Waarom een groene cloudstrategie altijd een goed idee is

Even een mailtje sturen, luisteren naar Spotify of online zoeken naar nieuwe kleding. Slechts weinig mensen beseffen dat hun online gedrag een aanzienlijke impact heeft op het milieu. Zo stoot je 4 gram CO2 uit bij een mail versturen en 50 gram als deze een zware attachment heeft. En een gemiddelde website stoot 1,76 gram CO2 uit per page view. Omdat servers hierin een belangrijke rol spelen, is de groene cloud een belangrijke opkomende cloud trend. Tijd dus om duurzaamheid te omarmen; lees hoe je over kunt stappen naar een groene cloudstrategie.

Duurzaamheid in de IT-industrie

Tien jaar geleden betekende toekomstbestendig zijn dat je organisatie goed kon anticiperen op technologische verandering. Tegenwoordig is dat allang niet meer genoeg. Vandaag de dag hangt de toekomstbestendigheid van je bedrijf af van de mate waarin je in staat bent je negatieve impact op het klimaat terug te dringen. Niet alleen om vandaag succesvol te zijn, maar om dat generaties lang te blijven.

De luchtvaart wordt door veel mensen gezien als een van de grootste milieuvervuilers. Wie een vlucht van Amsterdam naar Frankfurt boekt, krijgt onherroepelijk kritiek. Maar voer je een willekeurige zoekopdracht in op Google dan hoor je niets. En dat terwijl de impact op het milieu ook aanzienlijk is. Het ligt eraan welk onderwerp op dit moment onder een vergrootglas ligt.

Maar weinig bedrijven en nóg minder consumenten realiseren zich dat de internationale IT-sector net zoveel CO2 uitstoot als de luchtvaart in het pre-COVID tijdperk. En onder invloed van toenemende druk van klimaatbelangengroepen, groeit ook het besef dat computing servers verantwoordelijk zijn voor zo’n 29 procent van de CO2-uitstoot binnen de IT-sector.

Consumenten geven al jaren de voorkeur aan groene bedrijven. Veel organisaties proberen daar uiteraard adequaat op in te spelen, bijvoorbeeld door een zo duurzaam mogelijke website te bouwen. Voor elk bedrijf, ongeacht omvang, type en industrie, zijn er legio mogelijkheden voor milieubewuste, duurzame opties.

Naast de noodzaak om aan wet- en regelgeving te voldoen en goodwill te kweken, bevorderen duurzame aanpassingen vaak ook de compliance, omzet en efficiëntie van je organisatie. En dat terwijl je een actieve bijdrage levert aan het grotere doel waar we ons met z’n allen ongenadig hard voor in moeten zetten: een wereldwijde klimaatcatastrofe afwenden.

Groen is goed: voor de planeet én jouw business

Traditioneel gezien voerden prestatiecijfers lang de boventoon en was duurzaamheid een ondergeschikt belang. Inmiddels weten we zeker dat deze strategie niet langer voldoet.

Door een duurzame strategie te implementeren, krijgt die aanpak een andere wending. Een belangrijk onderdeel daarvan is migreren naar een groene cloud. Organisaties met een migratie van on-premise naar de cloud kunnen een energiebesparing van zo’n 65 procent en een vermindering in CO2-uitstoot van 84 procent behalen. Dit kan zelfs 98 procent worden als je applicaties ontwikkelt die speciaal op cloud gericht zijn. Infrastructure as a Service (IaaS) kom tot de redding in dit geval.

Organisaties met een migratie van on-premise naar de cloud kunnen een energiebesparing van zo’n 65% en een vermindering in CO2-uitstoot van 84% behalen

Duurzaamheid als KPI introduceren heeft voor een organisatie alleen maar voordelen. Geen kosten voor non-compliance voor overschrijden van gestelde CO2-normen, een verbeterde efficientie van jouw bestaande hulpmiddelen, dat resulteert in een grotere ROI, en een boost voor je reputatie als duurzaam bedrijf.

Hoe bereid je de transitie naar een groene cloud voor?

Om gelijk maar een open deur in te trappen: elke succesvolle transitie begint met het opstellen van het juiste stappenplan voordat je de spreekwoordelijke ‘groene’ vruchten kan plukken van de cloudtransformatie.

Stap 1: Inventariseer welke groene cloudleveranciers er zijn

Uit angst voor negatieve effecten zorgden veel landen er de afgelopen jaren voor dat ze minder afhankelijk werden van kernenergie, van oudsher een betrouwbare, zij het controversiële, bron van CO2-vrije energie. Daardoor hangt een belangrijk deel van green compute af van de meteorologische omstandigheden van een locatie. Zonne- en windenergie zijn immers afhankelijk van, je raadt het al, zon en wind.

Deze wisselende weersomstandigheden beperken providers in de groene schema’s die ze kunnen faciliteren. Inventariseer dus welke cloudleverancier het beste groene aanbod heeft.

Stap 2: Vind de juiste match

Groene cloudleverancier bevinden zich overal ter wereld. Samen bieden ze een breed scala aan potentiële oplossingen, elk met eigen voordelen, nadelen en beperkingen.

Om te begrijpen wat deze cloudproviders aan jouw organisatie kunnen toevoegen, moet je hun individuele proposities kennen. Daarmee wordt de keuze voor de leverancier die voor jouw organisatie het meest geschikt is, aanzienlijk gemakkelijker.

Stap 3: Breng je applicatielandschap in kaart

Een veelvoorkomende valkuil bij cloudtransities is dat ze worden gestart met een te beperkte selectievan de eigen activiteiten. Een onvolledig beeld van een organisatie is uiteraard voor geen enkele exercitie een verstandige aanpak. En al helemaal bij een groene cloudmigratie is een incompleet beeld funest.

Het succes van de migratie valt of staat bij een totaalbeeld van huidige applicaties, servers en workloads. Een duurzame aanpak dwingt de organisatie om zich aan te kunnen passen aan externe parameters, zoals groene energieschema’s, verschillende locaties en tijdzones van duurzame datacenters. Met andere woorden: jouw IT-landschap moet zeer flexibel zijn. Wie met een kritische blik kijkt, kan goed inschatten welke workloads mee gaan buigen en welke zullen sneuvelen.

Kortom, het is verstandig eerst het IT-landschap accuraat in kaart te brengen. Stel jezelf de volgende vier vragen:

  • Welke applicaties hebben we niet meer nodig?
  • Welke applicaties kunnen we overhevelen naar externe leveranciers?
  • Welke applicaties moeten we opnieuw bouwen?
  • Welke applicaties zijn klaar voor de groene transitie en hoeven alleen maar geoptimaliseerd worden?

Op basis van de antwoorden op deze vragen weet je welke workloads direct compute nodig hebben, en welke minder tijdsgevoelig zijn. Zo stippel je een heldere, groene route uit op basis van wat jouw organisatie nodig heeft.

Weten welke aanpassingen je organisatie moet doorvoeren om de groene doelstellingen te halen, en met een duidelijk beeld van hoe die aanpassingen geïmplementeerd moeten worden, heb je de sleutelingrediënten voor een gestroomlijnd, effectief migratieproces – zonder onnodige kosten – in handen. Uiteindelijk is dat immers waar duurzaamheid over gaat: efficiëntie.

Toegewijde werknemers voor een succesvolle migratie

Een cloudtransitie kan alleen maar succesvol uitpakken als medewerkers zich er collectief achter scharen. Als zij het zakelijke nut of doel er niet van inzien, is de operatie gedoemd te mislukken. Als je wil dat je medewerkers tijd en moeite investeren in het leren van nieuwe vaardigheden is het belangrijk dat ze weten waarom ze dat zouden moeten doen. Men denkt vaak – onterecht – dat financiële waardering voor iedereen in de organisatie een gelijkwaardige incentive is. Veel migraties lopen daarop stuk.

Het groeiende maatschappelijke bewustzijn dat duurzaamheid geen nice-to-have maar een absolute must-have is, zorgt ervoor dat het een logisch, concreet doel geworden is. Daardoor is het voor organisaties makkelijker om het belang van de groene cloudmigratie te benadrukken en medewerkers een intrinsieke motivatie mee te geven. Medewerkers moeten intrinsiek gemotiveerd zijn. Vooral de IT-afdeling zal zich enthousiaster inzetten voor een transitie die zichtbaar bijdraagt aan een duidelijk doel – duurzaamheid, in dit geval.

Binnen vijf jaar kan je organisatie duurzaam zijn, iets waar de meeste bedrijven nog niet eens over durven dromen. En een stuk sneller dan de meetse overheden voor ogen hebben. De weg ernaar toe is ongetwijfeld hobbelig, maar met de juiste dosis tijd, moeite en aandacht in steekt, kun je zomaar de eerste én de beste worden. Van alle moeilijke beslissingen die je dagelijks moet nemen, is de keuze voor een groene cloud er bij uitstek een die jouw organisatie niets dan voordelen oplevert.

De groene route naar vooruitgang en toekomstbestendigheid

Het applicatielandschap in kaart brengen is een fiks karwei voor organisaties met decennia aan legacy-systeemgeschiedenis hebben. Toch is een transitie zonder compleet beeld van je IT-omgeving een enorme gok. Een gok die eerst misschien nog goed kan uitpakken, maar uiteindelijk onherroepelijk verkeerd zal aflopen. De kleinste tegenslag kan je cloudmigratrie onder water doen staan.

Het is verleidelijk te denken dat on-site architectuur een makkelijkere oplossing is. Helaas: met on-premisesoftware zul je nooit een duurzame organisatie worden. Cloudcapaciteiten opschalen, standaardiseren en optimaliseren is niet alleen zakelijk gezien een verstandige keuze; het is de enige manier om CO2-neutraal te worden.

Anno nu is duurzaamheid niet alleen meer een doel van overheden en industrieën; het is een overtuiging die steeds meer in het DNA van de consument zit. Op jouw website verkondigen dat je duurzaamheid nastreeft is mooi, maar niet meer genoeg. Consumenten willen bewijs zien en straffen greenwashing genadeloos af. Een bedrijf dat écht duurzaam is, loopt mijlenver voor op concurrenten. De cloudmigratie wordt dan een doel waar de hele organisatie achter staat. Boven alles maakt het je organisatie toekomstbestendig.

De groene cloud is nog volop in ontwikkeling. Ongetwijfeld zullen nieuwe uitdagingen zich voordoen waarvan we nu het bestaan nog niet eens kennen. Maar dat de voordelen oneindig zijn, staat als een paal boven water.

Deze bijdrage is eerder verschenen op Accenture Insights, de blogsite van Accenture Nederland.

Gerelateerde artikelen

Nederlandse overheid scoort goed met online dienstverlening

Nederlandse overheid scoort goed met online dienstverlening

Online overheidsdiensten blinken uit in gebruiksvriendelijkheid en transparantie. Ook hebben overheden flinke stappen gezet qua technologische innovatie en diensten voor internationale gebruikers, aldus een studie in opdracht van de EC.

Wat is digitale volwassenheid? En waarom doet het ertoe?

Wat is digitale volwassenheid? En waarom doet het ertoe?

Steeds meer bedrijven creëren een rol voor een chief digital officer. Deze CDO’s zijn vaak verantwoordelijk voor het stimuleren van groei door hun organisatie te evolueren naar het digitale tijdperk – maar hoe? Het begint met inzicht in waar de organisatie nu staat en waar ze in de toekomst moet staan.

Verzamel en rapporteer data eenvoudiger met DCIM

Verzamel en rapporteer data eenvoudiger met DCIM

Bij de meeste bedrijven die eigen IT-infrastructuur in gebruik hebben, staat apparatuur van Schneider Electric, dat ook software levert om infrastructuur en datacenters te beheren. Loek Wilden, Data Center Lifecycle Consultant, legt uit hoe DCIM het leven van de CIO gemakkelijker kunnen maken en tot flinke besparingen kunnen leiden.

Hoe hoofdpijn over cloudconnectiviteit te verhelpen met SDCI

Hoe hoofdpijn over cloudconnectiviteit te verhelpen met SDCI

SDCI staat centraal bij het leveren van beveiliging, zichtbaarheid en netwerkconnectiviteit nodig voor een multicloudstrategie, waarbij privéconnectiviteit wordt geboden met een verscheidenheid aan cloud-, netwerk- en internetserviceproviders en monitoring van deze omgevingen vanaf één plek mogelijk is.