Het verschil tussen SAP Process Orchestration (on-premise), SAP Cloud Integration (iPaaS) en SAP API Management is lang niet voor iedereen duidelijk. En daarmee ook wanneer je welke tool moet inzetten. Laten we om dit te begrijpen eens beginnen bij het doel van deze drie omgevingen.

SAP Process Orchestration (PO)

PO is bedoeld om koppelingen te realiseren met voornamelijk legacy systemen en systemen binnen het eigen bedrijfsnetwerk. Deze systemen vragen om een robuuste oplossing met veel configuratie mogelijkheden. Tenslotte is niet ieder systeem binnen een bedrijfsnetwerk even goed in staat om een connectie met een ander systeem aan te gaan.

SAP Cloud Integration (SCI)

SCI is daarentegen beter uitgerust om connecties met systemen buiten het eigen bedrijfsnetwerk aan te gaan: cloud omgevingen en business partners. Deze omgevingen zijn zeer goed in staat om connecties met andere systemen aan te gaan.

SAP API Management

Als laatste is er nog API management. Dit is de meest simpele vorm van interfacing. Je stelt een set aan API’s beschikbaar en geeft business partners toegang tot geselecteerde API’s. In tegenstelling tot PO en SCI kan je de toegang tot deze API’s heel nauwkeurig regelen: wie heeft toegang tot welke API’s en hoe vaak mogen deze API’s aangeroepen worden.

De verhouding tussen PO, SCI en API management worden duidelijk weergegeven in onderstaande afbeelding van SAP:

On-premise of cloud

Met API management ontsluit je zowel cloud-based services als on-premise services. Business partners en externe applicaties (denk aan webshops, apps) kunnen gebruik maken van de door API management gehoste services. PO wordt gebruikt voor on-premise naar on-premise integratie en SCI voor cloud naar cloud integratie. Zowel SCI als PO kan gebruikt worden voor on-premise naar cloud integratie of omgekeerd.

Verder speelt ook de tijd die nodig is om met het platform een interface op te zetten tussen twee systemen. Laten we eens kijken naar het volgende standaard integratie scenario:

Met PO kan je dit typische integratiescenario in twee à drie dagen opzetten, afhankelijk van de complexiteit van de gebruikte berichten. Hetzelfde scenario in een SCI omgeving kost je één à twee dagen, terwijl dit in API management binnen één dag te realiseren is. Kortom: je kan stellen dat het realiseren van een interface in PO een kwestie van dagen is, of zelfs een kwestie van uren in API management. De keerzijde hiervan is dat je minder mogelijkheden tot configuratie tot je beschikking hebt.

Wil je volledige controle over je systeemintegratie? Dan is PO of, in mindere mate, SCI de beste keuze. Is het belangrijk om snel en gecontroleerd externe toegang tot bestaande services te realiseren? Kies dan voor API management.

myBrand biedt de nieuwe servicestandaard voor SAP-dienstverlening. De leidende kernwaarden zijn lange termijn relaties, een geïntegreerde dienstverlening en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Met deze kernwaarden onderscheidt myBrand zich niet alleen door de nauwe manier van samenwerken met haar klanten, ook staat myBrand inmiddels bekend als de SAP-dienstverlener die echt verantwoordelijkheid neemt voor succesvolle ICT bij haar klanten. myBrand biedt SAP-diensten op het gebied van advies, implementatie, projecten, support en exploitatie. Het bedrijf bestaat 10 jaar en heeft vestigingen in Geertruidenberg, Apeldoorn en Amstelveen. Er werken meer dan 200 mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter