Jeroen Tas

 ‘Optimaal opereren binnen platformgebaseerde ecosystemen’

Digitale platformbedrijven zoals Amazon, Apple en Alphabet zijn de meest waardevolle organisaties ter wereld geworden. Ze maken maximaal gebruik van moderne technologieën, zoals cloud en AI, voor ongeëvenaarde user engagement, geautomatiseerde interacties en slimme processen. Deze bedrijven vormen de spin in het web van hun ecosystemen.

Volgens auteur, ondernemer en senior executive Jeroen Tas zullen uiteindelijk alle bedrijven moeten participeren binnen deze ecosysteem-dynamiek. Sommige organisaties zullen zelfs (ten dele) zo’n ecosysteem kunnen orkestreren. Maar dan moeten hun leiders wel eerst een outside-in perspectief kiezen, vanuit de gebruiker redenerend, om vervolgens op basis van de juiste leidende principes succesvol van binnenuit te kunnen transformeren van een lineaire productbusiness naar een dynamische platformorganisatie.

“Om voortdurende nieuwe waarde te kunnen creëren voor hun gebruikers en klanten moeten organisaties het maximale halen uit technologie en data en zich richten op grootschalige samenwerking met de belangrijkste participanten in het ecosysteem”, zegt oud-CIO of the Year (2013) Jeroen Tas voorafgaand aan zijn keynote tijdens de Innovation Summit & Dinnershow op 9 april. “Nieuwe disruptieve oplossingen, zoals Generative AI, stellen bedrijven in staat ‘sensing organisms’ te worden die zich voortdurend aanpassen aan de dynamiek van het ecosysteem.”

Hij adviseert technologie- en businessleiders hun beoogde transformaties nog eens goed tegen het licht te houden, om optimaal te kunnen opereren binnen dynamische markten en platformgebaseerde ecosystemen. Daarbij kunnen genoemde principiële grondbeginselen helpen om de koers te bepalen. Tijdens zijn keynote laat hij de belangrijkste principes van de organisaties die hij zelf hielp transformeren de revue passeren.