Nieuwe cybercommunity verbindt Nederlandse CISO’s

Redactie

31 oktober 2023

Er is een nieuwe cybersecurity community in oprichting, bestaande uit Chief Information Security Officers (CISO’s) van Nederlandse bedrijven in verschillende sectoren, non-profitorganisaties en de overheid, die samenwerken aan het delen van kennis, wederzijdse ondersteuning, competentieopbouw, cyberbeveiligingsbeheer en herpositionering van de CISO-rol in de organisatie.

“De CISO-rol is snel volwassen geworden. CISO’s rapporteren steeds vaker rechtstreeks aan de board. Cybersecurity is Chefsache geworden en dus is de tijd aangebroken voor een aparte community”, zegt Dimitri van Zantvliet, Directeur Cybersecurity en CISO bij Nederlandse Spoorwegen en een van de initiatiefnemers.

De nieuwe community wordt op 21 november tijdens CIODAY gepresenteerd. Met ondersteuning van ICT Media zullen er workshops, rondetafelgesprekken en evenementen worden georganiseerd, zoals de jaarlijkse CISODAY, die elk voorjaar wordt gehouden en waar een CISO van het Jaar wordt gekozen. Er komt een openbaar contentplatform, cisocommunity.nl, en een member-only omgeving om veilig tips en kennis uit te wisselen.

“Nadat wij de afgelopen twintig jaar een hechte CxO-community in Nederland hebben opgebouwd, zien we dat de CISO daarin een eigen plaats verdient. Het is dus logisch als deze vertegenwoordigd wordt door een zelfstandige community die als separate stakeholder kan fungeren”, zegt Rob Beijleveld, CEO van ICT Media.

Het belangrijkste doel van het initiatief is het vergroten van de cybersecurity-volwassenheid in Nederland. De community heeft tot doel cybersecurity te herpositioneren in de bestuurskamer, bij te dragen aan kennisontwikkeling, het gesprek tussen relevante stakeholders te stimuleren en een ecosysteem voor het cybersecuritydomein te creëren dat security providers helpt hun roadmaps vorm te geven.

Gerelateerde artikelen

‘Guy Fawkes’ en de digitale rebellie

‘Guy Fawkes’ en de digitale rebellie

Het masker met de tronie van Guy Fawkes staat voor een complex web van historische en hedendaagse betekenissen – en een dunne lijn tussen goed en kwaad. Hoe is dit zo gekomen? Kan het ook als inspiratie dienen? CISO Dimitri van Zantvliet denkt van wel.

Beperk cyberrisico door aanvalsketen bij eerste schakel te doorbreken

Beperk cyberrisico door aanvalsketen bij eerste schakel te doorbreken

De term ‘mensgericht’ komt steeds vaker terug in cybersecurity. Niet alleen bij het omschrijven van moderne dreigingen, maar ook als we het hebben over de verdedigingsstijl die daartegen nodig is. Cybercriminelen gebruiken de identiteit van werknemers. Hierbij handelen ze letterlijk volgens een patroon, ook wel een ‘aanvalsketen’ genoemd.