CIO TV #47 Kunnen gevestigde bedrijven wel bijblijven? Met Peter van Gelderen, Eelke Kraak, Kevin Raaijmakers en Rob Welten

Vandaag in de studio: Rob Welten, EVP & CIO & head Digital Transformation bij DLL, Kevin Raaijmakers, VP of Growth bij Signify, Peter van Gelderen, general partner ICOS Capital Management en Eelke Kraak, partner bij de Boston Consulting Group (BCG).

Met gastheer Mike Vermeer (InnovateSmart.org) spreken zij over de snelle veranderingen in de wereld. Gevestigde bedrijven moeten alle zeilen bijzetten om de veranderingen bij te benen. Maar zijn hun inspanningen genoeg? Want ondertussen schalen succesvolle startups behendig op…

Kevin Raaijmakers benadrukt dat het een keuze is om tijd en de juiste mensen vrij te maken voor groei. Durf fouten te maken, zegt hij. Innovaties grijpen op elkaar in en nieuwe verdienmodellen ontstaan bijvoorbeeld bij ‘light as a service’. Samenwerken tussen startups/scale-ups en gevestigde partijen is een belangrijke voorwaarde voor succes.

Rob Welten vertelt dat bij DLL technologie integraal onderdeel is van de bedrijfsvoering. Tien procent van de investeringen gaat in innovatie. Een business case is er in het begin vaak niet. Cultuur speelt een belangrijke rol bij vernieuwing: innovatie moet echt in de mindset van alle medewerkers zitten.

Een startup moet ook op tijd ervaring opdoen in de corporate wereld. Daarnaast kan een startup-mentaliteit bij traditionele bedrijven groeien, zodat deze zelf markten kunnen ontwrichten. De grootste uitdaging komt bij het opschalen. Blijf als CIO kritisch en selectief: ’think big’ voor het opschalen, maar begin klein en fail fast.

Kevin geeft de boodschap mee om trots te creëren bij innovaties. Dat geeft een boost en voorkomt conflicten. Rob voegt toe dan wel met een visie te starten, en met mensen die daarin geloven. De voortgang maakt trots.