Jan Veldsink

Jan Veldsink (Nyenrode en Rabobank): ‘Organisatorische belemmeringen bij toepassing AI’

 De gretigheid waarmee organisaties en hun leiders de mogelijkheden van AI onderzoeken strookt vaak niet met de benodigde randvoorwaarden. Dat constateert Nyenrode-kerndocent en Rabobank-adviseur Jan Veldsink. Volgens de keynote-spreker op Insights for TechLeaders vertelt hij waar het bijvoorbeeld qua competenties, data, governance en/of leiderschap aan ontbreekt. Uiteraard geeft hij ook handvatten om het juiste te doen.

 “De ironie wil dat kunstmatige intelligentie al ruim vijftien jaar op de agenda staat van grote bedrijven en hun leiders”, vertelt Veldsink. “Maar gaandeweg is het onderwerp op veel plaatsen uit het zicht van het management geraakt en werden mensen aangenomen die onvoldoende kennis en ervaring met AI hebben. Bovendien sluiten structuur, werkwijzen en bevoegdheden niet aan op de omarming van mogelijkheden en de daarmee verbonden onzekerheid. Onder andere omdat de focus te veel op risk en compliance ligt.”

 

Expertisegebieden

 Jan Veldsink is spreker, senior-adviseur, trainer en coach gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie en interventies binnen organisaties en teams. Zijn expertisegebieden zijn naast AI onder andere cybersecurity, systematisch denken, serious gaming en innovatie. De veelzijdige consultant en docent werkt op het gebied van AI, cybercriminaliteit, digitale transformatie, organisatieontwikkeling en innovatie voor de Nyenrode Business Universiteit en Rabobank.

 Jan Veldsink geeft de bezoekers op 25 juni in Nieuwegein zoals gezegd praktische tips en aanbevelingen mee. Een belangrijk onderdeel van zijn visie en aanpak is aandacht voor zowel kunstmatige als menselijke intelligentie. Tijdens het breakoutprogramma op Insights for TechLeaders laat hij deelnemers zelf experimenteren met zijn AI Ideation Canvas, waarmee organisaties en hun leiders op basis van een systematische benadering tastbare resultaten kunnen bereiken.

 De Nyenrode-kerndocent en Rabobank-adviseur staat bekend als een creatieve en energetische denker met een passie voor mensen, business, organisaties en technologie. Naast diepgaande expertise binnen genoemde domeinen coacht Jan Veldsink ondernemers. Naast zijn werk beoefent en doceert hij oosterse bewegings- en krijgskunsten. De hierbij geleerde technieken en opgedane inzichten past hij indien relevant toe als docent, adviseur en coach. Andere activiteiten: fotografie, poëzie en filosofie.