Stap niet zonder helder doel over naar de cloud en verwacht niet dat de cloud de heilige graal is die IT-problemen tot het verleden laat behoren en de impact van disruptie opvangt. In deze stellingname vullen Menno Lanting, spreker en auteur van onder andere De Disruptieparadox en Eric Otten, datacenter consultant en cloud (ITaaS) architect elkaar uitstekend aan tijdens een kennismiddag over cloud georganiseerd door Telindus.

Waar Lanting met de aanwezigen inzoomde op organisatie, cultuur en de mens, belichtten Otten en Marc Samsom van Cisco de technologie. Niet het bedrijfsleven, maar onderwijsinstelling Windesheim deelde tijdens de kennismiddag een inspirerende, vooruitstrevende cloud-case.

Disruptie: het modewoord van vandaag?

Wat betekent de veranderende wereld voor onze businessmodellen en de wijze waarop we de organisatie inrichten? Met die vraag opent Menno Lanting zijn sessie. Hij verontschuldigt zich in een zaal vol IT’ers dat hij niet in zal gaan op technologie, maar zal inzoomen op datgene wat je in een organisatie moet veranderen om alle potentiële waarde van die technologie te gebruiken.

Hoe minder een organisatie geïnnoveerd heeft de laatste jaren, hoe groter de impact van de digitale disruptie dan is. Technologie ontwikkelt zich exponentieel en verandert de wensen en verwachtingen van burgers. Dit heeft vervolgens weer impact op de structuur van de organisatie, maar hoe pas je dan de structuur aan?

Lanting bespreekt verschillende obstakels die hiervoor overwonnen moeten worden. Het probleem van veel organisaties is volgens Lanting niet dat ze het vermogen missen om te innoveren, maar dat de echte wil te vaak ontbreekt. Zelfs in sterke en innovatieve organisaties hebben mensen de neiging zich te verzetten tegen veranderingen en experimenten. Mensen weten vaak niet wat het hen zelf oplevert.

Begin dan ook met een selecte club om iets nieuws te introduceren en laat succes zichzelf delen. Dit is noodzakelijk om verandering teweeg te brengen en weerstand te verminderen. Stop bij iedere innovatie met één oude digitale tool of procedure. De medewerker weet wel wat hij of zij wil. Zorg voor zingeving, geef autonomie en stimuleer vakmanschap. Alleen dan zal de waarde van technologie zich uitbetalen.

Cloud als middel, niet als doel

Alles wat je momenteel doet op je werk, daar heb je IT voor nodig. Is cloud de heilige graal om alle nieuwe technologische ontwikkelingen mee op te vangen? Als we dat willen, dan is er een aantal belangrijke randvoorwaarden om cloud goed en effectief in te zetten. Eric Otten steekt van wal en stelt dat de eerste randvoorwaarde budget betreft. Veel bedrijven maken onvoldoende budget vrij voor innovatie en spenderen het merendeel (75%) van hun budget aan het in de lucht houden van IT.

Denk ten tweede ook na over device-management alvorens je naar de cloud gaat. We willen mensen 24/7 toegang geven tot systemen, maar is dit wel nodig voor alle systemen? En hoe richt je security hier dan op in? Een derde randvoorwaarde is volgens Otten een gedegen design for failure. Houd er rekening mee dat iets down kan gaan en zorg dat je een procedure hebt ingericht dat in werking treedt als een systeem uitvalt. Uptime is nooit 100 procent gegarandeerd en een menselijke fout is zo gemaakt.

Vereenvoudigd IT-beheer is een belangrijke vierde randvoorwaarde. Standaardisatie maakt het makkelijker om uit te breiden, consolideren of virtualiseren. Hoe meer je automatiseert, hoe sneller je IT kan leveren.

Zorg ten slotte dat je inzicht hebt in de kosten, voordat je naar de cloud gaat. Zijn er verborgen kosten die je moet betalen op het moment waarop je data weer terug wilt halen? Laat je niet verrassen en zoek dit allemaal goed uit, waarschuwt Otten. Kortom, bezint eer gij begint.

Schoolvoorbeeld van cloud

Letterlijk een schoolvoorbeeld van een goede inzet van cloud wordt gedemonstreerd door Pieter Gerritse, docent en Benny Boersma, student van de opleiding HBO-ICT bij Windesheim. Studenten HBO-ICT van Windesheim leren namelijk IT-infrastructuren te ontwikkelen in de cloud. Dezen hebben voor praktijkopdrachten vaak servers en netwerken nodig, zodat zij bijvoorbeeld een client-server-applicatie of een proof-of-concept van een IT-infrastructuur kunnen realiseren.

Windesheim had de wens om iedere student hiervoor een eigen netwerk en een set van servers te geven; afgeschermd, maar voor de groep online overal toegankelijk. Windesheim heeft de hulp van Telindus ingeroepen om hen hierbij te helpen. Samen hebben ze met behulp van virtualisatie een cloud management portal ontwikkeld: Skylab.

De aanwezigen bij het event beamen het innovatieve gehalte van Skylab. Het project laat de juiste aanpak zien van de problematiek die vandaag de dag binnen veel organisaties heerst. De IT-afdeling kan de digitalisering niet bijbenen, medewerkers gaan op zoek naar eigen oplossingen en de regie en controle over bedrijfsgegevens verslapt. Windesheim heeft er goed aan gedaan de studenten nauw te betrekken bij de ontwikkeling van de nieuwe praktijkomgeving. De oplossing is meer dan een digitaal leermiddel; het is een technisch hoogstandje waar de hele onderwijsinstelling trots op is.

The sky is the limit

Applicaties blijven groeien, net als het aantal clouds. Daar wil je als IT-beheerder grip op houden en dat kan met een cloud management portal. Marc Samsom van Cisco stelt dat cloud management eigenlijk helemaal niet gaat over de cloud, maar over keuzes. De portal brengt de applicatie en cloud alleen bij elkaar en stelt je in staat om keuzes te maken en het te beheren. Hoe ziet de applicatie eruit en wat heeft de applicatie nodig (load balance, webcare) om goed uitgerold te worden?

Door een applicatiemodel te bouwen, is het mogelijk om applicaties in verschillende stadia gecontroleerd uit te rollen. Vooropgezette policies bepalen de uitrol en helpen te bepalen welke cloud geschikt is voor een specifieke situatie. Door dit goed in te regelen, hoeft de organisatie niet op IT te wachten als deze in China een nieuwe markt wil aanboren. Zo is IT de motor voor innovatie en wordt IT as a service werkelijkheid.

Telindus
Telindus gelooft dat iedere IT-infrastructuur dé business innovator kan zijn. Telindus helpt klanten om hun infrastructuur zo in te richten dat de business kan floreren. Dankzij de solide en onafhankelijke organisatie met ruim 30 jaar ervaring is Telindus continu in staat te investeren in de meest innovatieve technologieën waarmee de klanten voorop blijven lopen. Als onafhankelijk specialist op het gebied van access, datacenter, connectivity, security, cloud en services, heeft Telindus alle kennis en disciplines in huis om toonaangevende end-to-end infrastructuuroplossingen te bouwen, onderhouden en beheren. Telindus is een belangrijke partner voor haar klanten en het aanspreekpunt voor een compleet eindresultaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter