Hoe kun je met minimale IT inspanning datagedreven ambities versnellen?

Axians

12 april 2023

Wat de ambitie van een organisatie ook is, het begint met data. Data wordt steeds crucialer en bepalender om de bedrijfsvoering significant te verbeteren en om de opgestelde groeidoelstellingen daadwerkelijk te realiseren. Maar data wordt ook steeds complexer waardoor IT afdelingen onder druk komen te staan. Hoe zorg je ervoor dat de IT afdeling de business optimaal kan blijven ondersteunen met data? Arno Hordijk, Business Unit Manager Data & Analytics bij Axians, deelt zijn visie hierop.

IT zit gevangen tussen belangen

“Waar vroeger data-analyse oplossingen werden ingezet om een rapport of dashboard op stellen voor het management, is data nu een zaak van alle medewerkers op alle organisatieniveaus. En dat brengt veel werk met zich mee voor IT afdelingen want iedereen heeft data nodig. Eén van de problemen waar IT tegenaan loopt is dat de verschillende afdelingen met eigen systemen en dus eigen data werken. Dat zorgt voor veel verschillende en versnipperde datastromen en er ontstaat silovorming. Het is de taak van IT om alle data centraal beschikbaar te stellen zodat deze in samenhang geanalyseerd kan worden en daar zit vaak de crux”, aldus Arno.

Arno Hordijk

Verschillende soorten strategische, tactische en operationele data op één dataplatform te combineren en in samenhang te analyseren is niet eenvoudig. “Als alternatief om hier toch in te voorzien, zien we meestal dat er meerdere dataplatformen aanwezig in een organisatie met alle uitdagingen van dien. Zo’n data-omgeving wordt snel onbeheersbaar en IT is veel tijd kwijt aan het overeind houden van de omgeving. Men is allang blij dat de omgeving draait en men durft geen aanpassingen te doen uit angst dat er iets mis gaat. De organisatie blijft met haar datagedreven ambities beperkt tot mogelijkheden die de techniek nu faciliteert. Dan loop je zowel nu als in de toekomst veel kansen mis”, stelt Arno. “Want de business wil altijd innoveren om zo slim mogelijk te werken. Er is continu behoefte aan nieuwe data-oplossingen of een uitbreiding binnen een bestaande oplossing. Alleen is IT vooral druk met de nodige beheer- en onderhoudswerkzaamheden en moet de business lang wachten op stuurinformatie”.

Standaardisatie is een win-win voor IT en de business

Hoe richt je een data-omgeving in waarbij je wél continu en beheersbaar datagedreven oplossingen kunt maken voor de business? “We zien gelukkig dat steeds meer organisaties de focus leggen op versnellen van de ontwikkeling van data-oplossingen voor de business. Een dataplatform biedt een fundament om datagedreven oplossingen voor iedere laag binnen een organisatie te ontwikkelen. Niet enkel op strategisch niveau, maar juist ook op tactisch- en operationeel niveau. Hiervoor heb je één dataplatform nodig waarmee je eenvoudig alle soorten data uit meerdere bronnen en systemen kunt verzamelen, ontsluiten en verwerken. Deze kun je zelf ontwikkelen, maar dat moet je zeker niet onderschatten. Het vraagt om een grote investering in tijd, geld, capaciteit maar ook benodigde expertise. Want er zijn nog veel vraagstukken die opgelost moeten worden tijdens de ontwikkeling van een dataplatform.

Stel dat je Microsoft Azure als basis voor je datafundament neemt. Hier zijn tal van componenten en modules beschikbaar om tot de ideale oplossing te komen. Wat heeft jouw organisatie nodig? Hoe richt je dit technisch in? Hoe zorgen we dat de omgeving veilig is? Het kost veel tijd om deze randvoorwaarden te onderzoeken en het voelt zelfs overweldigend”, zegt Arno.

“Om onze klanten te helpen versnellen hebben we met Maestro een hands-on oplossing ontwikkeld voor een solide Data & IoT platform op Microsoft Azure. Alle complexiteit die bij de inrichting en implementatie van een platform komt kijken, hebben we versimpelt door zoveel mogelijk standaardisatie op basis van de Microsoft Azure referentie-architectuur en natuurlijk onze best practices uit jarenlange ervaring met datavraagstukken. Met dit technische fundament kun je geautomatiseerd alle typen data uit alle mogelijke bronnen importeren, opslaan, verrijken en beschikbaar stellen voor de gewenste data-oplossingen. We verzorgen de ontwikkeling, inrichting en implementatie van het platform en nemen het beheer en de monitoring van de data-omgeving uit handen. Alles is technisch ingeregeld waardoor klanten de beheer- en onderhoudsinspanningen van hun IT afdelingen terugbrengen. Er ontstaat meer ruimte op de IT afdelingen voor een snellere ontwikkeling en implementatie van data-oplossingen in de bedrijfsprocessen”, aldus Arno.

“Het mooie aan Maestro is dat je er terecht kunt voor alle BI- en IoT-vraagstukken, omdat het platform modulair is opgezet en modules geautomatiseerd uitgerold worden. Gezamenlijk kijken we welke componenten belangrijk zijn voor jou en deze rollen we uit. Wil je later functionaliteit toevoegen, geen probleem. Je kunt altijd opschalen wanneer nodig, het groeit mee met jouw datagedreven ambities. We hebben Maestro dan ook ontwikkeld voor alle soorten organisaties. Van bedrijven die weten hoe complex de ontwikkeling van een eigen platform op Microsoft Azure is en hier geen tijd en mensen voor hebben, tot aan bedrijven die hun IT en OT willen samenbrengen op één geïntegreerd platform en zelfs bedrijven die nog helemaal niet actief zijn met BI maar wel snel rapportages nodig hebben. Het geeft elke organisatie een quickstart om de datagedreven ambities te versnellen”, aldus Arno.

Over Maestro

Verschillende soorten strategische, tactische en operationele data op één platform combineren en in samenhang analyseren is lastig in de praktijk. Hierdoor zijn er vaak meerdere dataplatformen aanwezig in een organisatie waardoor de data omgeving onbeheersbaar is geworden, data niet centraal benaderbaar is en het erg lang duurt voordat je data-oplossingen kunt ontwikkelen waarmee je écht waarde uit data kunt halen. Hoe ga je daarmee om? Begin je opnieuw met het wiel uitvinden, jezelf realiserend dat dit een grote investering vraagt in tijd, geld, benodigde expertise en capaciteit?

Wij vinden dat dit anders kan. Daarom hebben wij Maestro ontwikkeld, een beheersbaar, veilig en schaalbaar Data & IoT platform dat geschikt is voor de opslag en analyse van alle typen data uit alle mogelijke bronnen. En dat bovendien in de governance van deze data voorziet. Het geeft IT de nodige quickstart om met minimale inspanning sneller data-oplossingen te ontwikkelen waar de business met smart op zit te wachten. Ontdek hoe Maestro de stappen naar een data-oplossing versnelt. Download het whitepaper.

Microsoft Data & AI inspiratie-event

Ontwikkelingen zoals IoT, AI en Machine Learning maken toekomstige analysevragen nog data-intensiever en complexer. Daarom slaan Microsoft en Axians op 19 april 2023 de handen ineen tijdens het Data & AI inspiratie-event. Tijdens dit gratis event, op het Microsoft hoofdkantoor op Schiphol, staat kennisdeling over verschillende Data & AI ontwikkelingen op het programma. Haal je voordeel uit:

  • De visie van Microsoft op Data & AI trends en uitdagingen, waaronder de transitie naar de cloud, security en cost control
  • Praktische oplossingen van Axians hoe je de volledige kracht van deze ontwikkelingen kunt ontketenen binnen jouw organisatie met het Maestro dataplatform
  • Learnings van andere bedrijven rondom diverse complexe Data & AI cases

Het Microsoft Data & AI inspiratie-event is voor iedereen kosteloos toegankelijk. Laat je inspireren en schrijf je hier in.

Gerelateerde artikelen

Revolutioneren van stedelijke ontwikkeling met digitaal data-ecosysteem

Revolutioneren van stedelijke ontwikkeling met digitaal data-ecosysteem

Future Insight creëert innovatieve digitale oplossingen voor stadsplanning en -ontwikkeling. Het bedrijf wilde echter meer doen om smart cities te bevorderen door toegang te bieden tot veilige en eerlijk verkregen gegevens. Via Levi9 heeft Future Insight toegang gekregen tot deskundigheid bij productontwikkeling en de bundeling van gegevens.

Jouw reis naar een intelligente fabriek begint met data en apps

Jouw reis naar een intelligente fabriek begint met data en apps

De wereld van productie verandert. Een intelligente fabriek is de toekomst. Deze fabrieken zijn flexibel en bewaken tegelijkertijd de kwaliteit. Data en apps spelen hierbij een hoofdrol. Het samenvoegen van de operatie met IT kan leiden tot verbeterde efficiency, lagere kosten en een beter inzicht. Maar hoe realiseer je dit precies?

Oracle Cloud in de publieke sector (en daarbuiten): strategische overeenkomsten onderstrepen toewijding aan digitale innovatie en optimale veiligheid

Oracle Cloud in de publieke sector (en daarbuiten): strategische overeenkomsten onderstrepen toewijding aan digitale innovatie en optimale veiligheid

Oracle versterkt zijn rol in de digitale transformatie van de publieke sector met twee strategische overeenkomsten. De vernieuwde deal met de Rijksoverheid benadrukt Oracle’s toewijding aan digitale efficiëntie en innovatie. Ook heeft de Europese Commissie Oracle Cloud Infrastructure gekozen, wat getuigt van het vertrouwen in Oracle’s technologische kracht.

De digitale transformatie van de utility operation van ENGIE

De digitale transformatie van de utility operation van ENGIE

ENGIE werkte samen met Digitate om vijf verschillende zakelijke uitdagingen aan te pakken. Zij startten een proces om digitale transformatie door te voeren de B2C-activiteiten. Dit leidde tot het automatiseren van serviceverzoeken, het voorkomen van €5 miljoen inkomstenverlies per dag en het verminderen van klachten van klanten met 95 procent.