Ben jij audit-ready én cloud savvy?

De wereld van software asset management verandert. Waar eerst de focus voor honderd procent lag op compliance (oftewel heb ik voor iedere applicatie die ik gebruik de juiste licentie?), moet met de komst van cloud-oplossingen de aandacht ook verschuiven naar consumptie. Immers, aan de licentievoorwaarden is door een cloud-abonnement voldaan, maar dat betekent niet dat de consumptie onder controle is.

Audit-ready

Software vendors noemen het een ‘friendly review’, maar vriendelijk is het allerminst. Je complete software(gebruik) gaat door de molen. Blijken er vervolgens te weinig (up-to-date) licenties, dan zijn de financiële gevolgen vaak niet mals. Je licenties op orde hebben en houden is uitermate belangrijk.

Uit onderzoek van adviesbureau Gartner blijkt dat ruim 65 procent van de bedrijven te maken krijgt met een audit. Maar je kunt je wapenen tegen al te veel vrijpostigheid in de reviews van de vendors. Zodat je weet wat vendors wel en niet mogen, waar je beter wel en beter niet aan kunt meewerken, wat je kunt verwachten en welke antwoorden je vooruit helpen in plaats van andersom.

Cloud-savvy

Bij SaaS-producten verschuift de focus van software asset management. Hier tref je veel minder traditionele audits, gericht op compliance, naar consumption audits. Want als je in de cloud werkt, dan wil je vooral grip houden op je gebruik. Als je in de cloud werkt zonder verder actie te ondernemen, dan zullen je uitgaven uiteindelijk stijgen. Immers, je betaalt in de cloud per gebruiker.

Maar hoe vaak gebeurt het niet dat een werknemer weggaat, terwijl hij of zij niet wordt afgemeld? Of dat je tijdelijk meer serverruimte nodig hebt, maar je dit later vergeet weer naar beneden bij te stellen? Of abonnementen hebt lopen op producten die je allang niet meer gebruikt? Op jaarbasis kunnen deze onoplettendheden behoorlijk in de papieren lopen.

Technische roadmap

Om softwarekosten te reduceren en te voorkomen dat je een dagtaak hebt aan het monitoren van je softwareconsumptie, is er slimme tooling beschikbaar. Met behulp van een maatwerk-configuratie kan je inzicht krijgen in alle aanwezige hard- en software. Dit voorkomt onnodige aanschaf en stelt je in staat om te consolideren en rationaliseren. Wij werken graag een technische roadmap met je uit om het softwaregebruik en de -kosten te optimaliseren.

Gerelateerde artikelen

Regelgeving voor generatieve AI – wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen

Regelgeving voor generatieve AI – wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen

Van het boosten van productiviteit tot het navigeren door complexe regelgeving, GAI is cruciaal voor elke vooruitstrevende CIO. Duik dieper in de evolutie sinds de lancering van ChatGPT en blijf op de hoogte van wereldwijde beleidsveranderingen. Zorg dat je niet alleen meekomt, maar ook vooroploopt.

Harnessing AI to improve cyber resilience

Harnessing AI to improve cyber resilience

An expanding attack surface and complexity of threats continue to increase business risks. For most CIOs and CISOs, AI and cyber resilience dominate discussions with the board. AI can disrupt businesses in a positive (or negative) manner, but applied with cybersecurity, it can be a formidable ingredient to achieve levels of cyber resilience unseen before.

Ontdek generatieve AI en keer het tij bij ontevreden klanten

Ontdek generatieve AI en keer het tij bij ontevreden klanten

Klanttevredenheid lijdt onder gebrekkige service. Een tekort aan ‘virtuele empathie’ en verspreide klantdata zijn knelpunten. Generatieve AI kan uitkomst bieden, denk aan slimmere chatbots, geautomatiseerde kennisartikelen en expertinschakeling voor complexe problemen.