IT-sector blijft groeien, maar minder hard

De IT-sector groeit in 2022 naar verwachting met 4,5 procent. In 2021 was de groei nog 7 procent. De sector profiteert nog altijd van de door de pandemie gestarte digitale versnelling. Maar het personeelstekort remt de groei af, terwijl de vraag naar IT-dienstverlening, zoals het uitbesteden van IT-diensten en IT-infrastructuur en software-abonnementen groot blijft. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht voor de software en IT services van ING Research.

Almaar toenemende cyberdreigingen leiden tot extra vraag naar cyberbeveiligingsdiensten, vooral in detectie, opvolging van incidenten en herstel. In 2023 ligt de volumegroei van de gehele IT sector naar verwachting iets lager als gevolg van meer terughoudendheid onder klanten door een iets langzamer groeiende economie.

Personeelstekort remt groei

Geschikt personeel vinden is al langere tijd moeilijk in de sector. Vanaf midden 2020 was dit door pandemie tijdelijk voor veel minder bedrijven een hindernis voor groei. Inmiddels bevindt het aandeel bedrijven dat een tekort aan personeel als rem op de groei ervaart zich volgens het CBS met 44 procent op een recordniveau.

Toch verwacht ruim een vijfde van de ondernemers nog een toename van de omzet de komende maanden en 28 procent verwacht de verkoopprijzen te (kunnen) verhogen. Ongeveer een kwart heeft het rendement de laatste tijd zien verbeteren. Daarnaast verwachten bijna alle ondernemers (95%) de investeringen in 2022 op hetzelfde niveau te houden of te verhogen.

“Met het aantrekken van de economie neemt ook de vraag naar IT’ers vanuit andere sectoren dan de IT-sector toe. In een aantal andere sectoren daalde de vraag kortstondig in 2020 om vervolgens in 2021 weer sterk aan te trekken. Vooral in de financiële dienstverlening, zorg, industrie en detailhandel trok de vraag naar IT’ers aan in 2021”, zegt Samantha Reilly, Sector Banker ICT van ING.

Eind 2021 stonden er in de totale sector van technologie, media en telecom ruim 25.000 vacatures open (CBS), een toename van 9 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Kijkend naar specifieke ICT-beroepen geeft het UWV aan dat er eind 2021 23.750 vacatures waren verdeeld over alle sectoren. Ondanks dat het moeilijk is personeel te vinden, verwacht ruim een derde van de IT-bedrijven het personeelsbestand op korte termijn te kunnen uitbreiden. Bedrijven grijpen verschillende manieren aan om toch aan geschikt personeel te komen, zoals samenwerken met onderwijsinstellingen en het omscholen van zij-instromers. Daarnaast proberen ze bestaande werknemers vast te houden.

Fusies en overnames

Om te kunnen groeien zetten bedrijven in de IT-sector ook fusies en overnames in: in 2021 kwamen deze volgens het CBS 17 procent vaker voor dan in 2020. De stijging is zichtbaar bij kleine, middelgrote en grote bedrijven. Een belangrijke factor voor de aanhoudende groei is de ruime beschikbaarheid van kapitaal, ook door toetreding van nieuwe investeerders die voorheen niet in de sector actief waren. Private equity spelers proberen via meerdere overnames spelers met schaal te creëren. Dit gebeurt zowel horizontaal in een bepaalde expertise zoals cybersecurity of managed services, als verticaal per sector.

Gerelateerde artikelen

New cybercommunity connects Dutch CISOs

New cybercommunity connects Dutch CISOs

A new cybersecurity community is being established, joining Chief Information Security Officers (CISOs) from Dutch businesses in different industries, non-profit organizations, and government, working together on knowledge sharing, mutual support, competency building, cybersecurity governance, and repositioning the CISO role in the organization.

CIO Platform neemt afscheid van Arthur Govaert

CIO Platform neemt afscheid van Arthur Govaert

Op 9 juni hebben de leden van CIO Platform Nederland Martijn Koning, executive-board member en CDO van AutoBinck Group, verwelkomd als nieuwe voorzitter. Hij neemt de voorzittershamer over van Arthur Govaert, die vier jaar lang bestuursvoorzitter is geweest van de beroepsvereniging voor CIO’s in Nederland vanuit zijn voormalige rol als CIO bij Radboudumc.