Hoe hoofdpijn over cloudconnectiviteit te verhelpen met SDCI

Bo Duim

28 februari 2024

De evolutie van cloudtechnologie heeft ervoor gezorgd dat zakelijke beslissers een overvloed aan keuze hebben bij het zoeken naar de cloudaanbieders die het best aan hun behoeften voldoen. Hoewel een breed scala aan opties nieuwe en interessante mogelijkheden biedt voor organisaties, kan de keuze uit zoveel aanbieders ook verwarrend zijn.

Neem bijvoorbeeld een multicloudconfiguratie, waarbij het monitoren van meerdere cloudomgevingen en netwerken enorm complex kan zijn zonder end-to-end connectiviteit en zichtbaarheid. Dit kan tot een aantal problemen leiden, waaronder problemen op het gebied van cyberbeveiliging of naleving van de regelgeving voor gegevenssoevereiniteit en gegevensbescherming.

Dit is waar software-gedefinieerde cloudinterconnectie (SDCI) zijn intrede doet. SDCI staat centraal bij het leveren van de beveiliging, zichtbaarheid en netwerkconnectiviteit die nodig zijn voor een multicloudstrategie, waarbij privéconnectiviteit wordt geboden met een verscheidenheid aan cloud-, netwerk- en internetserviceproviders en monitoring van deze omgevingen vanaf één plek mogelijk wordt gemaakt. SDCI kan worden geïmplementeerd als een beheerde service, waardoor organisaties minder worden belast door complexe cloudconnectiviteitsverantwoordelijkheden te delegeren aan een derde partij.

De kneepjes van cloudnetwerken

Toegang tot meerdere clouds kan om veel redenen voordelig zijn, maar kan ook leiden tot een gebrek aan gecentraliseerd overzicht en controle over het netwerk. Op het gebied van beveiliging maakt dit het voor teams moeilijker om bedreigingen te identificeren en erop te reageren, en om consistent beveiligingsbeleid en configuraties in verschillende cloudomgevingen af te dwingen.

Het handhaven van adequate gegevensbeschermingspraktijken en naleving van de regelgeving is ook een uitdaging bij het ontbreken van end-to-end cloudconnectiviteit. Gewoonlijk passen individuele leveranciers van clouddiensten hun eigen set beveiligingscontroles, versleutelingsmechanismen en compliancestandaarden toe.

Als gevolg hiervan kan het harmoniseren van al deze verschillende protocollen en configuraties een hoofdpijn voor bedrijven zijn. Als ze zich niet aan de vereisten houden, kan dat betekenen dat ze in overtreding zijn met de regelgeving voor gegevensbescherming of gegevenssoevereiniteit, vooral als de organisatie cloudomgevingen in meerdere landen of regio’s beheert.

Waar komt SDCI om de hoek kijken?

SDCI-technologie is nog in ontwikkeling, maar kan bedrijven nu al ondersteunen bij het aanpakken van bovenstaande problemen en het verkrijgen van meer zichtbaarheid van hun cloudomgevingen. De populariteit ervan zit in de lift: volgens Gartners 2023 Hype Cycle for Enterprise Networking zal 30 procent van de wereldwijde ondernemingen SDCI-diensten gebruiken tegen het einde van 2027, tegenover minder dan 10 procent in 2022.

Door privéconnectiviteit te bieden tussen bedrijfslocaties en cloudserviceproviders, naast een enkele interface waarmee organisaties de prestaties van elke cloudomgeving kunnen controleren, helpt SDCI netwerkcomplexiteit te elimineren. Dezelfde technologie kan ook twee of meer cloudserviceproviders met elkaar verbinden zonder dat ze het internet hoeven te doorkruisen.

Diepere interconnectiviteit en grotere transparantie leveren bedrijven tal van voordelen op. De betrouwbare interconnectiviteit en zichtbaarheid die SDCI biedt, neemt veel van het mysterie rond multicloud en netwerkcomplexiteit weg. Het feit dat SDCI privéconnectiviteit levert, zorgt ook voor een betere beveiliging, omdat workloads niet worden blootgesteld aan het internet of bedreigingen van buitenaf, en de mogelijkheid om clouds vanaf één locatie te monitoren betekent dat eventuele beveiligingsproblemen tijdig kunnen worden opgemerkt en aangepakt.

Belemmeringen voor het gebruik van SDCI

SDCI heeft een aanzienlijk potentieel, maar er moeten nog meer stappen worden genomen om het potentieel ervan te maximaliseren. Veel van de belemmeringen voor een grotere acceptatie hebben te maken met een gebrek aan algemene bekendheid van de voordelen van SDCI, die eenvoudig kunnen worden overwonnen als deze voordelen op de juiste manier worden gecommuniceerd.

Het Hype Cycle-rapport van Gartner noemt een aantal uitdagingen. Een daarvan is de perceptie onder leiders dat hun bedrijf alleen gebruik hoeft te maken van internetconnectiviteit rechtstreeks naar cloud service providers. Dit komt erop neer dat veel organisaties niet op de hoogte zijn van de verschillende soorten verbindingen met cloud service providers, en in het bijzonder van de voordelen van de private connectiviteit die SDCI biedt.

Een ander probleem is dat sommige bedrijfsleiders zich nauwelijks bewust zijn van de beschikbaarheid van SDCI-technologie, de belangrijkste voordelen ervan en hoe ze deze kunnen gebruiken. Een van de redenen hiervoor is het feit dat SDCI-mogelijkheden zich snel ontwikkelen, waardoor het moeilijk kan zijn om precies te weten wanneer je erin moet investeren.

Services op maat en gestroomlijnde communicatie zijn het antwoord

Aan de andere kant zijn er veel manieren waarop we deze hindernissen kunnen overwinnen en de toegankelijkheid van SDCI voor bedrijven kunnen vergroten. Allereerst kunnen we het aanbod van end-to-end SDCI managed services uitbreiden. Net als bij andere IT managed services, neemt dit een groot deel van de last en complexiteit weg die gepaard gaan met de invoering van en aanpassing aan SDCI. Het levert efficiëntere, zichtbare en veilige cloudconnectiviteit en alle bovengenoemde voordelen, naast voortdurende ondersteuning om ervoor te zorgen dat de technologie is afgestemd op de behoeften van de organisatie. Voordelen zijn onder andere realtime monitoring van prestaties en KPI’s en volledige flexibiliteit en controle over de manier waarop gebruikers verbinding maken met hun cloudomgevingen.

Experts in SDCI moeten ook de tijd nemen om de markt voor te lichten over de technologie in het algemeen. Dit betekent duidelijk en beknopt communiceren over de functionaliteit van SDCI, de belangrijke voordelen en hoe de technologie zich ontwikkelt. Het is ook belangrijk om zich bewust te zijn van de specifieke uitdagingen van verschillende industrieën, omdat managed services dan kunnen worden aangepast aan een breed scala aan vereisten.

De prevalentie van SDCI-diensten neemt toe en zal blijven toenemen. Zolang deze vooruitgang zich op de juiste manier voortzet en providers zich richten op het leveren van uitgebreide beheerde diensten aan organisaties die SDCI omarmen, zal de technologie een bepalende rol spelen bij het vormgeven van de toekomst van cloudconnectiviteit.

Gerelateerde artikelen

Nederlandse overheid scoort goed met online dienstverlening

Nederlandse overheid scoort goed met online dienstverlening

Online overheidsdiensten blinken uit in gebruiksvriendelijkheid en transparantie. Ook hebben overheden flinke stappen gezet qua technologische innovatie en diensten voor internationale gebruikers, aldus een studie in opdracht van de EC.

Wat is digitale volwassenheid? En waarom doet het ertoe?

Wat is digitale volwassenheid? En waarom doet het ertoe?

Steeds meer bedrijven creëren een rol voor een chief digital officer. Deze CDO’s zijn vaak verantwoordelijk voor het stimuleren van groei door hun organisatie te evolueren naar het digitale tijdperk – maar hoe? Het begint met inzicht in waar de organisatie nu staat en waar ze in de toekomst moet staan.

Verzamel en rapporteer data eenvoudiger met DCIM

Verzamel en rapporteer data eenvoudiger met DCIM

Bij de meeste bedrijven die eigen IT-infrastructuur in gebruik hebben, staat apparatuur van Schneider Electric, dat ook software levert om infrastructuur en datacenters te beheren. Loek Wilden, Data Center Lifecycle Consultant, legt uit hoe DCIM het leven van de CIO gemakkelijker kunnen maken en tot flinke besparingen kunnen leiden.

Ruim helft organisaties heeft applicatiestrategie

Ruim helft organisaties heeft applicatiestrategie

Iets meer dan de helft van de Nederlandse organisaties heeft een applicatiestrategie. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim vijfhonderd IT-beslissers en -beïnvloeders over ontwikkelen in low-code. Het overzichtelijk en beheersbaar houden van het applicatielandschap levert voor de meerderheid (56%) van de organisaties dan ook geen problemen op. Voor negen procent van de organisaties is dit wél een opgave.