De schreeuw om de onafhankelijke SAM adviseur

De meesten van ons weten het nog goed, enkele jaren geleden was het hoogtepunt van irritatie in de hypotheekmarkt bereikt. De kranten kopten: ‘Hypotheekadviseur moet met billen bloot’ en ‘Onafhankelijk onderzoek naar de beloning van tussenpersonen’. In vergelijking tot de hypotheekmarkt is in Software Asset Management (SAM) nog een vergelijkbare situatie gangbaar. SAM is dan ook een relatief jonge tak van sport. Gelukkig zien steeds meer organisaties het belang van een onafhankelijke SAM-adviseur. Khalid Hafid, director Customer Success bij ITAM solutions, legt uit waarom.

De uitdaging

De hoeveelheid software die we op de werkvloer gebruiken is de laatste jaren enorm toegenomen. Voor nagenoeg iedere functie is er wel een specialistische applicatie, die al dan niet in de cloud draait. Dit komt de doorzichtigheid niet ten goede. Voor de gemiddelde organisatie is het een ware opgave om al deze software assets, inclusief de bijbehorende licenties, te monitoren en te beheren. Terwijl daar grote voordelen mee te behalen zijn. Onafhankelijk SAM is de oplossing.

Compliancy & consumptie

We verstaan onder SAM: het inventariseren en managen van het bestaande softwarelandschap om ‘compliancy te waarborgen’ en ‘consumptie te minimaliseren’. Dat verdient wellicht wat toelichting. Op de eerste plaats dient een organisatie te beschikken over de juiste licenties en abonnementen voor applicaties. Inbreuk maken gebeurt nogal eens (onbewust) en kan hoge boetes met zich meebrengen als een software vendor besluit een audit te houden. Anderzijds komt het veel voor dat er software, abonnementen en verplichtingen zijn in de organisatie die niet of nauwelijks worden gebruikt. Soms bieden verschillende applicaties overlappende of identieke functionaliteit of hebben cloud-abonnementen al lang de fysieke opslagcapaciteit ingehaald. Ongebruikte software, toegenomen opslagcapaciteit en meer zijn immers allemaal zaken die geld kosten. Continu!

Onafhankelijk is key

SAM is dus gericht op het optimaliseren van het softwarelandschap, inclusief licenties, zodat gebruikers kunnen beschikken over de juiste functionaliteit. Daarmee is SAM een specifieke en belangrijke discipline in de ICT. Om het goed en efficiënt uit te voeren, vereist SAM actuele kennis en specifieke tooling. Organisaties hebben de keuze om zelf hun Software Asset Management te doen of het uit te besteden. Vaak wordt het ook aangeboden door de software vendoren zelf. Deze kunnen voor de eigen producten SAM-services leveren. Organisaties dienen echter goed te overwegen of het inschakelen van een onafhankelijke SAM-partner niet een veel beter idee is.

Immers, een software vendor die zijn eigen product keurt, heeft makkelijk praten, en het feit dat er winst te behalen is kan een reseller gemakkelijk afleiden. Verleiding ligt op de loer en vormt een ongezonde prikkel. Vergelijk het met een hypotheek, daarover laat je je tegenwoordig, na alle ophef in de afgelopen jaren, ook liever adviseren door een onafhankelijke partij dan de bank die alleen vanuit eigen producten redeneert.

SAM-as-a-Service

De ervaringen uit de praktijk en de toegenomen kritiek van de SAM-afnemer, leert dat dienstverlening alleen tot succes leidt als het gebeurt door een onafhankelijke partij. Deze geeft immers een advies dat volledig in het belang is van de klant zelf. Waar kun je op kosten besparen? Wat geeft de beste functionaliteit voor de beste prijs? Hoe vaak moet je je licenties updaten? Met onafhankelijk advies heeft die klant bovendien een veel betere onderhandelingspositie, bijvoorbeeld bij het vernieuwen van licenties. Daarbij brengen de SAM-specialisten, met of zonder behulp van specifieke tooling, de software assets van klanten in kaart, analyseren het landschap en geven gericht advies over optimalisaties. Daarmee kan het ICT-team direct aan de slag. De praktijk leert dat SAM zich gemakkelijk dubbel en dwars terugverdient.

Gerelateerde artikelen

Internationale groei Quooker ondersteund door schaalbare IT-ondersteuning

Internationale groei Quooker ondersteund door schaalbare IT-ondersteuning

Al jaren is Quooker een enorm succesverhaal: het familiebedrijf ziet de omzet al sinds 1993 elke twee tot drie jaar verdubbelen. Met het steeds meer betreden van de buitenlandse markt komen de grenzen van de groei echter in zicht. Niet-schaalbare IT bijvoorbeeld. Daarom is ervoor gekozen om met een modern CRM-platform de klantenbinding te vergroten én de eigen operatie efficiënter in te richten.

CxO: ontdek de use cases van 5G

CxO: ontdek de use cases van 5G

Voorbeelden van 5G-toepassingen te over. Maar het lijken wel steeds dezelfde. 5G is niet alleen geschikt voor toepassingen waarbij robots worden aangestuurd. Daardoor blijven veel best practices onder de radar. Neem de regie en ontdek de use cases voor je eigen organisatie.

Samen bouwen aan een betere klantbeleving

Samen bouwen aan een betere klantbeleving

Dinsdag 28 juni organiseerde Salesforce in de Utrechtse Werkspoorkathedraal het Salesforce Live event, met meer dan tweeduizend bezoekers. Deelnemende bedrijven deelden hier hun verhalen over hoe ze digitale tooling gebruiken om voor te blijven in hun markt. Innoverende partijen baseren hun succes steeds vaker op betere gesprekken met hun klanten, gebaseerd op een 360-graden beeld van deze klanten met een ‘single source of truth’. Met enkele Nederlandse klanten werd tijdens dit event gedemonstreerd hoe dit eruit kan zien.

Hoe je de regie kunt voeren over jouw IT-kosten

Hoe je de regie kunt voeren over jouw IT-kosten

De opkomst van de public cloud heeft een snelle vlucht genomen. De marketingmachine daarachter heeft daarbij goed zijn best gedaan. Zo vergaarde de public cloud al een aantal jaren bekendheid als snel, makkelijk, goedkoper en flexibel. Er is echter ook een keerzijde,...