Verandermanager Maarten Klarenbeek: ‘Ik wilde investeren in mezelf’

Maarten Klarenbeek is sinds 2015 ZZP’er. Vanuit zijn bedrijf OCT Consulting detacheert hij zichzelf bij bedrijven waar een verandering op stapel staat, bij voorkeur op het gebied van outsourcing, integratie, consolidatie en procesmatig werken. Momenteel werkt hij als interim IT-manager bij een afvalrecyclingbedrijf. Ervaring heeft hij, maar tevreden was hij nog niet. Hij besloot zich te verdiepen in de manier waarop bedrijven met data en technologie omgaan: “Een investering in mijn bedrijf en in mezelf.”

Maarten Klarenbeek vindt niets zo leuk als ‘veranderklussen’. “Binnenkomen, duurzame verandering teweegbrengen en vertrekken – dat is leuk om te doen”, zoals hij het verwoordt. Hij is zelfstandig verandermanager, gespecialiseerd in trajecten met een IT-component. Niet verwonderlijk dat hij ervoor koos de module ‘Organization and Value of Data and Technology’ te gaan volgen. Deze module is een onderdeel van de Modulair Executive MBA Business & IT van Nyenrode Business Universiteit.

Maarten, ook al lijkt je keuze goed bij je werk te passen, toch even de vraag wat je ertoe heeft aangezet deze module te gaan volgen?
“Een leven lang leren klinkt als een cliché, maar vind ik toch wel een goed motto. In de loop van je carrière doe je veel ervaring op, maar op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik me verder wilde ontwikkelen. Ik wilde investeren in mezelf – dat is ook goed voor mijn bedrijf natuurlijk. Via het introductieprogramma van de MBA-opleiding maakte ik kennis met Nyenrode.”

“Dat was inspirerend, weer even de basis op orde brengen. Het wekte de behoefte de opleiding te gaan volgen. Telkens als ik een module had afgerond, besloot ik een volgende module te gaan doen. Het is bijna verslavend om steeds nieuwe perspectieven te zien!”

Is het uitdagend om als drukbezette ZZP’er deze opleiding te volgen?
“Als ZZP’er kan ik mijn tijd zelf indelen, maar aan af en toe in de weekenden of avonduren werken ontkom je niet. Dat is ook bepaald geen straf als je zo veel interesse in de onderwerpen hebt.”

“De grootste uitdaging vond ik het vinden van praktijkcases om te bestuderen en beschrijven. Als ZZP’er ben ik immers geen werknemer binnen een groot bedrijf. Tot nu toe is het wel altijd gelukt goede cases te vinden, bijvoorbeeld bij de bedrijven waar ik projecten voor doe.”

Welke inzichten heeft de module Organization and the Value of Data and Technology je gebracht?
“Dat kan ik het beste uitleggen aan de hand van de paper die ik voor deze module heb geschreven. Veel bedrijven willen meer met data doen, maar aspecten als data governance, eigenaarschap van data, security en cost control worden als lastig ervaren. Dit zie ik vooral terugkomen bij middelgrote bedrijven met een niet al te omvangrijke IT-organisatie. Dat bracht me op het idee om te beschrijven hoe data governance – en breder, IT governance – geschikt te maken is voor een organisatie met een wat kleinere armslag op IT-gebied.”

“De bekende frameworks op het gebied van governance, bijvoorbeeld ITIL, COBIT en DMBOK, zijn meer geschikt voor grotere organisaties. De minder grote organisaties hebben bovendien een andere cultuur en structuur. Ze kennen ook niet de rollen die in de frameworks worden benoemd.”

“In mijn paper heb ik geprobeerd een aantal best practices en rollen uit frameworks te projecteren op een wat kleinere organisatie. Ik begon bij IT-governance, om vervolgens data governance te adresseren.”

Bijzonder om iets heel nieuws te ontwikkelen. Hoe kijk je erop terug? Wat heb je eraan gehad?
“Ik vond dit in de eerste plaats heel inspirerend om te doen! Het is ook mooi dat ik bij mijn klanten bijna dagelijks op de uitkomsten van mijn onderzoek kan teruggrijpen.”

Hoe zou je de meerwaarde van het volgen van deze module beschrijven?
“Het leuke is de toepassing in de praktijk, waardoor je de stof uit de abstractie haalt. Kennisnemen van theorie is op zich al interessant, maar leer je om die theorie in de praktijk toe te passen, ontwikkel je als het ware een stuk gereedschap dat je kunt toevoegen aan je gereedschapskist. Voor mij als zelfstandige heel waardevol, maar voor wie eigenlijk niet?”

Maarten Klarenbeek volgt het programma Modulair Executive MBA in Business & IT van Nyenrode Business Universiteit. Dit is een flexibel en parttime Executive MBA programma gericht op jouw leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Door de focus op de IT-sector zijn de modules van deze modulaire MBA sterk marktgedreven. Je studeert naast je baan wanneer het jou uitkomt en in jouw eigen tempo aan thema’s die het best aansluiten bij jouw werk en ambities. Persoonlijke ontwikkeling en groei staan centraal in alle 10 te volgen modules. Je neemt je eigen cases mee vanuit de praktijk en gaat hier samen met mededeelnemers en docenten mee aan de slag zodat je het direct kan toepassen.

Ga voor je MBA-titel met de volledige MBA of volg een of meer modules voor een snelle upgrade van jouw kennis.

Gerelateerde artikelen

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Geavanceerde technologieën zetten de wereld van de toeleveringsketen op zijn kop. Met snel evoluerende mogelijkheden op het gebied van generatieve AI, data-analyse, automatisering, machine learning, IoT, blockchain en meer, is de ‘slimme’ toeleveringsketen hard op weg het nieuwe normaal te worden.

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

Een goed besluit is gebaseerd op goede data. Bedrijven moeten zich dan ook afvragen: hebben we deze data? Hoe krijgen we er toegang toe? Wie is er verantwoordelijk voor? In deze paper delen we hoe CIO’s en datamanagers de uitdaging van duurzaamheidsdata kunnen tackelen.

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

CIO’s spelen steeds vaker een leidende rol bij het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten, waardoor zijn of haar positie belangrijker en complexer is geworden. Maar de traditionele rol van de CIO, namelijk het leveren van IT-diensten, vraagt ook meer aandacht door de sterk gedistribueerde, hybride IT omgeving.