ICT-dienstverlener CGI heeft de aanbesteding gewonnen voor het ontwikkelen en beheren van Burgernet 2.0, de opvolger van het huidige systeem dat alweer dateert van 2009. Het contract, dat het bouwen en het beheer van de nieuwe oplossing omvat, heeft een looptijd van zeven tot tien jaar.Burgernet, dat burgers, gemeenten en politie landelijk laat samenwerken om  veiligheid, leefbaarheid en zelfredzaamheid te vergroten, heeft een landelijke dekking en ruim 1,6 miljoen deelnemers. Maandelijks worden circa 2.100 acties uitgezet om burgers te informeren en te betrekken bij het oplossen van vermissingen en misdrijven.

Om de aansluiting met gebruikers te houden en om aan het groeiend aantal deelnemers en acties te kunnen voldoen, is een nieuw en duurzaam kernsysteem nodig. Naast de werkzaamheden aan het nieuwe systeem blijft CGI het bestaande Burgernet beheren. Zodra Burgernet 2.0 gereed is, neemt de dienstverlener dat in beheer.

Door nieuwe technologieën te integreren kunnen wijken, steden en dorpen veiliger worden. Zoals sociale media, zodat niet alleen tekst maar ook foto’s en video’s kunnen worden uitgewisseld. Door ondersteuning van andere nieuwe communicatiekanalen (bijvoorbeeld matrixborden van gemeenten en lichtkranten in bus en tram) neemt het bereik toe. Het wordt bovendien mogelijk de oplossing buiten de landsgrenzen in te zetten.

“CGI is sinds het begin bij Burgernet nauw betrokken en heeft veel expertise op het gebied van veiligheid ,” zegt Gery Veldhuis, politiechef eenheid Limburg en voorzitter van de Stuurgroep Burgernet. “Vol vertrouwen gaan we een nieuwe fase van Burgernet 2.0 in: ‘Samen voor een veilige buurt!”

“We vinden het een mooie kans een robuust nieuw kernsysteem te ontwikkelen en met geavanceerde digitale technologieën de effectiviteit ervan te vergroten”, zegt Ron de Mos, general manager CGI Nederland. “Burgernet 2.0 is een mooi voorbeeld van de rol die digitale transformatie kan spelen om de (sociale) veiligheid in de maatschappij te verbeteren.”

 

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam