Kostenbesparingen, druk van wet- en regelgeving en voortschrijdende netwerktechnologie vormen belangrijke drijfveren voor bedrijven om IoT-technologie in te zetten. Driekwartvan zakelijke beslissers laat IoT-oplossingen onderzoeken of gebruikt deze reeds. Daarop duidt een nieuw rapport in opdracht van Verizon.

Het grootste percentage investeringen op IoT-gebied is te vinden in de maakindustrie, de transportsector en bij nutsbedrijven. Verzekeraars en consumenten vormen qua uitgaven de snelste groeisegmenten. Er zijn nu naar schatting 8,4 miljard verbonden ‘dingen’, een stijging van 31 procent ten opzichte van 2016.

B2B

De efficiëntievoordelen van IoT worden steeds aantrekkelijker, en de B2B-markt zal daar als eerste van profiteren. Bijna 70 procent van de potentiële waarde die het IoT vertegenwoordigt heeft betrekking op B2B-toepassingen. Organisaties in alle sectoren zijn bezig met het ontwikkelen en testen van toepassingsscenario’s die hen kunnen helpen aan real-time informatie over bedrijfsmiddelen, apparatuur, energiebeheer en de openbare veiligheid: van de inzet van drones voor inspecties in de bouwsector tot gemeentes die smart community’s creëren.

Beveiliging

Toch bestaat er enige terughoudendheid. Meer dan de helft van alle zakelijke beslissers die de mogelijkheden van het internet of things verkennen, heeft vier belangrijke punten van zorg: standaarden, beveiliging, interoperabiliteit en kostenbesparingen. Vooral het op veilige wijze verzamelen, analyseren en integreren van data blijft een belangrijke zorg.

De combinatie van deze onzekerheden en zorgen rond de schaalbaarheid en gebruikseenvoud weerhoudt bedrijven ervan IoT-technologie volledig te omarmen. Veel organisaties bevinden zich in proof of concept- of pilotfasen. Early adopters lijken zich vooral te richten op praktijktests met simpele toepassingsscenario’s, zoals het verzamelen van data en het verzenden van statusberichten. Ze beginnen nog maar net oog te krijgen voor de mogelijkheden die IoT biedt om de zakelijke groei en bedrijfsefficiëntie te bevorderen.

Dalende kosten

Voorbeelden van drijvende krachten achter de inzet van IoT-technologie zijn veranderingen in het gedrag van consumenten die hun eerste stappen wagen in de nieuwe ‘deeleconomie’, en eisen van de wet- en regelgeving ten aanzien van de gezondheidszorg, voedselveiligheid en het gebruik van het luchtruim, en, in de VS, het nieuwe nationale CAT-M1-netwerk van Verizon waardoor de kosten van connectiviteit dalen.

IoT-platforms zoals connectiviteitsproviders die bieden zullen laagdrempeliger worden, kunnen het gebruik van applicaties stroomlijnen en developers eenvoudiger toegang bieden tot nieuwe IoT-tools en -hulpmiddelen. Daarnaast is er consolidatie op de IoT-markt te verwachten.

“Het afgelopen jaar hebben innovatieve spelers in onder meer de energiewereld, gezondheidszorg, bouwsector, landbouwtechnologie en overheidssector niet alleen pilots van IoT-technologie uitgevoerd, maar die ook vaak in de praktijk toegepast voor het bevorderen van de zakelijke efficiëntie, de bewaking en het beheer van bedrijfsmiddelen en het verbeteren van hun bedrijfsresultaat”, zegt , Mark Bartolomeo, VP van de IoT Connected Solutions-divisie van Verizon.

“Doorbraken op het gebied van technologie en standaarden, veranderingen in het consumentengedrag en de mogelijkheden van kostenbesparingen maken IoT in 2017 aantrekkelijk voor bedrijven. Wat betreft de economische voordelen die IoT over de hele linie te bieden heeft, is dit nog maar het topje van de ijsberg.”

Redacteur van IT Executive, met een interesse die de techniek voorbij gaat, altijd op zoek naar de menselijke factor. Een kwart eeuw ervaring in alles waaraan geschreven taal te pas komt. Van huis uit historicus met een sterke oriëntatie op politiek en maatschappij. Bereikbaar via felix[at]ictmedia.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter