Datacomplexiteit: hoe voorkom je belemmering van datagedreven ambities?

Axians

13 maart 2023

Data is meer dan ooit beschikbaar maar tegelijk wordt data ook steeds complexer. Dit brengt uitdagingen met zich mee. Hoe voorkom je dat de toenemende complexiteit van data een belemmering vormt voor de groei-ambities? Edwin van Merriënboer, director van de Data & Analytics divisie van Axians, vertelt hoe zijn organisatie de complexiteit van data versimpelt voor klanten, zodat zij hun doelstellingen en ambities middels datagedreven werken kunnen versnellen.

“Data is inmiddels één van de meest strategische activa die een bedrijf heeft. Niet voor niets is data analytics een topprioriteit voor de meeste organisaties. Betrouwbaar inzicht in de bedrijfsvoering en het kunnen voorspellen van gebeurtenissen zorgen voor een versnelling van de besluitvorming om de organisatie op de juiste koers te houden”, aldus Edwin, die stelt dat er veel op het spel staat als data niet optimaal voor je werkt, terwijl dit voor de concurrentie wel het geval is.

“We zien dat onze klanten steeds meer gebruik maken van nieuwere technologieën om real-time en proactief te kunnen sturen binnen alle lagen van een organisatie. Vraagstukken die onderbouwd beantwoord worden met behulp van data analytics zijn allang niet meer alleen strategisch van aard. Juist óók op de werkvloer moet snel geanticipeerd kunnen worden. Technologieën zoals IoT, AI en machine learning en cloud computing worden steeds vaker op de werkvloer ingezet, maar deze ontwikkelingen maken analysevragen nóg data-intensiever, tijdskritischer en complexer”, zegt Edwin.

Edwin van Merriënboer

“Wanneer informatievraagstukken operationeel van aard worden, is op een veel gedetailleerder niveau data nodig. Data ligt verspreid door de organisatie in verschillende data silo’s en bronnen. Hierdoor is data niet centraal benaderbaar maar de data verschillen ook in structuur en ritme”, aldus Edwin.

“Wil je op een uniforme manier de data analyseren om hier waardevolle informatie uit te halen voor de bedrijfsvoering, dan zal de data gestructureerd, gecombineerd en in samenhang geanalyseerd moeten worden. Dit is een complex en tijdrovend proces, dus kun je nagaan hoe lang de business moet wachten op (real time) data-oplossingen waarmee ze snel vooruit kunnen op de werkvloer als dit proces niet goed georganiseerd is.”

Naast complexiteit rondom de beschikbaarheid en integratie van grote hoeveelheden betrouwbare data voor analyse doeleinden komen ook andere zaken om de hoek kijken. “De nieuwe technologieën vragen ook om specifieke en geavanceerde technische vaardigheden van het IT-team. De realiteit leert dat de meeste organisaties hier nog talent voor moeten aantrekken. Een grote uitdaging, aangezien deze mensen in deze krappe arbeidsmarkt lastig te werven zijn en zij bovendien een hoog prijskaartje hebben. Maar ook het beschermen van vertrouwelijke gegevens en het naleven van wet- en regelgeving op het gebied van data privacy en beveiliging is belangrijk en uitdagend.”

De ambitie van Axians is dat iedere organisatie makkelijk en snel data-oplossingen kan ontwikkelen die nodig zijn om bedrijfswaarde te creëren. “Als Data & Analytics team binnen Axians zetten wij ons dagelijks in om alle complexiteit rondom data te versimpelen. Zodat er voor de IT afdelingen van onze klanten meer ruimte ontstaat voor een optimale ondersteuning van de bedrijfsvoering en snelle innovatie. Door de data-omgeving te standaardiseren en in te richten met eenduidige en uniforme oplossingen, kunnen we de beheer- en onderhoudsinspanningen van de IT afdelingen van onze klanten terugbrengen.”

Een goed voorbeeld hiervan is het onlangs geïntroduceerde Axians Maestro, een geïntegreerd data & IoT-platform. “Met dit gestandaardiseerde datafundament kun je snel en geautomatiseerd alle soorten operationele, tactische en strategische data uit meerdere bronnen en systemen verzamelen, ontsluiten, verrijken en verwerken voor (geavanceerde) data-analyses. Wij zorgen voor de ontwikkeling, inrichting en implementatie van het Microsoft Azure platform en nemen het beheer en de monitoring van de beveiligde data-omgeving uit handen. Alles is technisch geregeld, dus de IT-afdelingen van onze klanten hebben hier geen omkijken naar. En kunnen zich richten op hun kerntaken: het ontwikkelen van datagedreven oplossingen en integratie ervan in de bedrijfsprocessen’’, aldus Edwin.

Microsoft Data & AI inspiratie-event

Ontwikkelingen zoals IoT, AI en machine learning maken toekomstige analysevragen nog data-intensiever en complexer. Daarom slaan Microsoft en Axians op 19 april 2023 de handen ineen tijdens het Data & AI inspiratie-event. Tijdens dit gratis event, op het Microsoft hoofdkantoor op Schiphol, staat kennisdeling over verschillende Data & AI ontwikkelingen op het programma. Haal je voordeel uit:

  • De visie van Microsoft op data & AI-trends en uitdagingen, waaronder de transitie naar de cloud, security en cost control
  • Praktische oplossingen van Axians hoe je de volledige kracht van deze ontwikkelingen kunt ontketenen binnen jouw organisatie met het Maestro dataplatform
  • Learnings van andere bedrijven rondom diverse complexe data & AI cases

Het Microsoft Data & AI inspiratie-event is voor iedereen kosteloos toegankelijk. Laat je inspireren en schrijf je hier in.

Over Axians

Data wordt steeds complexer. Het zet organisaties voor groeiende issues. Dit vraagt meer dan ooit om een solide fundament. Praktisch en met de kracht van eenvoud. Zodat je vertrouwt op je data en je snelheid vergroot. Axians is de data & IoT partner voor zij die weten welke allesbepalende impact data heeft op het waarmaken van hun ambities.

 

Gerelateerde artikelen

Flender richt wereldwijde matrixorganisatie op na afsplitsing van Siemens

Flender richt wereldwijde matrixorganisatie op na afsplitsing van Siemens

Flender zag het afsplitsingsproces van Siemens als een kans om wendbaarder en innovatiever te worden. Ze streven naar een wereldwijde IT-organisatie die bedrijfs- en IT-strategieën integreert, met als doel een wendbare, transnationale matrixorganisatie te creëren die flexibele samenwerking en innovatieve producten stimuleert.

AI-nstein of Einstein?

AI-nstein of Einstein?

Tijdens Salesforce World Tour Amsterdam 2024 liet Salesforce zien wat de toekomst is van AI, en welke onbegrensde mogelijkheden bedrijven hebben op dit gebied.