Datacomplexiteit: hoe voorkom je belemmering van datagedreven ambities?

Axians

13 maart 2023

Data is meer dan ooit beschikbaar maar tegelijk wordt data ook steeds complexer. Dit brengt uitdagingen met zich mee. Hoe voorkom je dat de toenemende complexiteit van data een belemmering vormt voor de groei-ambities? Edwin van Merriënboer, director van de Data & Analytics divisie van Axians, vertelt hoe zijn organisatie de complexiteit van data versimpelt voor klanten, zodat zij hun doelstellingen en ambities middels datagedreven werken kunnen versnellen.

“Data is inmiddels één van de meest strategische activa die een bedrijf heeft. Niet voor niets is data analytics een topprioriteit voor de meeste organisaties. Betrouwbaar inzicht in de bedrijfsvoering en het kunnen voorspellen van gebeurtenissen zorgen voor een versnelling van de besluitvorming om de organisatie op de juiste koers te houden”, aldus Edwin, die stelt dat er veel op het spel staat als data niet optimaal voor je werkt, terwijl dit voor de concurrentie wel het geval is.

“We zien dat onze klanten steeds meer gebruik maken van nieuwere technologieën om real-time en proactief te kunnen sturen binnen alle lagen van een organisatie. Vraagstukken die onderbouwd beantwoord worden met behulp van data analytics zijn allang niet meer alleen strategisch van aard. Juist óók op de werkvloer moet snel geanticipeerd kunnen worden. Technologieën zoals IoT, AI en machine learning en cloud computing worden steeds vaker op de werkvloer ingezet, maar deze ontwikkelingen maken analysevragen nóg data-intensiever, tijdskritischer en complexer”, zegt Edwin.

Edwin van Merriënboer

“Wanneer informatievraagstukken operationeel van aard worden, is op een veel gedetailleerder niveau data nodig. Data ligt verspreid door de organisatie in verschillende data silo’s en bronnen. Hierdoor is data niet centraal benaderbaar maar de data verschillen ook in structuur en ritme”, aldus Edwin.

“Wil je op een uniforme manier de data analyseren om hier waardevolle informatie uit te halen voor de bedrijfsvoering, dan zal de data gestructureerd, gecombineerd en in samenhang geanalyseerd moeten worden. Dit is een complex en tijdrovend proces, dus kun je nagaan hoe lang de business moet wachten op (real time) data-oplossingen waarmee ze snel vooruit kunnen op de werkvloer als dit proces niet goed georganiseerd is.”

Naast complexiteit rondom de beschikbaarheid en integratie van grote hoeveelheden betrouwbare data voor analyse doeleinden komen ook andere zaken om de hoek kijken. “De nieuwe technologieën vragen ook om specifieke en geavanceerde technische vaardigheden van het IT-team. De realiteit leert dat de meeste organisaties hier nog talent voor moeten aantrekken. Een grote uitdaging, aangezien deze mensen in deze krappe arbeidsmarkt lastig te werven zijn en zij bovendien een hoog prijskaartje hebben. Maar ook het beschermen van vertrouwelijke gegevens en het naleven van wet- en regelgeving op het gebied van data privacy en beveiliging is belangrijk en uitdagend.”

De ambitie van Axians is dat iedere organisatie makkelijk en snel data-oplossingen kan ontwikkelen die nodig zijn om bedrijfswaarde te creëren. “Als Data & Analytics team binnen Axians zetten wij ons dagelijks in om alle complexiteit rondom data te versimpelen. Zodat er voor de IT afdelingen van onze klanten meer ruimte ontstaat voor een optimale ondersteuning van de bedrijfsvoering en snelle innovatie. Door de data-omgeving te standaardiseren en in te richten met eenduidige en uniforme oplossingen, kunnen we de beheer- en onderhoudsinspanningen van de IT afdelingen van onze klanten terugbrengen.”

