Alles uit de hybride cloud halen? Houd de regie in eigen handen

Het zetten van de stap naar de cloud is al jarenlang vaste prik wanneer organisaties spreken over hun digitale transformatie. Maar ‘de cloud’ bestaat niet. We spreken over public cloud, private cloud en hybrid cloud als ideale mix. Organisaties moeten namelijk goed overwegen welke workloads en applicaties zij in welke cloud willen onderbrengen. In dit artikel leg ik uit met welke factoren rekening te houden en hoe Nutanix jouw organisatie hierin kan ondersteunen.

Kopen of huren?

Wanneer kies je voor public cloud en wanneer voor private? Ik maak altijd graag de vergelijking met het al dan niet huren van een huis of een auto. Wanneer je van plan bent om lange tijd op één en dezelfde plek te wonen, dan is het kopen van een huis verstandig. Je sluit een hypotheek af en betaalt een vast bedrag per maand over een lange periode. Rijd je gemiddeld zo’n drie dagen per week naar kantoor en ben je van plan dat nog lange tijd te doen? Dan is ook de aanschaf van een auto geen gek idee. Wanneer we straks weer van een welverdiende vakantie gaan genieten, koop je dan ook een huis of auto op de bestemming? De gemiddelde Nederlander niet. Die boekt een hotel of huurt een appartement en maakt indien nodig voor een paar dagen gebruik van een huurauto. Dat betekent een hogere ‘dagprijs’, maar is uiteindelijk veel goedkoper omdat je er maar korte tijd gebruik van maakt.

Dat geldt net zo goed voor de cloud. Wanneer je public cloud gebruikt voor stabiele en dus voorspelbare workloads, dan ben je een dief van je eigen portemonnee. De kosten van private cloud zijn voor voorspelbare workloads namelijk een stuk lager. De public cloud kun je beter gebruiken voor de elastische workloads, omdat je betaalt naar gebruik en gemakkelijk kunt op- en afschalen wanneer nodig.

Hybrid cloud meest ideale model

Oftewel: je wilt beide clouds zo effectief mogelijk inzetten. En dat kan. De oplossing hiervoor is de hybrid cloud: een ideale mix van private als public cloud. Met de hybrid cloud kun je de kosten van je IT-infrastructuur minimaliseren. Je profiteert van de flexibiliteit en schaalbaarheid van de publieke cloud, maar dan alleen voor de workloads waarbij dit nodig is. Niet vreemd dat de hybride cloud ook door IT-beslissers gezien wordt als het meest ideale bedrijfsmodel. Dat bleek uit de derde jaarlijkse Enterprise Cloud Index van Nutanix. Dit is een rapport opgesteld door onderzoeksorganisatie Vanson Bourne, die 3.400 IT-besluitvormers van over de hele wereld ondervroeg. Daarbij gaf 87% van de respondenten aan de hybride cloud als hun ideale bedrijfsmodel te zien.

Beheren van de hybride cloud

Het minimaliseren van de kosten blijkt in de praktijk tegen te vallen. Bijvoorbeeld wanneer je organisatie met twee verschillende besturingsomgevingen werkt. De kostenvoordelen die ontstaan wanneer je van twee clouds optimaal gebruik wilt maken, wegen dan niet op tegen de extra beheerkosten die hierdoor ontstaan. Beheer dat gezien het grote aantal cloudaanbieders in de markt ook veel expertise vereist: je organisatie heeft zowel voor private cloud- als publieke cloud-platforms specialisten nodig. Expertise die niet alleen duur, maar ook schaars is. Met alle risico’s van dien. Want waar organisaties niet langer de regie hebben over hun eigen IT-omgeving, worden fouten maken. Zo moest CapitalOne na een datalek een torenhoge boete betalen. En dat ‘slechts’ omdat een server verkeerd geconfigureerd was.

De oplossing? Behoud de controle met één interface

Om de complexiteit die de hybride cloud met zich meebrengt op te vangen, is een IT-platform nodig dat je in staat stelt applicaties en gegevens eenvoudig te verplaatsen over verschillende infrastructuren. Eén platform waarin al deze infrastructuren samenkomen en op een holistische manier kunnen worden beheerd en beveiligd.

Nutanix biedt jouw IT-team de mogelijkheid om private als public cloud-omgevingen te beheren zonder dat ze hiervoor nieuwe vaardigheden nodig hebben. In één interface is zichtbaar welke workloads en applicaties in welke cloud-omgeving draaien, zodat je inefficiënties eruit kunt halen. Bijvoorbeeld wanneer je te veel betaalt aan licenties die je eigenlijk niet meer nodig hebt. Of wanneer je applicaties vanwege performance- of kostenvoordelen liever in een andere cloud-omgeving onderbrengt. Applicaties kun je bovendien eenvoudig verplaatsen zonder dat deze hoeven te worden herschreven voor de nieuwe cloud-omgeving.

Een stap naar de public cloud biedt alleen voordelen als je hem voor de juiste applicaties en workloads gebruikt. Snijd jezelf dus niet in de vingers door de controle te verliezen. Heb jij de regie nog in eigen handen?

Gerelateerde artikelen

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Geavanceerde technologieën zetten de wereld van de toeleveringsketen op zijn kop. Met snel evoluerende mogelijkheden op het gebied van generatieve AI, data-analyse, automatisering, machine learning, IoT, blockchain en meer, is de ‘slimme’ toeleveringsketen hard op weg het nieuwe normaal te worden.

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

Een goed besluit is gebaseerd op goede data. Bedrijven moeten zich dan ook afvragen: hebben we deze data? Hoe krijgen we er toegang toe? Wie is er verantwoordelijk voor? In deze paper delen we hoe CIO’s en datamanagers de uitdaging van duurzaamheidsdata kunnen tackelen.

Automatisering: waar staan we, wat zijn de uitdagingen en waar gaan we heen?

Automatisering: waar staan we, wat zijn de uitdagingen en waar gaan we heen?

Bedrijven versnellen het gebruik van AI en automatisering. Niet verwonderlijk dus dat 90 procent van de IT-beslissers in alle industriële sectoren van plan is om extra automatisering, inclusief AI, te implementeren. En dat doen ze in rap tempo. Digitate deed onderzoek naar waar bedrijven nu staan met automatisering en wat IT-beslissers verwachten.