De schreeuw om de onafhankelijke SAM adviseur

De meesten van ons weten het nog goed, enkele jaren geleden was het hoogtepunt van irritatie in de hypotheekmarkt bereikt. De kranten kopten: ‘Hypotheekadviseur moet met billen bloot’ en ‘Onafhankelijk onderzoek naar de beloning van tussenpersonen’. In vergelijking tot de hypotheekmarkt is in Software Asset Management (SAM) nog een vergelijkbare situatie gangbaar. SAM is dan ook een relatief jonge tak van sport. Gelukkig zien steeds meer organisaties het belang van een onafhankelijke SAM-adviseur. Khalid Hafid, director Customer Success bij ITAM solutions, legt uit waarom.

De uitdaging

De hoeveelheid software die we op de werkvloer gebruiken is de laatste jaren enorm toegenomen. Voor nagenoeg iedere functie is er wel een specialistische applicatie, die al dan niet in de cloud draait. Dit komt de doorzichtigheid niet ten goede. Voor de gemiddelde organisatie is het een ware opgave om al deze software assets, inclusief de bijbehorende licenties, te monitoren en te beheren. Terwijl daar grote voordelen mee te behalen zijn. Onafhankelijk SAM is de oplossing.

Compliancy & consumptie

We verstaan onder SAM: het inventariseren en managen van het bestaande softwarelandschap om ‘compliancy te waarborgen’ en ‘consumptie te minimaliseren’. Dat verdient wellicht wat toelichting. Op de eerste plaats dient een organisatie te beschikken over de juiste licenties en abonnementen voor applicaties. Inbreuk maken gebeurt nogal eens (onbewust) en kan hoge boetes met zich meebrengen als een software vendor besluit een audit te houden. Anderzijds komt het veel voor dat er software, abonnementen en verplichtingen zijn in de organisatie die niet of nauwelijks worden gebruikt. Soms bieden verschillende applicaties overlappende of identieke functionaliteit of hebben cloud-abonnementen al lang de fysieke opslagcapaciteit ingehaald. Ongebruikte software, toegenomen opslagcapaciteit en meer zijn immers allemaal zaken die geld kosten. Continu!

Onafhankelijk is key

SAM is dus gericht op het optimaliseren van het softwarelandschap, inclusief licenties, zodat gebruikers kunnen beschikken over de juiste functionaliteit. Daarmee is SAM een specifieke en belangrijke discipline in de ICT. Om het goed en efficiënt uit te voeren, vereist SAM actuele kennis en specifieke tooling. Organisaties hebben de keuze om zelf hun Software Asset Management te doen of het uit te besteden. Vaak wordt het ook aangeboden door de software vendoren zelf. Deze kunnen voor de eigen producten SAM-services leveren. Organisaties dienen echter goed te overwegen of het inschakelen van een onafhankelijke SAM-partner niet een veel beter idee is.

Immers, een software vendor die zijn eigen product keurt, heeft makkelijk praten, en het feit dat er winst te behalen is kan een reseller gemakkelijk afleiden. Verleiding ligt op de loer en vormt een ongezonde prikkel. Vergelijk het met een hypotheek, daarover laat je je tegenwoordig, na alle ophef in de afgelopen jaren, ook liever adviseren door een onafhankelijke partij dan de bank die alleen vanuit eigen producten redeneert.

SAM-as-a-Service

De ervaringen uit de praktijk en de toegenomen kritiek van de SAM-afnemer, leert dat dienstverlening alleen tot succes leidt als het gebeurt door een onafhankelijke partij. Deze geeft immers een advies dat volledig in het belang is van de klant zelf. Waar kun je op kosten besparen? Wat geeft de beste functionaliteit voor de beste prijs? Hoe vaak moet je je licenties updaten? Met onafhankelijk advies heeft die klant bovendien een veel betere onderhandelingspositie, bijvoorbeeld bij het vernieuwen van licenties. Daarbij brengen de SAM-specialisten, met of zonder behulp van specifieke tooling, de software assets van klanten in kaart, analyseren het landschap en geven gericht advies over optimalisaties. Daarmee kan het ICT-team direct aan de slag. De praktijk leert dat SAM zich gemakkelijk dubbel en dwars terugverdient.

Gerelateerde artikelen

Ethische vragen over de invloed van tech op de samenleving

Ethische vragen over de invloed van tech op de samenleving

Nieuwe technologie heeft bijna altijd een ontwrichtend effect in de samenleving. En vaak lijkt een kwestie nieuw, maar bijna even vaak zijn er in het verleden vergelijkbare kwesties onder de aandacht gekomen. Dat kan houvast geven bij onze opinievorming.

Veiligheid door alomtegenwoordigheid

Veiligheid door alomtegenwoordigheid

Om het internet inherent veiliger te maken, loont het om zoveel mogelijk bedrijven te beschermen met een handvol effectieve maatregelen zonder extra kosten. Dat is de filosofie van Cloudflare, dat het verkeer van en naar een vijfde van alle websites op het internet routeert. We spraken met CTO John Graham-Cumming, die al vanaf de begindagen bij het bedrijf werkt.

Het gebruik van misleiding in ICS/OT-omgevingen

Het gebruik van misleiding in ICS/OT-omgevingen

In een wereld waar aanvallen op industriële controlesystemen toenemen, komt het gevaar vanuit onverwachte hoeken. Het merendeel van de bedreigingen blijkt afkomstig van traditionele IT-omgevingen verbonden met productiesystemen. Maar wat als criminelen hun focus verleggen naar operationele technologieën?

Zo haal je meerwaarde uit je SAP-investeringen

Zo haal je meerwaarde uit je SAP-investeringen

De migratie van ECC naar S/4HANA is een impactvol en kostbaar proces. Het heeft invloed op de gehele organisatie; er kan een nieuwe manier van werken ontstaan en daarmee een compleet nieuwe mindset binnen de organisatie. Hoe haal je meerwaarde uit je SAP-investeringen?