Jacco Landlust

De infrastructuur achter een ‘minimal shareable bank’

De ING Private Cloud (IPC) levert een cruciale bijdrage aan de bedrijfsstrategie van ING, waarbij goeddeels automome landenorganisaties optimaal worden ondersteund met centraal aangeboden IT-componenten en voorzieningen. ING’s private cloudomgeving is daarmee naast een belangrijke moderniseringsslag vooral een door de business gedreven initiatief. Jacco Landlust heeft de dagelijkse leiding over de IPC en vertelt tijdens CIO&CDO Insights over het waarom, wat en hoe.

De migratie van de destijds zestien decentrale datacenters naar een centrale ING Private Cloud heeft diverse efficiëntievoordelen op basis van geconsolideerde, voor alle landen te gebruiken applicaties. Bovendien wordt beschikbare menskracht beter benut. “Daarnaast is de dienstverlening vanuit de cloud enorm schaalbaar, waarbij ook zaken rond security en compliance zijn afgedekt”, vertelt ING’s Global Head of Cloud.

De IPC is volgens hem de infrastructuur achter ING’s ‘minimal shareable bank’-concept: een combinatie van gestandaardiseerde oplossingen, die de diverse landenorganisaties helpt bij hun individuele transformatie richting standaardisatie, lagere kosten, het sneller kunnen inspelen op nieuwe mogelijkheden en KYC-doelstellingen. Ook uitrol van zaken als fraudedetectie en het beter benutten van data is dankzij IPC eenvoudiger geworden.

In zijn huidige rol leidt Jacco Landlust een team van onder andere area leads, product owners, chapter leads, engineers en ondersteunende medewerkers rond de aansturing van de private en publieke cloudinfrastructuur van ING. Hij spreekt nadrukkelijk van co-creatie met de landenorganisaties. Eerder was hij onder andere verantwoordelijk voor data-gebaseerde producten en diensten in de cloud en daarvoor adviseur op het gebied van ING’s IT-strategie.

Na zijn plenaire bijdrage zal Jacco Landlust in het breakoutprogramma dieper ingaan op de technische aspecten van de ING Private Cloud (IPC). Samen met mede-initiatiefnemer Dell zullen tijdens de interactieve rondetafelessie vragen over onder meer opzet, aansturing en architectuur worden beantwoord.