Vliegschaamte, de auto de deur uit en energiemaatregelen voor thuis. Allemaal manieren om je eigen kleine steentje bij te dragen aan een beter milieu. Heb je alle scenario’s de revue al laten passeren? In onze wereld waarin mobiel werken de standaard wordt, zijn we 24 uur per dag bereikbaar via onze smartphone, tablet of laptop. Maar wat kun je doen om bijvoorbeeld energie te besparen met je laptop? Het antwoord is heel simpel. Zorg ervoor, dat laptops uitgerust worden met thin client software. Zo gaat het mobiele apparaat een stuk langer mee en draag je op die manier bij aan duurzaam werken.

Het is al veel langer bekend dat er nauwelijks nog slechte auto’s worden gemaakt. Dat geldt inmiddels ook voor de meeste werkplekapparatuur. De gemiddelde laptop pc is degelijke hardware die al gauw een lustrum of langer mee kan gaan. De uitdaging zit hem vaak in de functionaliteit van het toestel. Dat gaat gepaard met de verschillende componenten in de laptop. Denk aan de firmware of de harde schijven die regelmatig vervangen moeten worden. Dat kost veel tijd en geld voor IT-beheerders.

Softwaregedreven laptopbeheer

Inmiddels wordt het steeds populairder om hardware op een softwaregedreven manier te beheren. We halen tenslotte steeds meer functionaliteit uit de cloud. Dus waarom zouden we dan ook niet ons besturingssysteem en beheer aanpassen als dat er ook voor zorgt dat de apparatuur langer meegaat? Dankzij de inzet van slimme gecentraliseerde beheersoftware laat je de laptop gedragen als een thin client.

Thin clients zijn doorgaans veel zuiniger in energieverbruik. Een laptop pc met allerlei toeters en bellen verbruikt al gauw zo’n 80 tot 250 watt per uur. De thin client komt niet verder dan 15 watt per uur. Bovendien is de thin client veel eenvoudiger op afstand te beheren. Aansturing vanuit een virtuele omgeving bevordert ook het behoud van de apparatuur. Voor de thin client zijn sowieso minder onderdelen nodig. Dus minder materiaal dat stuk kan gaan. Ander voordeel is dat de apparatuur sneller opstart zonder extra energie en minder warm wordt omdat functionaliteit niet op het lokale apparaat zit.

Overheidsinstanties die gewend zijn om in een thin client omgeving te werken in een traditionele desktop omgeving, stappen makkelijker over op de thin client omgeving in een mobiele omgeving. Voordeel daarbij is dat er minder sprake is van kapitaalvernietiging door bijvoorbeeld het afschrijven of wegdoen van eerder aangeschafte hardware. En inmiddels is er ook tooling beschikbaar waarmee je zelfs in een handomdraai kan switchen van een Windows of Mac omgeving naar een thin client-omgeving.

Kortom, ook gebruikers hebben geen reden tot klagen als ze bijvoorbeeld voor thuis in een Windows-omgeving willen werken. Dat kost dan wel weer wat meer energie want dan doe je alsnog beroep op je lokale pc-functionaliteit. Iets om voor te schamen? Nee, zo’n vaart zal het niet lopen. Maar het kan niet geen kwaad om wat bewuster na te denken over het ge- en verbruik van je laptop pc.

Door Hans Vogel, Country Manager van IGEL in Nederland

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam