Puntoplossingen falen: er is behoefte aan nieuwe klasse geconvergeerde endpoint-platformen

Om een organisatie door het grote aantal cyberbedreigingen te leiden, moeten hulpmiddelen, teams en data samenkomen. Althans, dat is hoe het er moet gaan uitzien.

De meeste CIO’s worden echter beperkt door hun (legacy) endpoint tools en point solutions.

Zij weten welke vragen zij moeten kunnen beantwoorden over hun endpoint-omgeving. Ze weten welke acties ze moeten ondernemen om hun endpoints te allen tijde te beheren en te beveiligen. Maar ze proberen al deze vragen te beantwoorden en de juiste, snelle acties te ondernemen met behulp van legacy ‘point solutions’ die niet goed meer werken in de huidige omgevingen.

Hieronder leg ik uit hoe CIO’s deze problemen kunnen oplossen door hun legacy-puntoplossingen te vervangen door een nieuwe klasse van geconvergeerde endpoint management platformen. Om dit te doen, onderzoeken we:

  • Waarom legacy tools niet voldoen aan de grootste endpoint-uitdagingen van vandaag;
  • Hoe een nieuwe klasse van geconvergeerde endpoint-platformen dit probleem oplost;
  • Wat een geconvergeerd endpoint management-platform voor jou moet doen.

Wat is er veranderd? Eerlijk gezegd: alles

In het verleden moesten organisaties een relatief beperkt aantal endpoints beheren en beveiligen. De meeste werden on-premise gebruikt, binnen technologieomgevingen die zelden veranderden.

Vandaag de dag moeten CIO’s en hun teams miljoenen dynamische, zeer diverse en wereldwijd gedistribueerde endpoints in cloud- en hybride netwerken beheren en beveiligen. Elk van deze endpoints introduceert operationele risico’s en kwetsbaarheden in de beveiliging, en moet in real-time worden bewaakt, beheerd en beveiligd om de prestaties ervan te waarborgen.

Deze endpoints hebben ook te maken met een groeiende golf aan cyberaanvallen. Elke elf seconden vindt er een ransomware-aanval plaats, en de potentiële impact van een inbreuk wordt almaar groter naarmate bedrijfsprocessen steeds meer digitaal worden en steeds meer met elkaar verbonden zijn.

Helaas worstelen veel bedrijven met het beheren en beveiligen van hun nieuwe endpoint-omgeving. Ze gebruiken nog steeds legacy endpoint oplossingen die zijn ontworpen om te werken in kleine, statische omgevingen. Deze tools falen in de endpoint-realiteit van vandaag. Laat me uitleggen waarom dat zo is.

Waarom legacy puntoplossingen falen in de huidige omgevingen

De meeste legacy endpoint tools zijn gebouwd om één taak uit te voeren – vaak voor slechts één endpoint categorie – en werken onafhankelijk van elkaar. Wanneer IT-teams met behulp van deze tools een complete omgeving voor het beheren en beveiligen van endpoints proberen te ontwikkelen, worden ze gedwongen om tientallen puntoplossingen aan elkaar te knopen. En aangezien endpoint-omgevingen zijn getransformeerd met almaar nieuwe endpoints en nieuwe operationele en beveiligingsrisico’s die moeten worden beperkt, zijn CIO’s gedwongen om steeds meer tools te gebruiken. Volgens recent onderzoek heeft 95 procent van de organisaties 20 procent van hun endpoints niet ontdekt – en ze zijn dus ook niet beschermd.

Deze tools creëren ook silo’s tussen IT- en security teams

Veel van deze tools zijn door individuele functionarissen, teams en medewerkers aangekocht en worden los van elkaar gebruikt. Ze geven iedereen een andere kijk op de endpoint-omgeving en maken het onmogelijk om samenhangende end-to-end processen voor het beheren en beveiligen van endpoints op te bouwen. Het ergste van alles is dat ze IT en beveiliging ervan weerhouden samen te werken aan belangrijke projecten – zoals het toepassen van patches en configuraties – om vaak misbruikte kwetsbaarheden van endpoints te dichten.

Het is duidelijk dat verouderde puntoplossingen tekortschieten bij het beheren en beveiligen van de huidige endpoint-omgevingen.

De oplossing: geconvergeerde endpoint-management platformen

CIO’s hebben behoefte aan een nieuwe technologische oplossing die de problemen met legacy-puntoplossingen corrigeert en de uitdagingen van de explosie van endpoints met zijn enorme proliferatie aan tools overwint.

Converged endpoint management (XEM)-platformen consolideren de functionaliteit van tientallen puntoplossingen in een enkel dashboard waar teams erop kunnen vertrouwen dat zij alles kunnen zien en controleren wat er op endpoints gebeurt.

Het belangrijkste is dat geconvergeerde platformen silo’s in endpoint-beheer en -beveiliging elimineren. Ze fungeren als de ruggengraat voor alle cruciale interacties tussen endpoint-gegevens, controles en teams. Alles zit samen op één plaats. Dat geeft IT, security, risicobeheer en andere technologiefuncties één ‘thuis’ van waaruit naadloos kan worden samengewerkt.

Samengevat: Met het juiste converged endpoint management platform kunnen CIO’s de meeste van hun core operations en security uitdagingen oplossen.

Het juiste geconvergeerde endpoint management platform kiezen

De markt voor endpoint-tools maakt een transformatie door, waarbij deze nieuwe geconvergeerde platformen in hoog tempo de oude puntoplossingen vervangen. Bij het evalueren en beoordelen van het juiste platform voor geconvergeerd endpoint management, moeten CIO’s ervoor zorgen dat ze een oplossing selecteren die drie belangrijke kwaliteiten biedt:

  • Zichtbaarheid in elk beheerd of onbeheerd endpoint in real-time.
  • Controle over cloud, on-premise en hybride systemen binnen enkele seconden.
  • Eén enkele versie van de waarheid, samengesteld uit nauwkeurige, high-fidelity gegevens voor elk endpoint team.

Beschouw dit als de inzet voor elke geconvergeerde oplossing voor endpoint-beheer die je evalueert. Het vormt de sleutel tot het oplossen van de meeste actuele uitdagingen op het gebied van endpoint-beheer en -beveiliging die door verouderde tools worden veroorzaakt.

Ontdek hoe geconvergeerd endpointbeheer er in de praktijk uitziet.

Gerelateerde artikelen

Gebrekkige compliance: Nederlandse bedrijven vatbaar voor datalekken

Gebrekkige compliance: Nederlandse bedrijven vatbaar voor datalekken

Meer dan een derde van alle Nederlandse bedrijven zakte vorig jaar voor hun compliance-audit. Daardoor lopen ze een tien keer grotere kans op een datalek. Tien procent werd in 2023 slachtoffer van een ransomware-aanval. Van al die bedrijven betaalde vier procent losgeld. Dat stelt Thales in zijn meest recente Data Threat Report.

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

Een goed besluit is gebaseerd op goede data. Bedrijven moeten zich dan ook afvragen: hebben we deze data? Hoe krijgen we er toegang toe? Wie is er verantwoordelijk voor? In deze paper delen we hoe CIO’s en datamanagers de uitdaging van duurzaamheidsdata kunnen tackelen.

Twee derde werknemers gokt met security

Twee derde werknemers gokt met security

Ruim twee derde van Nederlandse werknemers brengt de organisatie bewust in gevaar, wat tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies leidt. Meer dan vier op de vijf van de onderzochte organisaties maakte in 2023 ten minste één succesvolle aanval mee.

Overheid lanceert NIS2-Quickscan

Overheid lanceert NIS2-Quickscan

Op 29 februari heeft de Rijksoverheid de NIS2-Quickscan gelanceerd waarmee organisaties zich kunnen voorbereiden op de nieuwe Europese NIS2-richtlijn. Deze richtlijn is gericht op het vergroten van de digitale weerbaarheid van bedrijven en organisaties in de EU.