Om traceerbaarheid en informatie rondom voedselveiligheid te verbeteren, is een groep bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie een samenwerking aangegaan met IBM op het gebied van blockchaintechnnologie. Deze kan bijvoorbeeld helpen bij de informatieverstrekking en traceerbaarheid bij recente incidenten als het eierschandaal met fipronil.

Zo kan de tijd om correcte informatie te verzamelen teruggebracht worden van 7 dagen naar 60 minuten en kunnen voedselbedrijven ​​besmette producten in korte tijd tot de bron traceren, maatregelen nemen en zo verspreiding van ziekten te beperken.

Producenten, leveranciers, verwerkers, distributeurs, detailhandelaren, regelgevers en consumenten krijgen gecontroleerde toegang tot de beschikbare informatie over de wereldwijde herkomst en de staat van voedsel voor hun transacties. Blockchaintechnologie is uitermate geschikt, omdat alle transacties in een vertrouwde en beveiligde omgeving plaatsvinden, waarbij geen enkele betrokken partij, ook developers niet, de absolute controle heeft.

De groep van bedrijven, waaronder Dole, Driscoll’s, Golden State, Kroger, McCormick and Company, McLane Company, Nestlé, Tyson Foods, Unilever en Walmart, werkt samen om onderdelen van de wereldwijde voedseldistributieketen waar blockchain van waarde kan zijn, in kaart te brengen.

IBM gebruikt hiervoor zijn cloudgebaseerde Blockchain Platform, waarmee blockchaintechnologie toegankelijk wordt voor andere industrieën en bedrijven. Het bedrijf introduceerde eerder al oplossingen voor de detailhandel, de groothandel, de gezondheidszorg, logistiek en voor overheden. Naast het platform biedt IBM consulting waarmee bedrijven zelf hun eigen services kunnen ontwikkelen.

Elk jaar wordt een op de tien mensen ziek door besmet voedsel en overlijden 400.000 personen erdoor. Maar toegang tot informatie en traceerbaarheid van voedsel zijn in de praktijk weerbarstig door een gebrek aan transparantie. Het kan weken duren voordat het exacte moment van besmetting wordt geïdentificeerd. Dat heeft vaak vergaande gevolgen zoals additionele ziektes, voedselverspilling en natuurlijk economische schade.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter