Jouw reis naar een intelligente fabriek begint met data en apps

Axians

11 december 2023

De wereld van productie verandert. De consumentenvraag verandert sneller dan ooit en bedrijven moeten zich continu aanpassen om bij te blijven. Een traditionele fabriek, vast in haar routines, volstaat niet langer. Een intelligente fabriek is de toekomst. Deze fabrieken zijn flexibel, kunnen snel schakelen en bewaken tegelijkertijd de kwaliteit. Data en apps spelen hierbij een hoofdrol.

Natuurlijk is dit een technologische vooruitgang, maar het gaat ook over het overbruggen van kloven tussen verschillende afdelingen en het bevorderen van samenwerking. Het samenvoegen van de operatie met IT kan namelijk leiden tot verbeterde efficiency, lagere kosten en een beter inzicht in de productieprocessen. Carlijn Donders en Leon de Ridder, beiden Client Managers bij Axians, leggen de roadmap naar een intelligente fabriek uit.

In de hedendaagse productiewereld ligt de nadruk op verbeterde prestatie en meer operationeel resultaat. “Dit realiseer je eigenlijk heel simpel met behulp van data en apps”, vertelt Carlijn Donders. “Door data uit diverse bronnen te koppelen, krijg je inzicht. Met behulp van apps kun je deze doorvertalen naar concrete acties. Een geautomatiseerde werkorder, bijvoorbeeld, of voorspellingen over het benodigde onderhoud. Van data naar inzicht naar actie dus.”

Dat klinkt veel belovend, maar hoe kom je hier? “De eerste stap in de reis naar een intelligente fabriek begint met automatisering”, vervolgt Carlijn. “Als fabriek wil je afscheid nemen van handmatige en repetitieve processen, zoals papieren checklists en deze informatie handmatig invoeren in systemen. Tijdens het automatiseren verzamel je belangrijke data die helpt om inzicht te krijgen in hoe de processen echt werken.” Bovendien verhoog je de efficiëntie op de werkvloer door data digitaal op te slaan en beschikbaar te stellen. “Stel je voor: in plaats van urenlang zoeken, hebben medewerkers in enkele klikken toegang tot alle relevante gegevens.”

Van inzicht tot actie

Een bijkomend voordeel van het digitaal opslaan van de data, is dat je een totaalbeeld van de fabriek creëert. Carlijn: “Dit doe je door data uit verschillende lagen, zoals die uit de fabriek en kantoorprocessen, met elkaar te verbinden. Zo krijg je een dieper inzicht. Dit leidt tot waardevolle analyses, zoals het identificeren van frequente storingen.”

Met inzicht komt actie. Je kunt voorspellingen doen op basis van de data. Als je bijvoorbeeld ziet dat bepaalde criteria de kans op uitval verhogen, kun je proactief handelen. Je weet bijvoorbeeld precies welke machine binnenkort onderhoud nodig heeft en je kunt hier op anticiperen.

En daar stopt het niet. “Met continue data-invoer kun je patronen ontdekken en de acties blijven verbeteren. Het is een cyclus van leren en optimaliseren. Dit datagedreven en actiegericht werken heeft zoveel voordelen: minder fouten, hogere efficiëntie, meer werktevredenheid en een stijgende klanttevredenheid. Allemaal bijdragend aan een beter operationeel resultaat.”

Van gedoe naar geluk

Dit klinkt al veelbelovend, maar is in een intelligente fabriek nog meer mogelijk? Wat dacht je van werkinstructie-apps? “Deze apps kunnen werkinstructies voor repetitieve handelingen digitaliseren, waardoor het hele proces gestroomlijnd wordt.” Leon noemt het plannen en volgen van onderhoudstaken als voorbeeld. “Dit gebeurde voorheen vaak handmatig of via complexe Excelsheets. Door deze processen te digitaliseren, worden afwijkingen snel gedetecteerd en ontstaan er nieuwe inzichten over de daadwerkelijke stroom van operaties.”

Onderhoud is een van de vele processen die binnen een fabriek verbeterd kunnen worden via digitalisering, maar uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden.

FactStory

Kortom: in de hedendaagse fabrieksomgeving draait alles om data en apps. Maar hoe doorloop je de stappen van automatisering tot continue verbetering? Hoe kom je tot een intelligente fabriek? Met Axians FactStory helpen we je op weg met drie concrete toepassingen: Overall Equipment Effectiveness (OEE), Smart Asset Management en digitale werkinstructies.

FactStory OEE verandert data van een simpel cijfer in een diepgaand verhaal. Het dashboard biedt je een glashelder zicht op de prestaties van de fabriek. “Dat is nog maar de basis,” vertelt Carlijn. “We bieden je de mogelijkheid om proactief te sturen en de achterliggende informatie achter het OEE-cijfer echt te begrijpen.”

“Ook hebben we FactStory asset management”, zegt Carlijn. “Ik kan je niet vertellen hoeveel bedrijven nog steeds vertrouwen op Excel-sheets voor hun assetbeheer. Daar brengen wij verandering in. De registratie van al jouw assets is vastgelegd, van aankoopdata en onderhoud tot certificeringen… En het mooiste? Het geeft je actieve meldingen wanneer je moet handelen. Het is alsof je een persoonlijke assistent hebt voor je fabrieksbeheer.”

Tot slot vertelt Leon over FactStory digital inspection. “Denk aan al je werkprocessen op de vloer. Van het simpelste onderhoud tot schoonmaak. Alles kan gedigitaliseerd worden, gestandaardiseerd en bovenal geoptimaliseerd. Het maakt het leven van je medewerkers zoveel eenvoudiger.”

“Bij Axians gaan we voor personalisatie”, vervolgt Leon. “Wij geloven dat echt elke fabriek uniek is. Je kunt geen enkele oplossing nemen en verwachten dat deze perfect past. Daarom staat bij FactStory de eindgebruiker centraal. Het gaat erom dat de apps waarde toevoegen, dat ze de unieke bedrijfsprocessen van de fabriek ondersteunen. Wij hanteren de filosofie van ‘Think big, start small’. We willen niet dat bedrijven zich overweldigd voelen. Kies de applicatie die nu belangrijk is, integreer deze, ervaar de voordelen en breidt vervolgens uit wanneer je klaar bent.”

Het is duidelijk dat in een tijd van snelle technologische veranderingen, een intelligente fabriek onmisbaar is. Axians FactStory helpt je op een eenvoudige manier om stappen te zetten in efficiëntie en innovatie, om zo klaar te zijn voor de uitdagingen van vandaag én de toekomst.

Axians Breakfast Club

Meer weten over jouw reis naar een intelligente fabriek? Ga met ons mee op ontdekkingsreis tijdens het Axians Breakfast Club event. Leer in één ochtend hoe je op een eenvoudige manier een eerste stap zet naar een intelligente fabriek. Het maakt niet uit waar jij in jouw reis staat: nog maar net aan het begin of al wat verder. Meld je hier snel aan!

Gerelateerde artikelen

AI-nstein of Einstein?

AI-nstein of Einstein?

Tijdens Salesforce World Tour Amsterdam 2024 liet Salesforce zien wat de toekomst is van AI, en welke onbegrensde mogelijkheden bedrijven hebben op dit gebied.