Een goed voorbeeld hiervan is het onlangs geïntroduceerde Axians Maestro, een geïntegreerd data & IoT-platform. “Met dit gestandaardiseerde datafundament kun je snel en geautomatiseerd alle soorten operationele, tactische en strategische data uit meerdere bronnen en systemen verzamelen, ontsluiten, verrijken en verwerken voor (geavanceerde) data-analyses. Wij zorgen voor de ontwikkeling, inrichting en implementatie van het Microsoft Azure platform en nemen het beheer en de monitoring van de beveiligde data-omgeving uit handen. Alles is technisch geregeld, dus de IT-afdelingen van onze klanten hebben hier geen omkijken naar. En kunnen zich richten op hun kerntaken: het ontwikkelen van datagedreven oplossingen en integratie ervan in de bedrijfsprocessen’’, aldus Edwin.

Microsoft Data & AI inspiratie-event

Ontwikkelingen zoals IoT, AI en machine learning maken toekomstige analysevragen nog data-intensiever en complexer. Daarom slaan Microsoft en Axians op 19 april 2023 de handen ineen tijdens het Data & AI inspiratie-event. Tijdens dit gratis event, op het Microsoft hoofdkantoor op Schiphol, staat kennisdeling over verschillende Data & AI ontwikkelingen op het programma. Haal je voordeel uit:

  • De visie van Microsoft op data & AI-trends en uitdagingen, waaronder de transitie naar de cloud, security en cost control
  • Praktische oplossingen van Axians hoe je de volledige kracht van deze ontwikkelingen kunt ontketenen binnen jouw organisatie met het Maestro dataplatform
  • Learnings van andere bedrijven rondom diverse complexe data & AI cases

Het Microsoft Data & AI inspiratie-event is voor iedereen kosteloos toegankelijk. Laat je inspireren en schrijf je hier in.

Over Axians

Data wordt steeds complexer. Het zet organisaties voor groeiende issues. Dit vraagt meer dan ooit om een solide fundament. Praktisch en met de kracht van eenvoud. Zodat je vertrouwt op je data en je snelheid vergroot. Axians is de data & IoT partner voor zij die weten welke allesbepalende impact data heeft op het waarmaken van hun ambities.

 

Gerelateerde artikelen

Revolutioneren van stedelijke ontwikkeling met digitaal data-ecosysteem

Revolutioneren van stedelijke ontwikkeling met digitaal data-ecosysteem

Future Insight creëert innovatieve digitale oplossingen voor stadsplanning en -ontwikkeling. Het bedrijf wilde echter meer doen om smart cities te bevorderen door toegang te bieden tot veilige en eerlijk verkregen gegevens. Via Levi9 heeft Future Insight toegang gekregen tot deskundigheid bij productontwikkeling en de bundeling van gegevens.

Jouw reis naar een intelligente fabriek begint met data en apps

Jouw reis naar een intelligente fabriek begint met data en apps

De wereld van productie verandert. Een intelligente fabriek is de toekomst. Deze fabrieken zijn flexibel en bewaken tegelijkertijd de kwaliteit. Data en apps spelen hierbij een hoofdrol. Het samenvoegen van de operatie met IT kan leiden tot verbeterde efficiency, lagere kosten en een beter inzicht. Maar hoe realiseer je dit precies?

Oracle Cloud in de publieke sector (en daarbuiten): strategische overeenkomsten onderstrepen toewijding aan digitale innovatie en optimale veiligheid

Oracle Cloud in de publieke sector (en daarbuiten): strategische overeenkomsten onderstrepen toewijding aan digitale innovatie en optimale veiligheid

Oracle versterkt zijn rol in de digitale transformatie van de publieke sector met twee strategische overeenkomsten. De vernieuwde deal met de Rijksoverheid benadrukt Oracle’s toewijding aan digitale efficiëntie en innovatie. Ook heeft de Europese Commissie Oracle Cloud Infrastructure gekozen, wat getuigt van het vertrouwen in Oracle’s technologische kracht.

De digitale transformatie van de utility operation van ENGIE

De digitale transformatie van de utility operation van ENGIE

ENGIE werkte samen met Digitate om vijf verschillende zakelijke uitdagingen aan te pakken. Zij startten een proces om digitale transformatie door te voeren de B2C-activiteiten. Dit leidde tot het automatiseren van serviceverzoeken, het voorkomen van €5 miljoen inkomstenverlies per dag en het verminderen van klachten van klanten met 95 procent.