‘Ik wil bedrijven helpen vooruit te kijken’

Adrienne van der Meer is ‘registeraccountant in business’. Ze is als ‘interimmer’ vanuit YER betrokken geweest bij meerdere interessante projecten bij ondernemingen als Philips, Trimble en Volker Wessels Telecom. De laatste paar jaar is ze bij Jumbo aan de slag. Hoe mooi ze het financiële vak ook vindt, haar ambities reiken verder: “En daarbij is kunstmatige intelligentie, AI, niet meer weg te denken.”

Bij Jumbo ondersteunde Adrienne de afdeling Accounting & Reporting, waarbij ze medeverantwoordelijk was voor de implementatie van IFRS16. Adriennes ambitie – een strategische functie op executive niveau – en interesse voor verdieping van haar vak waren voor haar aanleiding de Modulair Executive MBA Business & IT bij Nyenrode Business Universiteit te gaan volgen. Inmiddels, twee jaar later, is ze halverwege. Enthousiast vertelt ze over de module die ze vorig jaar volgde, AI and Digital Security.

Wat heeft je er toe aangezet om de module ‘AI and Digital Security’ te gaan volgen?

“Ik heb na de accountancy-opleiding bij Nyenrode diverse financiële functies gehad, maar merkte op een gegeven moment dat ik me verder wilde ontwikkelen, om klanten op een breder vlak te kunnen ondersteunen. Om me naast het werk te kunnen ontwikkelen, was de parttime MBA-opleiding heel geschikt. En ik kende Nyenrode al, dat sprak me ook aan. Ik ben begonnen met een aantal losse modules – de module AI wilde ik echt heel graag – maar inmiddels ben ik halverwege de MBA-opleiding. Dat heb ik in twee jaar gedaan.

”

Op welke manier sluit de module AI and Digital Security aan op je dagelijkse praktijk? Wat heb je eraan?

“Het begint bij bewustwording: welke invloed heeft digitalisering op het bedrijf en op de data waarmee je werkt? IT is niet alleen iets voor de IT-afdeling, maar voor alle afdelingen. Het is dus belangrijk om te begrijpen hoe digitalisering werkt en hoe je het optimaliseert.

”

“Als het gaat over AI and Digital Security vind ik het belangrijk, vooral voor mijn toekomstplannen, om hier meer over te weten. Het is mijn ambitie om bedrijven te kunnen helpen bij het vooruitkijken, om ze ook strategisch te kunnen ondersteunen. AI is daarbij niet meer weg te denken.

”

Wat is de meerwaarde voor je werkgever van het volgen van deze module?

“Die is duidelijk. Dat ik me meer bewust ben van de waarde van data en de kwaliteit van data. Hoe kunnen we efficiënter met data omgaan? Dat betekent onder meer werken aan datakwaliteit en er voor zorgen dat data centraal, op één locatie wordt opgeslagen.

”

Je hebt in het kader van de module een paper geschreven?
“
Inderdaad. Het denken daarover begon al in een vroeg stadium bij deze module. We werden meteen al begeleid en gecoacht bij de voorbereiding. Het leuke is dat je door je voorbereidingen – bij mij ging dat om het inventariseren van belangrijke categorieën data binnen Jumbo – je bedrijf heel goed leert kennen, zelfs als je er nog niet zo lang werkt. Je paper is namelijk gebaseerd op de praktijk binnen het bedrijf waar je werkt.
 ”

“Op een gegeven moment hadden we het tijdens de voorbereiding over crisismanagement. De volgende dag begon de lockdown! Zo kwam het dat ik besloot mijn paper te laten gaan over de vraag welke rol AI bij crisismanagement kan spelen: hoe kan het ondersteunen bij beslissingen tijdens een crisis en later bij het evalueren van die beslissingen? En hoe kunnen we een volgende crisis beter voorspellen? Ik ben tot de conclusie gekomen dat AI daar zeker bij kan helpen.

”

Wat vind je het meest waardevolle van de ‘Nyenrode experience’?

“Dat is niet één ding. Het is de combinatie van kennis vergaren, de manier waarop dat wordt gefaciliteerd en natuurlijk het netwerk. Heel boeiend, al die verschillende mensen, met wie je na de opleiding ook vaak contact houdt.”

Wie zou je het volgen van deze module aanbevelen?
“Mensen uit allerlei disciplines die zich breder zouden willen ontwikkelen. Ik vind mijn werk nu al leuk, maar zou het nog mooier vinden als ik bedrijven ook op het gebied van AI en data beter zou kunnen helpen. AI gaat tenslotte bijna alle disciplines beïnvloeden!

”

Adrienne van der Meer
 
volgt het programma Modulair Executive MBA in Business & IT van Nyenrode Business Universiteit. Dit is een flexibel en parttime Executive MBA programma gericht op jouw leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Door de focus op de IT-sector zijn de modules van deze modulaire MBA sterk marktgedreven. Je studeert naast je baan wanneer het jou uitkomt en in jouw eigen tempo aan thema’s die het best aansluiten bij jouw werk en ambities. Persoonlijke ontwikkeling en groei staan centraal in alle 10 te volgen modules. Je neemt je eigen cases mee vanuit de praktijk en gaat hier samen met mededeelnemers en docenten mee aan de slag zodat je het direct kan toepassen.

Ga voor je MBA-titel met de volledige MBA of volg een of meer modules voor een snelle upgrade van jouw kennis.

Gerelateerde artikelen

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Geavanceerde technologieën zetten de wereld van de toeleveringsketen op zijn kop. Met snel evoluerende mogelijkheden op het gebied van generatieve AI, data-analyse, automatisering, machine learning, IoT, blockchain en meer, is de ‘slimme’ toeleveringsketen hard op weg het nieuwe normaal te worden.

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

Een goed besluit is gebaseerd op goede data. Bedrijven moeten zich dan ook afvragen: hebben we deze data? Hoe krijgen we er toegang toe? Wie is er verantwoordelijk voor? In deze paper delen we hoe CIO’s en datamanagers de uitdaging van duurzaamheidsdata kunnen tackelen.

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

CIO’s spelen steeds vaker een leidende rol bij het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten, waardoor zijn of haar positie belangrijker en complexer is geworden. Maar de traditionele rol van de CIO, namelijk het leveren van IT-diensten, vraagt ook meer aandacht door de sterk gedistribueerde, hybride IT omgeving.