Beperk onzekerheid in industrie: verhoog voorspelbaarheid met SD-WAN

Mark de Haan

13 november 2023

De productiesector kan zelfs onder ideale omstandigheden complex zijn. Maar het huidige klimaat dat wordt gekenmerkt door geopolitieke spanningen, personeelstekorten en instabiele toeleveringsketens, brengt extra uitdagingen met zich mee. Veel van deze externe factoren hebben we niet in de hand, maar met de juiste tools kunnen fabrikanten dergelijke hindernissen overwinnen. De stelt hen in staat om op een doeltreffende wijze kwalitatieve producten te blijven produceren voor eindgebruikers.

Fabrikanten moeten overwegen hoe slimme technologieën kunnen helpen om hun activiteiten te optimaliseren. Naarmate een bedrijf groeit, het personeel zich verspreidt over verschillende locaties en de beveiligingsrisico’s toenemen, is een flexibele en robuuste netwerkoplossing cruciaal. Een voorbeeld hiervan is een software-defined wide area network (SD-WAN), dat bedrijven helpt zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

Veel fabrikanten proberen een strategisch concurrentievoordeel te behalen door te investeren in innovatief netwerkgebruik. SD-WAN levert privénetwerken die worden beheerd door gecentraliseerde software defined functies. Deze netwerken kunnen breed worden ingezet om bedrijfsactiviteiten efficiënter te laten verlopen en een veilige samenwerking tussen personeel op verschillende locaties te bevorderen. Met name fabrikanten met drukke productieomgevingen kunnen profiteren van deze technologie.

Uit een rapport van IDC blijkt dat bijna de helft van de productieorganisaties (47%) momenteel een SD-WAN-oplossing gebruikt, en dat 50 procent van plan is er binnen de komende twee jaar een te implementeren. Deze statistieken tonen dat SD-WAN razendsnel de dominante overlaynetwerkarchitectuur wordt in de sector.

Er zijn drie belangrijke manieren waarop SD-WAN de wendbaarheid van productieprocessen kan optimaliseren. Om zo te kunnen blijven voldoen aan de veranderende eisen van klanten, de toeleveringsketen en de sector.

1. Databronnen combineren

Uit een studie van Deloitte blijkt dat 61 procent van de managers in de productiesector de komende jaren wil samenwerken met gespecialiseerde technologiebedrijven, als onderdeel van hun primaire groeistrategie voor slimme productie-initiatieven. Een belangrijke reden hiervoor is de snelle toename van gegevens die beschikbaar zijn. Fabrikanten hebben een manier nodig om inzichten te filteren en te begrijpen uit deze hoeveelheid gegevens. Gezien de noodzaak om technologieën te combineren, is SD-WAN cruciaal voor de optimalisatie van zowel het proces om gegevens over een netwerk van bron naar bestemming te leiden (verkeersroutering) als de prestaties.

Dit stelt werknemers overal ter wereld in staat om toegang te krijgen tot gegevens om geïnformeerde beslissingen te nemen. Door alle bedieningselementen te combineren in een centrale interface wordt een complexe omgeving vereenvoudigd, wat ervoor zorgt dat IT minder tijd kwijt is aan netwerkbeheer. Omdat SD-WAN alles op één plek verzamelt, kunnen netwerkbeheerders snel en eenvoudig netwerkonderbrekingen identificeren en herstellen, de verkeersroutering optimaliseren en de prestaties van toepassingen garanderen.

De zorgvuldig gechoreografeerde informatiestromen kunnen gevoelig zijn voor latentie. SD-WAN kan real-time inzichten in de netwerkprestaties vastleggen, waardoor productieleiders weloverwogen beslissingen kunnen nemen om problemen in real-time te corrigeren. Omdat SD-WAN de activiteitenhubs nauwgezet monitort, hoeven gegevens niet onzichtbaar door de organisatie te reizen. Dit zorgt voor een snelle levering van bruikbare informatie.

2. Arbeidskrachten optimaliseren

Het is opmerkelijk dat we in 2023 een onderscheid moeten maken tussen twee groepen arbeidskrachten: menselijke en geautomatiseerde. Het is begrijpelijk dat men bang is dat autonome mobiele robots en andere AI-tools de menselijke vorkheftruckbestuurders, voorraadbeheerders, orderpickers zullen vervangen. AI, machine learning en automatisering zijn in de praktijk echter vaak bedoeld om de menselijke arbeidskrachten te ondersteunen, niet om ze te vervangen. Automatisering verbetert de productiviteit en neemt de eentonige taken over, zodat mensen hun tijd en creativiteit kunnen besteden aan zaken met toegevoegde waarde.

Interacties tussen mens en machine vereisen draadloze netwerkmogelijkheden. SD-WAN kan meerdere verbindingstypes beheren (MPLS, internet, breedband en draadloos) en deze allemaal tegelijkertijd weergeven. Daarnaast kan de toepassing autonoom handelen zonder menselijke tussenkomst, op basis van specifieke regels die in de cloud zijn ingesteld. Hierdoor kunnen IT-medewerkers hun tijd besteden aan belangrijkere zaken. Zo hoeft bijvoorbeeld een netwerkbeheerder niet het netwerk continu te monitoren. Geautomatiseerde systemen binnen het netwerk kunnen vaak problemen identificeren en oplossen nog voordat een mens heeft gemerkt dat er iets mis is. Met behulp van SD-WAN kunnen fabrikanten hun personeel ondersteunen door menselijke fouten te verminderen, prestaties te verbeteren en potentiële risico’s te voorkomen.

Verbetering van betrouwbaarheid

SD-WAN biedt een netwerk met 100 procent beschikbaarheid en naadloze integratie met de cloud, in tegenstelling tot oudere netwerkarchitecturen die niet ontworpen zijn met de cloud in gedachten. Dit maakt integratie met kritieke operationele toepassingen complex. Fabrikanten hebben echter behoefte aan analyses op basis van gecombineerde gegevens voor strategische bedrijfsdoelen zoals winstgevendheid en kwaliteitsgroei. Dit vereist een effectieve gegevensstroom naar cloud gebaseerde systemen. Fabrikanten kunnen zo niet alleen hun bedrijfsstrategie optimaliseren maar ook fabrieksactiviteiten, zoals kwaliteitscontrole en het traceren van producten.

Daarnaast integreert SD-WAN geavanceerde beveiligingsprotocollen in het netwerk, zoals Zero Trust en Secure Access Service Edge (SASE). Dit zorgt voor voor een verbeterde veiligheid en voorkomt vertraging, omdat het verkeer niet via meerdere netwerken of beveiligingscontrolepunten hoeft te worden omgeleid.

Tot slot schaalt SD-WAN eenvoudig mee met organisatie en geeft het prioriteit aan toepassingsprestaties. In productiefaciliteiten die 24/7 draaien, is een betrouwbaarheid essentieel, en SD-WAN kan deze constante druk aan.

De oplossing van de toekomst

Om concurrerend te blijven, moeten de leidinggevenden in de productiesector overwegen om hun bestaande activiteiten te upgraden met slimme technologieën, zoals SD-WAN. Het is raadzaam om een holistische benadering te hanteren en samen te werken met beheerde serviceproviders om SD-WAN optimaal te benutten.

Zo heeft bijvoorbeeld Etex, een fabrikant van bouwmaterialen, SD-WAN ingezet om zijn processen en activiteiten te harmoniseren, samenwerking in de hele organisatie te bevorderen en kosten onder controle te houden. Sinds de overstap naar SD-WAN betaalt de fabrikant nu 30 procent minder per megabyte, terwijl de beschikbare bandbreedte met 50 procent is toegenomen.

Gezien de tekorten aan onderdelen en personeel en de geopolitieke spanningen, hebben leidinggevenden in de productiesector nood aan betrouwbare oplossingen. SD-WAN biedt een schaalbare, toekomstgerichte netwerkoplossing waarop zij kunnen vertrouwen.

Gerelateerde artikelen

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Supply Chain Trends 2024: de digitale revolutie

Geavanceerde technologieën zetten de wereld van de toeleveringsketen op zijn kop. Met snel evoluerende mogelijkheden op het gebied van generatieve AI, data-analyse, automatisering, machine learning, IoT, blockchain en meer, is de ‘slimme’ toeleveringsketen hard op weg het nieuwe normaal te worden.

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

De grote uitdaging van duurzaamheidsdata oplossen

Een goed besluit is gebaseerd op goede data. Bedrijven moeten zich dan ook afvragen: hebben we deze data? Hoe krijgen we er toegang toe? Wie is er verantwoordelijk voor? In deze paper delen we hoe CIO’s en datamanagers de uitdaging van duurzaamheidsdata kunnen tackelen.

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

CIO’s spelen steeds vaker een leidende rol bij het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten, waardoor zijn of haar positie belangrijker en complexer is geworden. Maar de traditionele rol van de CIO, namelijk het leveren van IT-diensten, vraagt ook meer aandacht door de sterk gedistribueerde, hybride IT omgeving.