Als organisaties focussen op data en analytics, verbeteren hun bedrijfsprestaties. In een nieuwe studie naar high performance digital organisations (HPDO’s), die 62 Nederlandse organisaties uit verschillende sectoren omvat, worden de volwassenheid van data en analytics en hun bijdrage aan de bedrijfsprestaties in kaart gebracht in een matrix van twee bij twee.

Ongeveer 8 op de 10 (84%) Nederlandse bedrijven moeten hun volwassenheid op het gebied van data en analyse verhogen om de effectiviteit van hun bedrijf te verbeteren, om disruptief te zijn en om disruptie te voorkomen. Het topkwadrant met data-centrische HPDO’s omvat slechts negen organisaties. De drie belangrijkste inzichten van de studie zijn:

 1. Begin met het genereren van inkomsten in je achterhoofd
 2. Zorg dat je de basis goed hebt en
 3. Voer een beoordeling uit

Begin met genereren van inkomsten

Slechts zeven van de ondervraagde organisaties richten zich op het genereren van inkomsten – een score van 5 of hoger (0-7 Likert-schaal). Er zijn drie verschillende soorten inkomsten:

 1. Verbetering van interne bedrijfsprocessen en -besluiten
 2. Wrapping van informatie over producten en diensten
 3. Verkoop van informatieaanbiedingen aan nieuwe en bestaande markten, ook bekend als commercialisering

De meeste organisaties beginnen met het genereren van inkomsten door interne bedrijfsprocessen en beslissingen te verbeteren, gevolgd door informatie rond producten en diensten te wikkelen. Het verkopen van informatieaanbiedingen kan worden overwogen in waardeketens en/of ecosystemen, maar is een uitdaging, niet alleen vanuit ethisch en compliance-perspectief (bijvoorbeeld de GDPR), maar ook vanuit het veiligstellen of versterken van concurrentieposities (bijv. Het bepalen van de prijs / het bepalen van kosten voor informatie).

Zorg dat je basis goed is

Geen van de ondervraagde organisaties kan op alle vijf basisaspecten als de beste in zijn klasse worden aangemerkt. Alle organisaties zouden het basisrecht moeten hebben. Deze omvatten

 1. Hoogwaardig gegevensbeheer (bijv. Governance, processen en IAM)
 2. Optimale analyse-automatisering (ook bekend als volledige analyse-automatisering)
 3. Gebruik van externe onbeheerde data en open data
 4. Implementatie van data lake(s) en active data warehouse(s)
 5. Optimale cloudadoptie (ook bekend als volledige cloudadoptie)

Voer een beoordeling uit

Zeven van de negen datacentrische HPDO’s hebben een beoordeling uitgevoerd, terwijl meer dan de helft van de ondervraagde organisaties dit nooit heeft gedaan (53%). Beoordelingen leveren waardevolle input aan chief data officers om hun bedrijfs-datastrategieën bij te werken en aan de raad van bestuur om investeringsprioriteiten voor data en analyse vast te stellen.

Post covid-19 datagedreven leiderschap

Naast de enquête hebben we een enquête gehouden onder 3.500 Nederlandse technologie-executives op C-niveau (N = 46) om inzicht te krijgen in post-covid-19 datagedreven leiderschap. De belangrijkste inzichten waren dat gegevens en analyse-initiatieven bij de helft van de ondervraagde organisaties werden beïnvloed (46%), maar gegevens- en analyseprogramma’s hielpen de meeste ondervraagde organisaties om door de pandemie te navigeren (65%). Ook was in de toekomst ongeveer de helft van de ondervraagde organisaties van plan het budget voor data- en analyseprogramma’s te verhogen (48%).

Gevolgtrekking

De reis naar datageletterdheid is in de meeste organisaties nog maar net begonnen. Aangezien de focus op data en analyse de bedrijfsprestaties verbetert, is er een duidelijke kans voor chief data officers om waarde toe te voegen door hun organisatie te begeleiden in dit datacentrische tijdperk.

Paper

Het onderzoek is uitgevoerd door Erik Beulen, Tilburg University / TIAS Business School, Tata Consultancy Services als kennispartner en ICT-Media.

Lezers van IT Executive kunnen het onderzoeksrapport hier downloaden. Als je hieronder je gegevens achterlaat, ontvang je direct een link in je inbox.

  .

  REAGEREN

  Plaats je reactie
  Je naam