Zuiver drinkwater met blockchain innovatie

Redmer Huizinga

26 september 2022

Samen met Fujitsu heeft het bedrijf Botanical Water Technologies (BWT) als doel om in 2025 100 miljoen mensen in de meest kwetsbare gebieden ter wereld van zuiver drinkwater te voorzien. Een sleutelelement hierin is een op blockchaintechnologie gebouwd platform dat transparantie en traceerbaarheid mogelijk maakt. Dit platform is een voorbeeld van hoe het mogelijk is te innoveren én op te schalen met duurzaamheid als thema.

Steeds meer bedrijven ontdekken dat investeren in duurzaamheid nieuwe deuren opent. Het gaat dan bijvoorbeeld om kansen die ontstaan door het creëren van nieuwe producten en diensten, of door snel kosten te besparen die door de jaren heen ontstaan zijn door inefficiënte productiemethodes. Tegelijkertijd staan deze organisaties voor een dubbele uitdaging bij het implementeren van ESG (Environmental, Social & Corporate Governance). Tot dusver hebben veel initiatieven rondom data analytics, blockchain en intelligent connectivity het moeilijk gehad wanneer het ging om opschalen als het verder ging dan kleine, tactische initiatieven. Daar bovenop merken organisaties dat alleen het implementeren van ESG om compliant te zijn aan wet- en regelgeving simpelweg niet genoeg is.

Water uit sapconcentraat en suikerriet

Een mooi voorbeeld van een initiatief dat er wél in slaagt om op te schalen en waarbij ESG een grote impact maakt op samenleving en milieu, is een samenwerking tussen Fujitsu en Botanical Water Technologies (BWT). “We grow water” belooft het Britse bedrijf en dit is niets te veel gezegd, want BWT reduceert waterschaarste door een nieuwe bron te leveren van drinkbaar, duurzaam, plantaardig water voor gemeenschappen en natuurprojecten. Bij het persen van fruit, suikerriet en groenten om suiker of concentraat te winnen, komt veel water vrij, wat BTW vervolgens gebruikt voor verschillende doelen. Een eigen retailmerk (AquaBotanical) is er daar één van, maar ook verkoopt BWT water als ingrediënt aan de food & beverage-industrie en daarnaast gaat een deel van de wateropbrengst naar sociale en filantropische impact-initiatieven.

“BWT heeft als doel om in 2025 schoon drinkwater te geven aan de honderd miljoen meest kwetsbare mensen ter wereld”

BWT gebruikt haar eigen, gepatenteerde technologie om het tijdens het productieproces vrijgekomen water te filteren en te zuiveren. Deze technologie heeft de potentie om elk jaar miljarden liters water te besparen die anders verloren zouden gaan. Deze propositie kan een enorme impact hebben op wereldregio’s die te kampen hebben met waterschaarste. Om dit potentieel te benutten, had BWT de uitdaging om de waterproductie te traceren, te certificeren en leveranciers met klanten te verbinden. Het bedrijf besloot dat onveranderlijke, geverifieerde en gedistribueerde data via blockchaintechnologie het antwoord was.

Track and Trust

Het bedrijf stelde een Request For Proposal (RFP) op om hiervoor de juiste partner te vinden. BTW trok er meer dan zes maanden voor uit om de juiste partner te vinden en sprak met meer dan twintig leveranciers. Hierbij werd gekeken naar technische eisen, internationale aanwezigheid, servicekwalificaties, prijzen en timelines. Op 22 mei 2022 vertelde Terry Paule, mede-oprichter en CEO van BWT, over de samenwerking met Fujitsu. Hij ging in op de wereld van ESG en hoe early adopters daar nu al profijt hebben. Uiteindelijk, zo vertelde hij, waren er nog twee potentiële partners over waarmee zogeheten discovery workshops werden gedaan gedurende enkele weken. “Het team van Fujitsu maakte indruk op ons met hun passie en ethos op het gebied van duurzaamheid”, vertelde Paule, die ook verwees naar het track record van Fujitsu met blockchainoplossingen zoals Ricex en Fertx, gebouwd om samenwerkingen tussen bedrijven in respectievelijk de rijst- en kunstmestketens transparanter en efficiënter te maken.

Het nieuwe Botanical Water Exchange (BWX) platform is gebouwd op de Fujitsu Track and Trust service, die blockchaintechnologie gebruikt om een real-time overzicht te verkrijgen over de productie en volledige (‘end-to-end’) transparantie en traceerbaarheid van processen mogelijk te maken. Dit omvat zowel de raffinageprocessen, aan- en verkopen, leveringen en het gebruik van producten. Met BWX is het mogelijk om meer transparantie en veiligheid te verkrijgen in waterhandel, met als ultieme doel om een open markt te creëren. Hierin kunnen bedrijven, zoals fabrieken die sapconcentraat maken, suikermolens, alcoholdistillerijen en sapfabrikanten, handelen in water dat is gezuiverd volgens het gepatenteerde BWT-proces.

Ondersteunen van goede doelen

Blochchain verifieert de herkomst van het water. “Normaal gesproken zou het water gecertificeerd worden bij de bron, maar onze nieuwe benadering betekent dat we kunnen certificeren bij de zuiveringsinstallaties”, zo vertelde Paule. BWT heeft als doel om in 2025 schoon drinkwater te geven aan de honderd miljoen meest kwetsbare mensen ter wereld. Een minimum van 1 procent van elke commerciële transactie met BWX wordt automatisch gedoneerd aan de Botanical Water Foundation. Deze heeft als doel om schoon drinkwater te schenken aan mensen in nood, via sociale, natuur- en filantropische projecten.

Fujitsu helpt dit doel te bereiken met een robuust, privaat en op permissies gebaseerd blockchainplatform. Een ‘permissioned blockchain’ is een netwerk dat alleen benaderd kan worden met de juiste rechten, waardoor er een extra beveiligingslaag ontstaat. Gebruikers kunnen alleen specifieke acties uitvoeren waar zij toestemming voor hebben. Fujitsu ondersteunt het platform wereldwijd, 24/7. BWT, haar partners, handelaars en leveranciers kunnen ervan uitgaan dat hun data veilig en geverifieerd is, met real-time zichtbaarheid van elk aspect in de productiecyclus. Het innovatieve waterbedrijf is hierdoor haar markt ver vooruit en doordat het Fujitsu-team het project snel heeft kunnen opleveren is de lanceerdatum zelfs twee maanden naar voren gehaald. Goed nieuws voor de ambitieuze ESG-doelen van BWT, het is immers voor velen van levensbelang dat deze gehaald worden.

Wil je meer weten over het verhaal van Botanical Water Technologies? Op woensdag 28 september ontvangen we Terry Paule, Co-Founder en CEO, Botanical Water Technologies, live bij de Fujitsu Uvance Ontbijtsessie. Reserveer je online plek! Of lees de volledige case study.

Gerelateerde artikelen

AI-nstein of Einstein?

AI-nstein of Einstein?

Tijdens Salesforce World Tour Amsterdam 2024 liet Salesforce zien wat de toekomst is van AI, en welke onbegrensde mogelijkheden bedrijven hebben op dit gebied.

Revolutioneren van stedelijke ontwikkeling met digitaal data-ecosysteem

Revolutioneren van stedelijke ontwikkeling met digitaal data-ecosysteem

Future Insight creëert innovatieve digitale oplossingen voor stadsplanning en -ontwikkeling. Het bedrijf wilde echter meer doen om smart cities te bevorderen door toegang te bieden tot veilige en eerlijk verkregen gegevens. Via Levi9 heeft Future Insight toegang gekregen tot deskundigheid bij productontwikkeling en de bundeling van gegevens.

Jouw reis naar een intelligente fabriek begint met data en apps

Jouw reis naar een intelligente fabriek begint met data en apps

De wereld van productie verandert. Een intelligente fabriek is de toekomst. Deze fabrieken zijn flexibel en bewaken tegelijkertijd de kwaliteit. Data en apps spelen hierbij een hoofdrol. Het samenvoegen van de operatie met IT kan leiden tot verbeterde efficiency, lagere kosten en een beter inzicht. Maar hoe realiseer je dit precies?