Hoe je de regie kunt voeren over jouw IT-kosten

Nutanix

5 juli 2022

De opkomst van de public cloud heeft een snelle vlucht genomen. De marketingmachine daarachter heeft daarbij goed zijn best gedaan. Zo vergaarde de public cloud al een aantal jaren bekendheid als snel, makkelijk, goedkoper en flexibel. Er is echter ook een keerzijde, die minder wordt belicht. Zo zijn kosten vaak erg onvoorspelbaar, is de public cloud zeker niet per definitie goedkoper en zijn er talloze workloads en apps die niet profiteren van een migratie naar de public cloud. Sterker nog: het kost juist geld, tijd, specifieke kennis en moeite om ze daar te krijgen.

Om de juiste beslissing te maken over je IT en de regie strak in handen te houden, is het belangrijk om inzichtelijk te hebben wat de kosten zijn en wat een eventuele investering brengt. Nutanix kan hierbij helpen: de kosten worden voorspelbaar én vallen lager uit.

Van IT als kostenpost naar IT als business enabler

Binnen organisaties ligt veel druk om te laten zien hoe IT bijdraagt aan de business. Vanuit het verleden wordt IT vaak slechts gezien als een kostenpost. Dit heeft er ook voor gezorgd dat veel organisaties, gedreven vanuit de directies, een cloud-first of zelfs een cloud-only-strategie omarmen. Echter: bijna niemand weet wat de precieze impact hiervan is – vooral niet op de langere termijn. In de praktijk is slechts 25 procent van alle workloads in IT-omgevingen elastisch. Deze elasticiteit maakt een workload vaak geschikter voor de public cloud. Driekwart van de workloads is echter niet elastisch en daarmee dus constant of op zijn minst goed voorspelbaar. Dit betekent dat ze veel beter tot hun recht komen in een HCI-omgeving in het eigen datacenter of een colocatie.

Als een organisatie alle workloads in de cloud plaatst, dan leidt dat tot een verlies van overzicht en controle over de regie. Maar vooral ook de controle over kosten, omdat men vaak vergeet dat er allerlei verborgen kosten zijn. Regelmatig wordt er door inkopers en CFO’s in rekenmodellen bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de groei van de storagecapaciteit en het aantal virtuele machines. Met name in tijden als deze, met opstoppingen in de supply chains en verschuivingen in macht, wil je alle kosten goed in beeld hebben.

Migraties naar de public cloud kunnen soms maanden en zelfs jaren duren, waardoor een organisatie met dubbele kosten zit opgescheept, in plaats van dat er kosten worden bespaard. Voor een DGA of een CEO is het vaak niet moeilijk om te kiezen waarin hij of zij investeert: als er keuze is, dan gaat het geld vaak direct naar de core business. Dat is niet vreemd, maar vaak vergeet men dat een goede IT-infrastructuur de core business van een organisatie ondersteunt en versterkt. Waarmee een bedrijf ook weer de concurrentiepositie verbetert en zijn waarde naar de aandeelhouders verhoogt.

Het is dus aan de IT-leveranciers om goed uit te leggen hoe een juist gebruik en goede inzet van IT-technologie bijdragen aan de business. En ook niet onbelangrijk: om dat veilig en groen te kunnen doen. Het aantal cyberaanvallen neemt immers alleen maar toe, nu de geopolitieke situatie zo gevoelig is. Daar komt ook nog een keer bij dat C-level executives steeds meer worden uitgedaagd om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Ook hierbij heeft Nutanix een significante toegevoegde waarde.

Regie over IT en kosten met Nutanix

Voor de duidelijkheid: Nutanix is niet tegen de public cloud. We zijn juist van mening dat alle mogelijkheden moeten worden beoordeeld zodat de klant tot een zinvolle oplossing komt. Regie is hierin het sleutelwoord: op het moment dat je die uit handen geeft en niet precies weet wat je uit handen geeft, hoe ontwikkelt zich dat dan? Het kan maar zo zijn dat een andere leverancier net wat beter bij jouw organisatie past. Geen markt verandert zo snel als de IT. Een overstap naar een nieuw disruptief product dat veel toegevoegde waarde biedt aan jouw organisatie is niet opportuun wanneer je misschien nog met de afschrijving van een andere investering zit.

Je wilt dus flexibel en wendbaar zijn. En laat dat nou precies zijn waar het Nutanix-puzzelstukje past. Nutanix biedt de partner en klant de flexibiliteit van een subscriptiemodel: de klant heeft de keuze én betaalt alleen dat wat daadwerkelijk geconsumeerd en afgenomen wordt.

Om te kijken welke oplossing het beste past, helpt Nutanix de partner of de klant met het inzichtelijk maken van het totale kostenplaatje met een total cost of ownership-vergelijking van de verschillende opties. Dat betekent dat niet alleen wordt gekeken naar de initiële investering in hard- en/of software van de nieuwe oplossing. Ook de operationele, wederkerige kosten die op het bordje van de CIO belanden, worden meegenomen in deze vergelijking.

