordt almaar groter naarmate bedrijfsprocessen steeds meer digitaal worden en steeds meer met elkaar verbonden zijn.

Helaas worstelen veel bedrijven met het beheren en beveiligen van hun nieuwe endpoint-omgeving. Ze gebruiken nog steeds legacy endpoint oplossingen die zijn ontworpen om te werken in kleine, statische omgevingen. Deze tools falen in de endpoint-realiteit van vandaag. Laat me uitleggen waarom dat zo is.

Waarom legacy puntoplossingen falen in de huidige omgevingen

De meeste legacy endpoint tools zijn gebouwd om één taak uit te voeren – vaak voor slechts één endpoint categorie – en werken onafhankelijk van elkaar. Wanneer IT-teams met behulp van deze tools een complete omgeving voor het beheren en beveiligen van endpoints proberen te ontwikkelen, worden ze gedwongen om tientallen puntoplossingen aan elkaar te knopen. En aangezien endpoint-omgevingen zijn getransformeerd met almaar nieuwe endpoints en nieuwe operationele en beveiligingsrisico’s die moeten worden beperkt, zijn CIO’s gedwongen om steeds meer tools te gebruiken. Volgens recent onderzoek heeft 95 procent van de organisaties 20 procent van hun endpoints niet ontdekt – en ze zijn dus ook niet beschermd.

Deze tools creëren ook silo’s tussen IT- en security teams

Veel van deze tools zijn door individuele functionarissen, teams en medewerkers aangekocht en worden los van elkaar gebruikt. Ze geven iedereen een andere kijk op de endpoint-omgeving en maken het onmogelijk om samenhangende end-to-end processen voor het beheren en beveiligen van endpoints op te bouwen. Het ergste van alles is dat ze IT en beveiliging ervan weerhouden samen te werken aan belangrijke projecten – zoals het toepassen van patches en configuraties – om vaak misbruikte kwetsbaarheden van endpoints te dichten.

Het is duidelijk dat verouderde puntoplossingen tekortschieten bij het beheren en beveiligen van de huidige endpoint-omgevingen.

De oplossing: geconvergeerde endpoint-management platformen

CIO’s hebben behoefte aan een nieuwe technologische oplossing die de problemen met legacy-puntoplossingen corrigeert en de uitdagingen van de explosie van endpoints met zijn enorme proliferatie aan tools overwint.

Converged endpoint management (XEM)-platformen consolideren de functionaliteit van tientallen puntoplossingen in een enkel dashboard waar teams erop kunnen vertrouwen dat zij alles kunnen zien en controleren wat er op endpoints gebeurt.

Het belangrijkste is dat geconvergeerde platformen silo’s in endpoint-beheer en -beveiliging elimineren. Ze fungeren als de ruggengraat voor alle cruciale interacties tussen endpoint-gegevens, controles en teams. Alles zit samen op één plaats. Dat geeft IT, security, risicobeheer en andere technologiefuncties één ‘thuis’ van waaruit naadloos kan worden samengewerkt.

Samengevat: Met het juiste converged endpoint management platform kunnen CIO’s de meeste van hun core operations en security uitdagingen oplossen.

Het juiste geconvergeerde endpoint management platform kiezen

De markt voor endpoint-tools maakt een transformatie door, waarbij deze nieuwe geconvergeerde platformen in hoog tempo de oude puntoplossingen vervangen. Bij het evalueren en beoordelen van het juiste platform voor geconvergeerd endpoint management, moeten CIO’s ervoor zorgen dat ze een oplossing selecteren die drie belangrijke kwaliteiten biedt:

  • Zichtbaarheid in elk beheerd of onbeheerd endpoint in real-time.
  • Controle over cloud, on-premise en hybride systemen binnen enkele seconden.
  • Eén enkele versie van de waarheid, samengesteld uit nauwkeurige, high-fidelity gegevens voor elk endpoint team.

Beschouw dit als de inzet voor elke geconvergeerde oplossing voor endpoint-beheer die je evalueert. Het vormt de sleutel tot het oplossen van de meeste actuele uitdagingen op het gebied van endpoint-beheer en -beveiliging die door verouderde tools worden veroorzaakt.

Ontdek hoe geconvergeerd endpointbeheer er in de praktijk uitziet.

Gerelateerde artikelen

De werkelijke kosten van downtime

De werkelijke kosten van downtime

Wat gebeurt er als een grote organisatie te maken krijgt met DDoS-aanvallen, softwarestoringen of zelfs een bedrijfsbrede hack? Hoewel de directe kosten van ongeplande downtime gemakkelijk zichtbaar zijn, moeten organisaties de indirecte of verborgen kosten van digitale storingen niet onderschatten.

Jeroen Schipper (Gemeente Den Haag) is 
CISO of the Year 2024

Jeroen Schipper (Gemeente Den Haag) is 
CISO of the Year 2024

Jeroen Schipper, CISO bij de Gemeente Den Haag, heeft gisteravond de CISO of the Year 2024 Award gewonnen. Hij dankt de prijs aan zijn transformationele rol en zijn holistische en inclusieve benadering van cybersecurity. Ook zijn bijdragen aan de professionalisering van het CISO-vak en zijn rol als actieve vertegenwoordiger van de stad Den Haag op cybersecurity-gebied zijn meegewogen.

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Geavanceerde technologieën zetten de wereld van de toeleveringsketen op zijn kop. Met snel evoluerende mogelijkheden op het gebied van generatieve AI, data-analyse, automatisering, machine learning, IoT, blockchain en meer, is de ‘slimme’ toeleveringsketen hard op weg het nieuwe normaal te worden.

Zero trust: hoe maak ik het concreet?

Zero trust: hoe maak ik het concreet?

Jaarlijks zijn er tal van onderzoek- en adviesbureaus met allerlei overzichten van strategische trends in IT en cybersecurity. Steevast is zero trust onderdeel van deze lijstjes, met over het algemeen een toelichting in de trant van ‘vertrouw niets zomaar, maar verifieer. Maar wat moet je hier nu concreet mee als CIO, CISO of IT-manager?