‘Ik wil bedrijven helpen vooruit te kijken’

Adrienne van der Meer is ‘registeraccountant in business’. Ze is als ‘interimmer’ vanuit YER betrokken geweest bij meerdere interessante projecten bij ondernemingen als Philips, Trimble en Volker Wessels Telecom. De laatste paar jaar is ze bij Jumbo aan de slag. Hoe mooi ze het financiële vak ook vindt, haar ambities reiken verder: “En daarbij is kunstmatige intelligentie, AI, niet meer weg te denken.”

Bij Jumbo ondersteunde Adrienne de afdeling Accounting & Reporting, waarbij ze medeverantwoordelijk was voor de implementatie van IFRS16. Adriennes ambitie – een strategische functie op executive niveau – en interesse voor verdieping van haar vak waren voor haar aanleiding de Modulair Executive MBA Business & IT bij Nyenrode Business Universiteit te gaan volgen. Inmiddels, twee jaar later, is ze halverwege. Enthousiast vertelt ze over de module die ze vorig jaar volgde, AI and Digital Security.

Wat heeft je er toe aangezet om de module ‘AI and Digital Security’ te gaan volgen?

“Ik heb na de accountancy-opleiding bij Nyenrode diverse financiële functies gehad, maar merkte op een gegeven moment dat ik me verder wilde ontwikkelen, om klanten op een breder vlak te kunnen ondersteunen. Om me naast het werk te kunnen ontwikkelen, was de parttime MBA-opleiding heel geschikt. En ik kende Nyenrode al, dat sprak me ook aan. Ik ben begonnen met een aantal losse modules – de module AI wilde ik echt heel graag – maar inmiddels ben ik halverwege de MBA-opleiding. Dat heb ik in twee jaar gedaan.

”

Op welke manier sluit de module AI and Digital Security aan op je dagelijkse praktijk? Wat heb je eraan?

“Het begint bij bewustwording: welke invloed heeft digitalisering op het bedrijf en op de data waarmee je werkt? IT is niet alleen iets voor de IT-afdeling, maar voor alle afdelingen. Het is dus belangrijk om te begrijpen hoe digitalisering werkt en hoe je het optimaliseert.

”

“Als het gaat over AI and Digital Security vind ik het belangrijk, vooral voor mijn toekomstplannen, om hier meer over te weten. Het is mijn ambitie om bedrijven te kunnen helpen bij het vooruitkijken, om ze ook strategisch te kunnen ondersteunen. AI is daarbij niet meer weg te denken.

”

Wat is de meerwaarde voor je werkgever van het volgen van deze module?

“Die is duidelijk. Dat ik me meer bewust ben van de waarde van data en de kwaliteit van data. Hoe kunnen we efficiënter met data omgaan? Dat betekent onder meer werken aan datakwaliteit en er voor zorgen dat data centraal, op één locatie wordt opgeslagen.

”

Je hebt in het kader van de module een paper geschreven?
“
Inderdaad. Het denken daarover begon al in een vroeg stadium bij deze module. We werden meteen al begeleid en gecoacht bij de voorbereiding. Het leuke is dat je door je voorbereidingen – bij mij ging dat om het inventariseren van belangrijke categorieën data binnen Jumbo – je bedrijf heel goed leert kennen, zelfs als je er nog niet zo lang werkt. Je paper is namelijk gebaseerd op de praktijk binnen het bedrijf waar je werkt.
 ”

“Op een gegeven moment hadden we het tijdens de voorbereiding over crisismanagement. De volgende dag begon de lockdown! Zo kwam het dat ik besloot mijn paper te laten gaan over de vraag welke rol AI bij crisismanagement kan spelen: hoe kan het ondersteunen bij beslissingen tijdens een crisis en later bij het evalueren van die beslissingen? En hoe kunnen we een volgende crisis beter voorspellen? Ik ben tot de conclusie gekomen dat AI daar zeker bij kan helpen.

”

Wat vind je het meest waardevolle van de ‘Nyenrode experience’?

“Dat is niet één ding. Het is de combinatie van kennis vergaren, de manier waarop dat wordt gefaciliteerd en natuurlijk het netwerk. Heel boeiend, al die verschillende mensen, met wie je na de opleiding ook vaak contact houdt.”

Wie zou je het volgen van deze module aanbevelen?
“Mensen uit allerlei disciplines die zich breder zouden willen ontwikkelen. Ik vind mijn werk nu al leuk, maar zou het nog mooier vinden als ik bedrijven ook op het gebied van AI en data beter zou kunnen helpen. AI gaat tenslotte bijna alle disciplines beïnvloeden!

”

Adrienne van der Meer
 
volgt het programma Modulair Executive MBA in Business & IT van Nyenrode Business Universiteit. Dit is een flexibel en parttime Executive MBA programma gericht op jouw leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Door de focus op de IT-sector zijn de modules van deze modulaire MBA sterk marktgedreven. Je studeert naast je baan wanneer het jou uitkomt en in jouw eigen tempo aan thema’s die het best aansluiten bij jouw werk en ambities. Persoonlijke ontwikkeling en groei staan centraal in alle 10 te volgen modules. Je neemt je eigen cases mee vanuit de praktijk en gaat hier samen met mededeelnemers en docenten mee aan de slag zodat je het direct kan toepassen.

Ga voor je MBA-titel met de volledige MBA of volg een of meer modules voor een snelle upgrade van jouw kennis.

Gerelateerde artikelen

CxO: ontdek de use cases van 5G

CxO: ontdek de use cases van 5G

Voorbeelden van 5G-toepassingen te over. Maar het lijken wel steeds dezelfde. 5G is niet alleen geschikt voor toepassingen waarbij robots worden aangestuurd. Daardoor blijven veel best practices onder de radar. Neem de regie en ontdek de use cases voor je eigen organisatie.

Samen bouwen aan een betere klantbeleving

Samen bouwen aan een betere klantbeleving

Dinsdag 28 juni organiseerde Salesforce in de Utrechtse Werkspoorkathedraal het Salesforce Live event, met meer dan tweeduizend bezoekers. Deelnemende bedrijven deelden hier hun verhalen over hoe ze digitale tooling gebruiken om voor te blijven in hun markt. Innoverende partijen baseren hun succes steeds vaker op betere gesprekken met hun klanten, gebaseerd op een 360-graden beeld van deze klanten met een ‘single source of truth’. Met enkele Nederlandse klanten werd tijdens dit event gedemonstreerd hoe dit eruit kan zien.

Hoe je de regie kunt voeren over jouw IT-kosten

Hoe je de regie kunt voeren over jouw IT-kosten

De opkomst van de public cloud heeft een snelle vlucht genomen. De marketingmachine daarachter heeft daarbij goed zijn best gedaan. Zo vergaarde de public cloud al een aantal jaren bekendheid als snel, makkelijk, goedkoper en flexibel. Er is echter ook een keerzijde,...

‘Ontwikkel je radar voor digitalisering’

‘Ontwikkel je radar voor digitalisering’

Bestuurders vragen zich af of hun organisatie voldoende competenties in huis heeft om businessvoordeel uit digitalisering en data te halen. Gerard Wijers, docent aan Nyenrode Business Universiteit, werkt aan de kennis en kunde van toekomstige managers op het gebied van IT governance, sourcing en data en digitale technologie. “Wie decision-maker wil worden, bekwaamt zich nu in digitalisering.”