Want het zijn juist deze operationele kosten – die zich ‘onder zeeniveau’ bevinden – die met afstand het grootste deel van de TCO vormen. Vaak gaat het zelfs om 80 tot 90 procent van de totale kosten. Een voorbeeld van dit soort verborgen kosten is cloud lock-in: het is heel duur om workloads uit de cloud te halen en weer terug te plaatsen op een colocatie of binnen een eigen datacenter. Met onze TCO-berekening maken we ook dat gedeelte van de ijsberg zichtbaar. Dan zie je ook dat een investering in Nutanix zichzelf gemiddeld al binnen negen maanden terugbetaalt.

Dat een volledige migratie naar de public cloud eenvoudig en goedkoop is, omdat je alle apps en workloads daar wél kwijt kunt, is een mythe. Het is aangetoond dat het per app gemiddeld achttien maanden duurt voordat deze gerefactord en cloud-ready is. Met Nutanix kan je dit terugschroeven naar drie maanden. Dit levert dus vijftien maanden tijdswinst op.

Daarnaast zijn er nog meer voordelen om Nutanix in te zetten bij de overstap naar de public cloud. Zo kan het duurder zijn om direct naar de public cloud te gaan, omdat de cloud-providers geen storage efficiency tools bieden. Nutanix doet dit wel: onze tools optimaliseren het gebruik van ruimte in de public cloud, waardoor er geen zogenaamde ‘micro waste’ ontstaat.

Ook bieden we zaken als Hibernate & Resume: data en workloads die tijdelijk niet actief worden gebruikt, kunnen in een winterslaapmodus worden gebracht en worden pas weer gewekt zodra ze weer nodig zijn. De actief gebruikte ruimte in de public cloud wordt zo bespaard. Zo betaal je met Nutanix minder tijdens inactiviteit van workloads.

Hyperconverged Infrastructure

Wat maakt een investering in Nutanix nog aantrekkelijker? Met zijn Hyperconverged Infrastructure (HCI) verwijdert Nutanix de lagen en silo’s uit het klassieke 3-tier model. In dat model is de klant gemiddeld 70 procent van de tijd kwijt aan het onderhouden van de IT-infrastructuur. Met andere woorden: ‘het aanhouden van het licht’.

Door over te stappen naar de Nutanix Hyperconverged Infrastructure wordt de IT-omgeving overzichtelijk en minder tijdrovend, vooral door een hoge mate van automatisering, zodat gekwalificeerd IT-personeel kan worden ingezet op plaatsen waar ze echt het verschil kunnen maken en meer toegevoegde waarde naar de business kunnen brengen. Zo kunnen ze aan spannendere projecten beginnen. Denk dan aan het uitvoeren van digitalisatieprojecten, implementaties van artificial intelligence, Internet of Things en machine learning. En dat maakt je als bedrijf ook weer succesvoller in het behouden van je bestaande IT-talent en aantrekkelijker voor nieuw jong (IT-)talent.

Ook wordt de time-to-market gereduceerd. Gemiddeld kost het een organisatie op een 3-tier omgeving 180 dagen om een nieuwe app, service of een nieuw product te ontwikkelen. Door de inzet van HCI kan de ontwikkeling én certificering in de helft van de tijd. Dat betekent dat een organisatie met de nieuwe app of service 90 dagen eerder omzet op de markt kan gaan genereren en dat daarmee dus sneller én meer winst wordt behaald.

Onderaan de streep vereenvoudigt Nutanix het beheer, maakt het de IT-infrastructuur inzichtelijker, verhoogt het behoud van controle, verlaagt het de kosten aanzienlijk en helpt het de organisatie met het genereren van meer omzet en winst in een gezonde werkomgeving. Kortom: in de transitie van 3-tier naar de public cloud of een hybride model zou Nutanix weleens een sleutelrol voor je kunnen vervullen.

Door Sander Scholten, sales director Nederland en Sandor Warmerdam, senior cloud economist Northern, Eastern Europe & Russia (CIS) bij Nutanix.

Gerelateerde artikelen

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Geavanceerde technologieën zetten de wereld van de toeleveringsketen op zijn kop. Met snel evoluerende mogelijkheden op het gebied van generatieve AI, data-analyse, automatisering, machine learning, IoT, blockchain en meer, is de ‘slimme’ toeleveringsketen hard op weg het nieuwe normaal te worden.

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

Een goed besluit is gebaseerd op goede data. Bedrijven moeten zich dan ook afvragen: hebben we deze data? Hoe krijgen we er toegang toe? Wie is er verantwoordelijk voor? In deze paper delen we hoe CIO’s en datamanagers de uitdaging van duurzaamheidsdata kunnen tackelen.

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

CIO’s spelen steeds vaker een leidende rol bij het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten, waardoor zijn of haar positie belangrijker en complexer is geworden. Maar de traditionele rol van de CIO, namelijk het leveren van IT-diensten, vraagt ook meer aandacht door de sterk gedistribueerde, hybride IT omgeving.