Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De rol van cost optimization in de digitale transformatie van Damen Shipyards

4 oktober 2023 @ 16:00 - 20:30

Masterclass 4 oktober 2023 – 16.00 – 20.30 (incl diner) – omgeving Utrecht

Aart Rupert, CDO van Damen Shipyards, zal in deze masterclass (met beperkte plaatsen!) zijn verhaal over de digitale transformatie van scheepsbouwer naar aanbieder van maritieme oplossingen uiteen zetten.

Damen heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in digitale technologie, met als doel de klantervaring, efficiëntie, productiviteit en duurzaamheid in al haar activiteiten te verbeteren. Een van de belangrijkste elementen van de digitale strategie is het digitale platform van Damen, dat alle digitale initiatieven van het bedrijf samenbrengt in een multi platform.

Het Damen Digital-platform omvat een scala aan tools en diensten, zoals Internet of Things (Connected Vessels with Triton) en Customer Experience (Damen-configuratie-apps, waarmee klanten kunnen configureren en kopen). Damen heeft ook een reeks digitale oplossingen geïmplementeerd ter ondersteuning van haar ondernemings-, scheepsbouw- en onderhoudsprocessen, waaronder augmented reality en 3D-scanning.

Naast deze initiatieven heeft Damen ook het potentieel van opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie en blockchain onderzocht om zijn digitale mogelijkheden verder te verbeteren. Het bedrijf heeft partnerschappen gesloten met toonaangevende technologieleveranciers om deze oplossingen te ontwikkelen en te implementeren.

Als basis voor het managen van de kosten van deze digitale initiatieven is de best practice aanpak Technology Business Management in combinatie met Apptio software geïmplementeerd. Deze combinatie heeft transparantie op budget en realisatie van IT uitgaven op applicatie en dienst niveau opgeleverd en is daarmee de basis geweest van een IT kostenbesparingsprogramma. De gerealiseerde miljoenen besparing is ingezet om het digitaliseringsprogramma deels te financieren, waardoor meer initiatieven mogelijk waren tegen een gelijkblijvend IT budget.

Al met al weerspiegelt de digitale strategie van Damen haar inzet voor innovatie en continue verbetering, en haar inspanningen op dit gebied zullen haar waarschijnlijk de komende jaren positioneren als een leider in de maritieme industrie.

Biografie Aart Rupert

In 2013 begon hij in zijn functie als CIO bij Damen Shipyards Group, waar hij de digitale transformatie beheerde en de groei van het bedrijf ondersteunde door de wereldwijde informatie te structureren en hoge eisen te stellen aan de beschikbaarheid, veiligheid en toegankelijkheid van de IT-infrastructuur van Damen. In 2019 werd hij genomineerd als “CIO van het jaar” in Nederland. In 2022 werd Aart benoemd tot Chief Digital Officer met groepsbrede verantwoordelijkheid voor digitalisering binnen Damen.

In zijn rol was Rupert verantwoordelijk voor het toezicht op de ontwikkeling en implementatie van de digitale initiatieven van Damen, waaronder de adoptie van Damen Digital en de verkenning door het bedrijf van opkomende technologieën.

Onder leiding van Rupert heeft Damen digitale transformatie omarmd als een belangrijke motor voor groei en innovatie. Hij heeft leiding gegeven aan het opzetten van partnerschappen met technologieleveranciers, de ontwikkeling van nieuwe digitale tools en diensten en de integratie van digitale technologie in de scheepsbouw- en onderhoudsprocessen van Damen.

Bedrijfsprofiel Damen Shipyards

The Damen Shipyards is een Nederlands familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de bouw van een breed scala aan schepen, waaronder sleepboten, werkboten, patrouillevaartuigen, baggerschepen, jachten en veerboten. Met meer dan 35 werven wereldwijd en een personeelsbestand van meer dan 13.000 mensen, is Damen een van de grootste scheepsbouwbedrijven ter wereld. De focus van het bedrijf op innovatie, duurzaamheid en klanttevredenheid heeft het een reputatie als leider in de maritieme industrie opgeleverd.

Deze Masterclass wordt georganiseerd door ICT Media, Apptio en It’s Value

Ja, ik ben er bij!

Gegevens

Datum:
4 oktober 2023
Tijd:
16:00 - 20:30

Locatie

Omgeving Utrecht