Helft Nederlandse bedrijven besteedt IT liever niet uit aan buitenlandse partij

Redactie

16 oktober 2024

Ruim de helft van Nederlandse bedrijven besteedt zijn IT-werkzaamheden bij voorkeur niet uit aan een buitenlandse partij. Deze bedrijven werken bovendien het liefst samen met een organisatie die qua cultuur bij hen aansluit. Daarop duidt onderzoek onder ruim 1.000 IT beslissers in opdracht van Smartshore.

Vooral kleine bedrijven tot 25 medewerkers zijn sceptisch over het vooruitzicht van een internationale IT-partner. Zestig procent van hen zegt hun IT liever niet uit te besteden aan een buitenlandse partij. Multinationals van meer dan 1.000 medewerkers zijn positiever: 47 procent is hier terughoudend.

Van alle ondervraagden zegt de helft het liefst de IT in eigen beheer te houden. Toch houden veel Nederlandse bedrijven noodgedwongen hun opties open. Bijna 60 procent heeft weleens overwogen hun IT-werkzaamheden uit te besteden. Voor grote organisaties geldt dit zelfs voor twee op de drie respondenten. Twee derde van de ondervraagde IT-eindverantwoordelijken kiest dan liefst voor een Nederlandse partij. Kleine bedrijven hechten hier meer waarde aan dan grote organisaties: 73 procent tegenover 55 procent.

De overgrote meerderheid van de Nederlandse organisaties lijkt zich bewust van het strategische belang van IT. Zo wordt uitbesteding ervan bij zeven op de tien bedrijven op directieniveau belegd.

Gerelateerde artikelen

‘Contracteren is goed, vertrouwen is beter’

‘Contracteren is goed, vertrouwen is beter’

‘Vertrouwen’ speelt een belangrijke rol in sourcingrelaties. In de beginfase ligt er vaak een zwaar accent op het contract en de SLA, maar vertrouwen en de keuze voor een partner met een passend DNA en een passende bedrijfscultuur zijn niet minder belangrijk. Jacqueline Tan, Manager ICT bij woningcorporatie De Alliantie, over de samenwerking met cloud solution provider Open Line.

SHV Energy maakt doorstart met cloudtransitie

SHV Energy maakt doorstart met cloudtransitie

Hoe wordt de cloud journey van een organisatie een succes voor de business? Wie naar de cloud migreert uitsluitend vanuit een visie op modernisering van technologie, zal moeite hebben een positieve businesscase aan te tonen. Sjourd Wijdeveld, CIO van SHV Energy, gaat in de aanloop van een rondetafelsessie op 28 april in op de cloud journey van het bedrijf.