Cloud- en internetsector publiceert whitepaper over digitale soevereiniteit

Redactie

13 februari 2025

De Nederlandse cloud- en internetsector is in gesprek met overheid en politiek om samen te werken aan een gebalanceerd beleid waarin de belangen van de burger, diens privacy en de onafhankelijkheid van ons land kunnen worden gewaarborgd.

In het kader daarvan heeft branchevereniging Dutch Cloud Community vandaag een whitepaper over digitale soevereiniteit, waarin zij haar perspectief op digitale soevereiniteit toelicht, overhandigd aan Zsolt Szabó, Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

De Nederlandse overheid is grotendeels afhankelijk van Amerikaanse clouddiensten, een situatie die is ontstaan zonder weloverwogen beleidskeuzes of grondige risicoanalyses. De discussie over digitale soevereiniteit, autonomie en onafhankelijkheid kwam in 2024 in volle hevigheid op gang, zowel in de politiek, bij de overheid en in de media. Binnenlands Bestuur deed bijvoorbeeld onderzoek naar het gebruik van Microsoft onder 54 gemeenten. Die gebruiken allemaal een of meerdere oplossingen van de softwaremaker en vond dat slechts 5 een overstap naar een alternatieve leverancier plausibel achtten.

Dit whitepaper geeft inzicht in de discussie. Hoe definiëren we een soevereine cloud? Welke aspecten spelen er mee en welke toekomstscenario’s zijn mogelijk? De overheid kan doorgaan op de ingeslagen weg en afhankelijk blijven van buitenlandse partijen, of een radicale breuk met het heden maken en voor 100 procent Nederlandse hosting en open-source kiezen, of het bij een middenweg houden: een evenwichtig beleid waarin Nederland zichzelf minder afhankelijk maakt zonder al hetgeen dat er al is direct overboord te gooien. Wat zijn de gevolgen van de keuzes die we als samenleving maken en welke kosten zijn hieraan verbonden?

Nieuw beleid moet niet alleen de privacy en belangen van burgers beschermen, maar ook de digitale zelfstandigheid van Nederland waarborgen. Het whitepaper brengt de risico’s en afhankelijkheden in kaart en vormt de basis voor vervolgstappen waarmee Nederland de digitalisering van de samenleving op een verantwoorde manier kan voortzetten.

„Digitale soevereiniteit is juist nu belangrijker dan ooit. Met dit whitepaper willen wij een constructieve bijdrage leveren aan het debat door de verschillende aspecten en scenario’s helder te formuleren en concrete voorstellen te doen voor de toekomst van Nederland”, zegt Simon Besteman, Director Public Affairs & Community van Dutch Cloud Community. “Wij denken dat de overheid en het bedrijfsleven samen kunnen werken aan een gebalanceerd beleid, waarin de overheid (waar mogelijk) de voorkeur geeft aan bedrijven van eigen bodem.“

Gerelateerde artikelen

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

Een goed besluit is gebaseerd op goede data. Bedrijven moeten zich dan ook afvragen: hebben we deze data? Hoe krijgen we er toegang toe? Wie is er verantwoordelijk voor? In deze paper delen we hoe CIO’s en datamanagers de uitdaging van duurzaamheidsdata kunnen tackelen.

Hoe data governance de digitale druk op CIO’s verlicht

Hoe data governance de digitale druk op CIO’s verlicht

Het verzamelen, analyseren en interpreteren van data is cruciaal voor bedrijven. Hierdoor ontstaat namelijk inzicht in bijvoorbeeld klanten, markten en processen. En met dit inzicht kun je datagedreven besluiten nemen, waarde voor de business realiseren en kosten reduceren.

‘Uniform datamodel voor optimaal engagement met klant’

‘Uniform datamodel voor optimaal engagement met klant’

Voor een optimale klantervaring heb je betrouwbare, controleerbare, samenhangende, toepasbare en actuele profielgegevens nodig. Realtime beschikbaarheid en toestemming van de klant zijn vereist voor optimale interactie en relevant advies. Bouke Hoving, CIO Retail Banking van ING, vertelt over de uitrol van een gestandaardiseerd platform in een goeddeels decentrale dynamiek.

Datalekken in de cloud nemen toe

Datalekken in de cloud nemen toe

Met het toenemende gebruik van meerdere cloudproviders neemt naast de groeiende complexiteit ook de hoeveelheid datalekken toe. Wel 45 procent van de bedrijven wereldwijd had het afgelopen jaar te maken met een datalek in de cloud of een mislukte audit: 5 procent meer dan in 2021.