Overheden optimistisch over genAI, maar implementatie blijft achter

Redactie

8 oktober 2024

Overheidsinstellingen hebben weliswaar een achterstand op andere sectoren bij de toepassing van generatieve AI, maar hebben serieuze plannen om investeren in de technologie. Daarop duidt een wereldwijde enquête van SAS en Coleman Parkes Research.

Zes op de tien respondenten uit de publieke sector geloven echter wel dat genAI een impuls zal geven aan vernieuwingen. Degenen die er al mee zijn gestart, melden verbeteringen op het gebied van medewerkerstevredenheid, naleving van wet- en regelgeving en besparing op de operationele kosten en tijd.

Ondanks een achterstand van 10 procentpunten (44% tegenover 54%) bij overheidsorganisaties ten opzichte van alle andere sectoren in het gebruik van generatieve AI, impliceert het succes van bedrijven die GenAI vroegtijdig toepassen een flink potentieel voor de technologie. De voordelen zouden snel werkelijkheid kunnen worden; 84 procent van de besluitvormers bij de overheid geeft aan dat hun organisatie in het komende boekjaar van plan is te investeren in GenAI. Van hen heeft 91 procent al een specifiek budget voor GenAI vastgesteld.

In alle sectoren heerst een grote bezorgdheid over data privacy, databeveiliging en AI governance. Opvallend is echter dat de respondenten bij de ondervraagde overheden zich echter meer zorgen maken over weerstand tegen verandering (52%) dan over andere kwesties.

Daarnaast lopen de overheidsinstellingen achter op andere sectoren bij het opstellen van richtlijnen voor generatieve AI (overheid: 52%; andere sectoren: 61%), het hebben van een formeel governance framework (50% tegenover 61%) en het goed voorbereid zijn op de huidige en toekomstige relevante regelgeving (51% tegenover 58%).

Tevens is bewustwording een aandachtspunt. Pakweg een derde van de werknemers in de publieke sector is bekend met het gebruik van GenAI binnen hun organisatie, lager dan het gemiddelde van 46 procent. Op leiderschapsniveau bestaat er dan ook een gebrek aan inzicht: slechts 38 procent van de senior besluitvormers bij de overheid zegt de technologie en de invloed op bedrijfsprocessen goed of volledig te begrijpen, vergeleken met 48 procent in alle andere sectoren samen.

De lagere adoptiepercentages in de publieke sector gaan gepaard met een iets geringere voorbereiding op beleid en persoonlijke kennis, wat suggereert dat er veel te leren is door genAI in de praktijk toe te passen. Overheidsinstellingen die genAI gebruiken, zien al een aantal positieve resultaten. Zo zijn er meer beleidsmakers bij de overheid die zeggen dat de implementatie van genAI de ervaring en tevredenheid van werknemers heeft verbeterd (94%) of operationele kosten en tijd heeft bespaard (84%).

Gerelateerde artikelen

Nederland meest volwassen qua toepassing AI in EMEA

Nederland meest volwassen qua toepassing AI in EMEA

Het Nederlandse bedrijfsleven is vol vertrouwen over de huidige kennis en vaardigheden op het gebied van AI. Tegelijkertijd beseffen organisaties dat investeringen noodzakelijk zijn. Hierop duidt onderzoek in opdracht van ServiceNow onder ruim 2.000 leidinggevenden in de EMEA-regio.

CMO’s omarmen genAI ondanks gebrek aan diepgaande kennis

CMO’s omarmen genAI ondanks gebrek aan diepgaande kennis

Pakweg negen van de tien organisaties wereldwijd willen tegen 2025 investeren in generatieve AI voor hun marketing. Desalniettemin zegt 90 procent van de chief marketing officers (CMO’s) dat zij genAI en de invloed ervan op bedrijfsprocessen nog niet volledig begrijpen. Hierop duidt een onderzoek in opdracht van SAS.

Generatieve AI zorgt pas in 2025 voor meer groei

Generatieve AI zorgt pas in 2025 voor meer groei

De hooggespannen verwachtingen rond generatieve AI vertalen zich nog niet in toenemende groei voor de Nederlandse ICT-sector. Wel investeren bedrijven in de sector veel in nieuwe softwaretoepassingen. Daarop duidt onderzoek door ING Research.

Bijna twee derde werkenden doet niets met genAI

Bijna twee derde werkenden doet niets met genAI

Pakweg twee derde van de Nederlandse werknemers en zelfstandigen maakt geen gebruik van generatieve AI. En vier op de tien geven aan niet van plan te zijn AI-tools te gebruiken. Daarop duidt een enquête onder ruim duizend werkende Nederlanders.