Veel zakelijk leiders zien geen verband tussen beveiliging en data-inzicht

Redactie

28 juni 2023

Veel beslissers in het bedrijfsleven zien geen verband tussen beveiliging en inzicht in data, ondanks dat zij wel erkennen dat effectieve beveiliging digitalisering kan versnellen.

“Datagedreven inzicht is een steeds belangrijkere basis voor de duurzame groei die het bestuur vandaag de dag eist. Maar als data niet goed zijn beveiligd, hebben zulke initiatieven weinig kans van slagen”, aldus Pieter Molen, Technical Director Benelux bij Trend Micro. “Het wordt tijd dat zakelijk leiders het belang van beveiliging voor de groei van de gehele organisatie erkennen en dat CISO’s zichzelf overtuigender inzetten.”

Van de onderzochte Nederlandse organisaties is ruim de helft (53% wereldwijd: 61%) het ermee eens is dat er in 2023 – vanwege de onzekere macro-economische en geopolitieke uitdagingen – dringend behoefte is aan verbreding van hun inkomstenstromen. Nog eens 59 procent (wereldwijd: 68%) zegt dat toegang tot data essentieel is voor het ontsluiten van deze nieuwe inkomstenstromen, terwijl 88 procent (wereldwijd: 91%) stelt dat zij tot op zekere hoogte kostenbesparingen kunnen realiseren door data beter te gebruiken.

Data analytics en soortgelijke tools kunnen de flexibiliteit van bedrijven vergroten door hen te helpen te anticiperen op markttrends en door financiële prognoses te maken. Ruim de helft van de beleidsmakers in Nederland (52%, wereldwijd: 38%) zegt dat zij geen verband zien tussen beveiliging en data-inzicht. Een nog groter percentage slaagt er niet in verbanden te leggen tussen beveiliging en het genereren van nieuwe inkomstenstromen (48%) en kostenbesparingen (61%).

Dat de helft van de Nederlandse respondenten (51%, wereldwijd: 56%) denkt dat het huidige beveiligingsbeleid en de beveiligingsprocessen van hun organisatie voor informatiesilo’s zorgt, moet te denken geven. Dit zou projecten voor data-inzicht actief kunnen ondermijnen, en versterkt de behoefte aan meer platformgebaseerde beveiligingsoplossingen. Hoewel veel leiders nog steeds niet overtuigd zijn van de rol die beveiliging kan spelen bij het ontsluiten van inzicht in en groei van data, gelooft bijna twee derde wel dat het beveiligingsbeleid digitalisering kan versnellen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de houding tegenover beveiliging bij de meeste organisaties steeds volwassener wordt. Van de ondervraagde Nederlandse IT-besluitvormers zegt 58 procent dat de organisatie het cyberrisico bijhoudt en daarover rapporteert, waarbij twee derde (wereldwijd: een derde) dit ook rapporteert aan de raad van bestuur. Driekwart (wereldwijd: 79%) zegt dat hun organisatie een verbeteringsprogramma heeft om de doelstellingen van digitale transformatie te helpen verwezenlijken.

Over het onderzoek

In opdracht van Trend Micro heeft Sapio Research 2718 zakelijke beslissers in 25 landen ondervraagd: Australië, Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, India, Indonesië, Italië, Japan, Maleisië, Nederland, Noorwegen, Filippijnen, Saoedi-Arabië, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, Taiwan, Verenigde Arabische Emiraten, de VS en het VK.

Gerelateerde artikelen

Rapport: kwart cyberaanvallen gericht op OT-systemen

Rapport: kwart cyberaanvallen gericht op OT-systemen

Ofschoon bedrijven met OT vorderingen maken op het gebied van cybervolwassenheid, hebben ze met een snel groeiende hoeveelheid aanvallen te maken. Bijna een kwart van alle cyberaanvallen is nu op OT-ststemen gericht.

De werkelijke kosten van downtime

De werkelijke kosten van downtime

Wat gebeurt er als een grote organisatie te maken krijgt met DDoS-aanvallen, softwarestoringen of zelfs een bedrijfsbrede hack? Hoewel de directe kosten van ongeplande downtime gemakkelijk zichtbaar zijn, moeten organisaties de indirecte of verborgen kosten van digitale storingen niet onderschatten.

Jeroen Schipper (Gemeente Den Haag) is 
CISO of the Year 2024

Jeroen Schipper (Gemeente Den Haag) is 
CISO of the Year 2024

Jeroen Schipper, CISO bij de Gemeente Den Haag, heeft gisteravond de CISO of the Year 2024 Award gewonnen. Hij dankt de prijs aan zijn transformationele rol en zijn holistische en inclusieve benadering van cybersecurity. Ook zijn bijdragen aan de professionalisering van het CISO-vak en zijn rol als actieve vertegenwoordiger van de stad Den Haag op cybersecurity-gebied zijn meegewogen.