CMO’s omarmen genAI ondanks gebrek aan diepgaande kennis

Redactie

16 september 2024

Pakweg negen van de tien organisaties wereldwijd willen tegen 2025 investeren in generatieve AI voor hun marketing. Desalniettemin zegt 90 procent van de chief marketing officers (CMO’s) dat zij genAI en de invloed ervan op bedrijfsprocessen nog niet volledig begrijpen. Hierop duidt een onderzoek van SAS en Coleman Parkes Research.

Geavanceerde AI kan helpen de efficiëntie en marketingeffectiviteit te verbeteren, wat zich uiteindelijk kan vertalen in een duurzaam concurrentievoordeel. Kennisgebrek bij organisaties kan de ingebruikname van geavanceerde toepassingen echter remmen.

In het gebruik van AI loopt de marketingsector wel voor op andere bedrijfsoderdelen, zoals IT. Circa driekwart van de marketeers maakt momenteel gebruik van GenAI in hun dagelijkse werkzaamheden. Toch zetten ze GenAI vaak in voor betrekkelijk eenvoudige taken, zoals schrijven, redigeren en creëren van content, terwijl het potentieel ervan veel groter is.

Een kleine minderheid van organisaties maakt gebruik van geavanceerde genAI-toepassingen. Iets minder dan een vijfde past de technologie toe voor het opbouwen van doelgroepen. Iets meer organisaties gebruiken het om zich te richten op specifieke doelgroepen. Zestien procent zet genAI in om het klanttraject in kaart te brengen, terwijl veertien procent het gebruikt voor prijsoptimalisatie.

Marketing-professionals die GenAI omarmen, rapporteren evenwel een aanzienlijk rendement op hun investering: vooral op het gebied van personalisatie (92%), klanttevredenheid en -retentie (89%), het verwerken van grote datasets (88%) en de nauwkeurigheid van voorspellende analyses (88%).

Ofschoon genAI nog weinig wordt toegepast voor geavanceerde marketingtoepassingen, verwachten marketeers hun gebruik ervan in de komende één tot twee jaar uit te breiden. Ze hopen hiermee tijd en kosten te besparen (63%), risicomanagement en compliance te verbeteren (62%) en efficiënter om te gaan met grote datasets (60%). Daarnaast voorziet één op de vijf respondenten immersieve toepassingen zoals adaptive virtual reality, en bij organisaties die genAI al volledig hebben geïmplementeerd, loopt dit op tot drie op de tien.

Ondanks de belofte van genAI leidt het gebrek aan strategie bij CMO’s tot een uitdaging voor een succesvolle ingebruikname. Er heerst ook bezorgdheid over privacy en vertrouwen: zes op de tien marketeers (61%) noemen databeveiliging als hun grootste zorg bij het gebruik van GenAI; eenzelfde percentage maakt zich zorgen over data privacy. Hoewel een derde van de organisaties een goed ontwikkeld governance-framework voor datamanagement heeft, geldt dit voor minder dan één op de tien op het gebied van GenAI. Zelfs onder degenen die GenAI al volledig inzetten voor marketing, heeft veertig procent nog geen goed functionerend governance-framework.

Gerelateerde artikelen

Generatieve AI zorgt pas in 2025 voor meer groei

Generatieve AI zorgt pas in 2025 voor meer groei

De hooggespannen verwachtingen rond generatieve AI vertalen zich nog niet in toenemende groei voor de Nederlandse ICT-sector. Wel investeren bedrijven in de sector veel in nieuwe softwaretoepassingen. Daarop duidt onderzoek door ING Research.

Bijna twee derde werkenden doet niets met genAI

Bijna twee derde werkenden doet niets met genAI

Pakweg twee derde van de Nederlandse werknemers en zelfstandigen maakt geen gebruik van generatieve AI. En vier op de tien geven aan niet van plan te zijn AI-tools te gebruiken. Daarop duidt een enquête onder ruim duizend werkende Nederlanders.

Toekomst AI hangt af van beschikbaarheid juiste data

Toekomst AI hangt af van beschikbaarheid juiste data

Het succes van AI hangt af van de beschikbaarheid en integratie van de juiste data, niet van meer data. Nieuwe technologieën zoals RAG en zero-copy versnellen de waardecreatie door relevante data direct beschikbaar te maken voor AI-modellen, waardoor bedrijven betrouwbare resultaten kunnen behalen en concurrerend blijven.

Rapport: Nederlanders koploper met AI op werk in Europa

Rapport: Nederlanders koploper met AI op werk in Europa

Nederlandse executives lopen voorop bij het gebruik van AI-tools in hun dagelijkse werkzaamheden. De bereidwilligheid om AI in te zetten is beduidend hoger dan in Frankrijk of Duitsland. Daarop duidt een wereldwijde enquête.