De schreeuw om de onafhankelijke SAM adviseur

De meesten van ons weten het nog goed, enkele jaren geleden was het hoogtepunt van irritatie in de hypotheekmarkt bereikt. De kranten kopten: ‘Hypotheekadviseur moet met billen bloot’ en ‘Onafhankelijk onderzoek naar de beloning van tussenpersonen’. In vergelijking tot de hypotheekmarkt is in Software Asset Management (SAM) nog een vergelijkbare situatie gangbaar. SAM is dan ook een relatief jonge tak van sport. Gelukkig zien steeds meer organisaties het belang van een onafhankelijke SAM-adviseur. Khalid Hafid, director Customer Success bij ITAM solutions, legt uit waarom.

De uitdaging

De hoeveelheid software die we op de werkvloer gebruiken is de laatste jaren enorm toegenomen. Voor nagenoeg iedere functie is er wel een specialistische applicatie, die al dan niet in de cloud draait. Dit komt de doorzichtigheid niet ten goede. Voor de gemiddelde organisatie is het een ware opgave om al deze software assets, inclusief de bijbehorende licenties, te monitoren en te beheren. Terwijl daar grote voordelen mee te behalen zijn. Onafhankelijk SAM is de oplossing.

Compliancy & consumptie

We verstaan onder SAM: het inventariseren en managen van het bestaande softwarelandschap om ‘compliancy te waarborgen’ en ‘consumptie te minimaliseren’. Dat verdient wellicht wat toelichting. Op de eerste plaats dient een organisatie te beschikken over de juiste licenties en abonnementen voor applicaties. Inbreuk maken gebeurt nogal eens (onbewust) en kan hoge boetes met zich meebrengen als een software vendor besluit een audit te houden. Anderzijds komt het veel voor dat er software, abonnementen en verplichtingen zijn in de organisatie die niet of nauwelijks worden gebruikt. Soms bieden verschillende applicaties overlappende of identieke functionaliteit of hebben cloud-abonnementen al lang de fysieke opslagcapaciteit ingehaald. Ongebruikte software, toegenomen opslagcapaciteit en meer zijn immers allemaal zaken die geld kosten. Continu!

Onafhankelijk is key

SAM is dus gericht op het optimaliseren van het softwarelandschap, inclusief licenties, zodat gebruikers kunnen beschikken over de juiste functionaliteit. Daarmee is SAM een specifieke en belangrijke discipline in de ICT. Om het goed en efficiënt uit te voeren, vereist SAM actuele kennis en specifieke tooling. Organisaties hebben de keuze om zelf hun Software Asset Management te doen of het uit te besteden. Vaak wordt het ook aangeboden door de software vendoren zelf. Deze kunnen voor de eigen producten SAM-services leveren. Organisaties dienen echter goed te overwegen of het inschakelen van een onafhankelijke SAM-partner niet een veel beter idee is.

Immers, een software vendor die zijn eigen product keurt, heeft makkelijk praten, en het feit dat er winst te behalen is kan een reseller gemakkelijk afleiden. Verleiding ligt op de loer en vormt een ongezonde prikkel. Vergelijk het met een hypotheek, daarover laat je je tegenwoordig, na alle ophef in de afgelopen jaren, ook liever adviseren door een onafhankelijke partij dan de bank die alleen vanuit eigen producten redeneert.

SAM-as-a-Service

De ervaringen uit de praktijk en de toegenomen kritiek van de SAM-afnemer, leert dat dienstverlening alleen tot succes leidt als het gebeurt door een onafhankelijke partij. Deze geeft immers een advies dat volledig in het belang is van de klant zelf. Waar kun je op kosten besparen? Wat geeft de beste functionaliteit voor de beste prijs? Hoe vaak moet je je licenties updaten? Met onafhankelijk advies heeft die klant bovendien een veel betere onderhandelingspositie, bijvoorbeeld bij het vernieuwen van licenties. Daarbij brengen de SAM-specialisten, met of zonder behulp van specifieke tooling, de software assets van klanten in kaart, analyseren het landschap en geven gericht advies over optimalisaties. Daarmee kan het ICT-team direct aan de slag. De praktijk leert dat SAM zich gemakkelijk dubbel en dwars terugverdient.

Gerelateerde artikelen

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Geavanceerde technologieën zetten de wereld van de toeleveringsketen op zijn kop. Met snel evoluerende mogelijkheden op het gebied van generatieve AI, data-analyse, automatisering, machine learning, IoT, blockchain en meer, is de ‘slimme’ toeleveringsketen hard op weg het nieuwe normaal te worden.

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

Een goed besluit is gebaseerd op goede data. Bedrijven moeten zich dan ook afvragen: hebben we deze data? Hoe krijgen we er toegang toe? Wie is er verantwoordelijk voor? In deze paper delen we hoe CIO’s en datamanagers de uitdaging van duurzaamheidsdata kunnen tackelen.

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

CIO’s spelen steeds vaker een leidende rol bij het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten, waardoor zijn of haar positie belangrijker en complexer is geworden. Maar de traditionele rol van de CIO, namelijk het leveren van IT-diensten, vraagt ook meer aandacht door de sterk gedistribueerde, hybride IT omgeving.