Nu steeds meer bedrijven de stap naar de cloud zetten (of dat overwegen), groeit de behoefte aan best practices en weldoordachte adviezen voor een soepele overgang. Van het inzetten van scrumteams tot het inrichten van een aparte ‘API-factory’: vier lessen die elke organisatie met cloudambities ter harte zou moeten nemen.Terwijl Amazon (marktleider op het gebied van cloudinfrastructuur) eind vorig jaar een derde Europees datacenter opende (in Londen), kondigde Google afgelopen jaar aan het aantal wereldwijde regio’s waarin het bedrijf actief is in 2017 op te schalen van vijf naar veertien en het aantal zones van vijftien naar veertig. Eerder al liet Microsoft weten fors te investeren in een grote uitrol van zijn cloudoplossing Azure Cloud, met nieuwe datacenters in Duitsland, Canada en de VS.

Hybride cloud
Aan de aanbodkant wordt er dus flink geïnvesteerd. Maar ook aan de vraagkant groeit de interesse in clouddiensten; niet alleen in Europa en de VS, maar ook in opkomende markten als China en India. De schaalbaarheid en flexibiliteit van de cloud maken dat steeds meer bedrijven de mogelijkheden verkennen voor oplossingen op het gebied van infrastructure as a service (IaaS), platform as a service (PaaS) en software as a service (SaaS). Vooral de hybride cloud (die een hoge mate van schaalbaarheid en flexibiliteit koppelt aan een relatief lage total cost of ownership) wint daarbij aan populariteit. Uitdagingen liggen nog op het vlak van (steeds veranderende) wet- en regelgeving, beveiliging, governance en netwerkprestaties.

Soepele overgang
Volgens directeur Mritunjay Singh van de Indiase ict-dienstverlener Persistent Systems zullen dienstverlenende bedrijven die een cloudmigratie overwegen op een gegeven moment voor een belangrijke keuze komen te staan, zo schrijft hij in een artikel op www.information-management.com. Namelijk: hoe kunnen ze de overgang naar de cloud zo soepel mogelijk laten verlopen? Wat is de meest efficiënte en effectieve aanpak, wil je de mogelijkheden van een publieke, private of hybride cloud als bedrijf zo goed mogelijk kunnen benutten? De ervaringen van dienstverleners die tot nu toe kozen voor cloud computing leveren vier best practices op waarmee bedrijven die op de drempel van de cloud staan hun voordeel kunnen doen.

Deel cloudprojecten op in kleinere eenheden

Verticale benadering
De eerste best practice betreft het samenstellen van verticaal samengestelde projectgroepen, waarin alle relevante afdelingen door de organisatie heen (van IT-operaties tot cloudservicemanagement) vertegenwoordigd zijn. Bij veel bedrijven is zo’n verticale aanpak van cloudprojecten erg succesvol gebleken, omdat deze zorgt voor meer snelheid in het proces in vergelijking met een horizontaal georiënteerde aanpak. Omdat de rechterhand goed moet weten wat de linkerhand doet, is het voor het welslagen van verticaal georganiseerde projecten wel van essentieel belang dat er sprake is van een goede onderlinge coördinatie en van een efficiënte inzet van middelen. Omdat niet alle outsourcingpartners waarmee binnen een projectteam wordt samengewerkt over al deze competenties beschikken, kan een alternatief zijn om het business- en het technologiegedeelte van het project gescheiden te houden. Een mogelijk nadeel van een verticale aanpak is verder dat bedrijven, zeker in de aanloopfase, vaak gebonden blijven aan meerdere serviceproviders, wat op termijn zou kunnen leiden tot inefficiëntie.

Scrum werkt
Zeker bij omvangrijke cloudprojecten kan het raadzaam zijn om die niet in één keer aan te pakken, maar ze op te delen in kleinere eenheden die vervolgens door een scrumteam worden opgepakt. Kleinere projectteams zijn in scrumverband vaak crossfunctioneel van aard en kennen een strak ritme van duidelijk gedefinieerde oplevermomenten (in de regel elke drie tot vier weken). Daarmee staat de scrumaanpak garant voor een efficiënte projectaanpak.

Bedrijven die ervoor kiezen om cloudprojecten samen met de outsourcingspartner in scrumverband op te pakken, doen er goed aan duidelijke resultaten te definiëren, met helder omschreven functionaliteiten en story points. Een goed ingericht scrumteam is flexibel en kan snel inspelen op de snel veranderende technologieën en marktomstandigheden die zo kenmerkend zijn voor het huidige jonge cloud-computinglandschap.

Technologie volgt design, niet andersom

 

API-factory
Als de fundamentele bouwstenen in een IT-omgeving vormen API’s de basis voor elk cloudproject. De klantervaring wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de gebruikte API’s. Zeker in het huidige, snel veranderende technologielandschap worden API’s binnen de gehele organisatie ingezet en kunnen ze niet statisch zijn: ze moeten voortdurend worden onderhouden en bijgewerkt. Alleen zo kunnen de voortdurende veranderingen in de operationele omgevingen, in wet- en regelgeving en op het gebied van beveiligingsvereisten worden bijgebeend.

Tegelijkertijd is het goed te beseffen dat API’s context- en data-afhankelijk zijn en om die reden apart moeten worden gezien van applicaties. Omdat API-functionaliteit andere expertise vereist, is het aan te raden ze apart te beheren in een zogenoemde ‘API-factory’: een apart team dat bestaat uit leden die de ondernemingsstandaarden kennen. Een mogelijk nadeel van deze werkwijze is dat API’s moeten worden ontworpen en beheerd binnen de hele ondernemingscontext. Om daadwerkelijk effectief te kunnen zijn, zullen de leden van een API-factory daarom moeten beschikken over diepgaande kennis van de bedrijfsactiviteiten en van de branche waarin het bedrijf actief is.

Gebruikerservaring centraal
Design zou de drijvende kracht moeten zijn achter technologie, niet andersom. Ook bij cloudprojecten zou een gebruikergecentreerd ontwerp aan de basis moeten liggen van alle interactie van de gebruiker met de cloud. Internationaal actieve bedrijven met klanten in meerdere landen doen er goed aan de gebruikerservaring in de cloud af te stemmen op de lokale voorkeuren. Zo wordt mobiel bankieren in de Verenigde Staten nog altijd met argusogen bekeken: zorgen over de beveiliging staan een grootscheepse introductie daar vooralsnog in de weg en de meeste Amerikanen regelen hun bankzaken nog altijd het liefst op een laptop of desktop. Anders is dat in uiteenlopende landen als India, Korea en ook Duitsland: daar ligt het aandeel van mobiele transacties aanmerkelijk hoger.

 

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam