De digitale strategie van Museum Boijmans Van Beuningen

PwC

16 november 2021

Kunstliefhebbers hebben hem mogelijk al gedownload: de app van het Boijmans van Beuningen Depot. Met de app kunnen bezoekers aan het kunstdepot in Rotterdam meer te weten komen over de collectie. Deze toepassing komt voort de hernieuwde digitale strategie van het museum, die met hulp van PwC is bedacht.

“Boijmans Van Beuningen en PwC zijn al lange tijd met elkaar verbonden”, vertelt Koert Bakker, bij PwC hoofd strategy & insights van het Experience Center. “Toen het museum in 2019 dicht ging voor een langdurige renovatie, kregen wij de vraag of we wilden meedenken over hun digitale zichtbaarheid. Ook met het oog op de toekomst. Toen vervolgens ook nog de covid-19-pandemie uitbrak, werd de noodzaak nog groter om over een digitale strategie na te denken.”

Ideeën over digitale toepassingen waren er overigens al genoeg bij Boijmans Van Beuningen. “Zo’n honderdvijftig”, vervolgt Bakker. “Alleen ontbrak een duidelijke digitale visie. Met als uitgangspunt de organisatievisie – iedereen een uitdagend perspectief op de wereld bieden door middel van kunst – hebben we vervolgens in meerdere workshops prioriteiten aangebracht in de digitale wensen en een digitale visie geformuleerd.”

“Die visie is eigenlijk in één woord samen te vatten: open! Ondanks de verbouwing en de gevolgen van corona moet kunst bereikbaar blijven voor geïnteresseerden; 24 uur per dag, het hele jaar door. Door de opening van het Depot op 5 november jongstleden zijn de ruim 150.000 stukken wel te zien voor het publiek, maar achter al die kunstwerken zitten ook talloze verhalen. Via digitale kanalen kun je die vertellen.”

De app van Boijmans Van Beuningen is het een van de eerste zichtbare bewijzen van de nieuwe digitale strategie. Bezoekers aan het Depot kunnen onder meer hun eigen collectie samenstellen en meer te weten komen over de kunstwerken. Ook op de site van het museum is nu meer informatie te vinden.

Bakker: “Het uiteindelijke resultaat is dat bezoekers en kunstliefhebbers, zeker met de opening van het Depot, zien dat een museum meer is dan een gebouw. Door de multimedia-aanpak beleven ze de verhalen rondom de kunst en ervaren ze andere perspectieven op de werken en uiteindelijk de wereld.”

PwC is al sinds 2004 verbonden met Boijmans Van Beuningen. Vanaf 2014 het accountants- en advieskantoor onderdeel van de Boijmans Business Club en in 2017 en 2018 was het sponsor van het Boijmans Kinderbestuur. Sinds 1 augustus 2020 hebben Boijmans Van Beuningen en PwC de samenwerking geformaliseerd in een partnership.

Lees meer over onze sponsoring van culturele initiatieven

Gerelateerde artikelen

‘Een transformatie is nooit een enkelvoudig onderwerp’

‘Een transformatie is nooit een enkelvoudig onderwerp’

Als we onze menselijke vindingrijkheid koppelen aan de juiste technologie, kan ons dat oplossingen brengen voor de opgaven van vandaag en morgen, is de visie van PwC. Een gesprek met Tom Hagenaars en Ragnar van der Valk. “Value integration in plaats van system integration.”

Ethische vragen over de invloed van tech op de samenleving

Ethische vragen over de invloed van tech op de samenleving

Nieuwe technologie heeft bijna altijd een ontwrichtend effect in de samenleving. En vaak lijkt een kwestie nieuw, maar bijna even vaak zijn er in het verleden vergelijkbare kwesties onder de aandacht gekomen. Dat kan houvast geven bij onze opinievorming.

Veiligheid door alomtegenwoordigheid

Veiligheid door alomtegenwoordigheid

Om het internet inherent veiliger te maken, loont het om zoveel mogelijk bedrijven te beschermen met een handvol effectieve maatregelen zonder extra kosten. Dat is de filosofie van Cloudflare, dat het verkeer van en naar een vijfde van alle websites op het internet routeert. We spraken met CTO John Graham-Cumming, die al vanaf de begindagen bij het bedrijf werkt.

Het gebruik van misleiding in ICS/OT-omgevingen

Het gebruik van misleiding in ICS/OT-omgevingen

In een wereld waar aanvallen op industriële controlesystemen toenemen, komt het gevaar vanuit onverwachte hoeken. Het merendeel van de bedreigingen blijkt afkomstig van traditionele IT-omgevingen verbonden met productiesystemen. Maar wat als criminelen hun focus verleggen naar operationele technologieën?