Een overgrote meerderheid van leidinggevenden bij financiële dienstverleners verwacht dat blockchain een voorname rol gaat spelen in de toekomst van de sector. Niet alleen zou de technologie besparingen en financiële groei mogelijk maken, verwacht wordt dat ook digitalisering als geheel kan versnellen. Organisaties zijn optimistisch, maar onvoorbereid. Hierop duidt wereldwijd onderzoek door Cognizant.

Negen op de tien respondenten claimt dat de implementatie van blockchain belangrijk is voor de toekomst van hun bedrijf. De technologie zal volgens bijna alle respondenten (98%) veel geld besparen voor bedrijven. De omzet zal gemiddeld met vijf procent toenemen, zo is de verwachting. Naast financiële voordelen wordt verwacht dat blockchain kan helpen bij verbetering van gegevensbeheer (47%), transparantie (46%), risicobeheer (40%) en sneller digitaliseren (39%).

Geen impact op fraude

Opvallend is dat ondanks de complexe algoritmen die ervoor zorgen dat er niet geknoeid kan worden met transacties, slechts 11 procent van de respondenten gelooft dat blockchain ook fraude zal verminderen.

Blockchain brengt verandering in de concurrentie binnen de financiële markt. Het is nu nog belangrijker dat bedrijven ervoor zorgen dat hun bedrijfsstrategie up-to-date blijft. Negentig procent van de respondenten geeft aan dat er binnen hun bedrijf al wordt gekeken naar het automatiseren van processen en functies. Bij bijna de helft van de respondenten is er al een gedefinieerde blockchain-strategie en de andere helft zegt processen en functies geïdentificeerd te hebben die getransformeerd kunnen worden.

De belangrijkste belemmering voor de adoptie van blockchain is inzicht in de praktijk. Daarnaast is het van belang dat belanghebbenden binnen de organisatie vanaf het begin betrokken zijn bij het bepalen van de mogelijkheden van blockchain.

Samenwerking onderschat

Omarming van blockchain-technologie vereist meer dan alleen een interne oplossing. Om de echte voordelen van blockchain te zien, moeten bedrijven samenwerken met partners, klanten en concurrenten: een omslag waarbij organisaties het netwerk op de eerste plaats moeten zetten. Ze moeten inzien dat het belangrijker is om de volledige markt te laten groeien in plaats van alleen hun aandeel. Om dit te stimuleren zouden organisaties samen praktijkvoorbeelden kunnen evalueren.

“Van het toetreden tot nieuwe markten tot het vergroten van verkooppunten en zelfs het creëren van volledig nieuwe bedrijfsmodellen: financiële organisaties die snel inhaken op de mogelijkheden van blockchain kunnen kostenvoordeel realiseren en meerwaarde bieden aan de klanten en hiermee de concurrentie voorblijven. Bedrijven die te lang wachten met het toepassen van blockchain blijven achter op de rest”, zegt Lata Varghese, AVP en hoofd Blockchain and Distributed Ledger Consulting Practice bij Cognizant.

Over het onderzoek

Pakweg een derde van de respondenten werkt in Noord-Amerika, 46 procent in Europa en 21 procent in Azië-Pacifisch gebied. De ondervraagden werken in verschillende sectoren, zoals betaalproviders (24%), betaalkaartbedrijven (19%) en consumentenbanken (17%).

Redacteur van IT Executive, met een interesse die de techniek voorbij gaat, altijd op zoek naar de menselijke factor. Een kwart eeuw ervaring in alles waaraan geschreven taal te pas komt. Van huis uit historicus met een sterke oriëntatie op politiek en maatschappij. Bereikbaar via felix[at]ictmedia.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter