Het onderwijs is aan het innoveren. Zo zijn interactieve schoolborden vrijwel gemeengoed geworden, vooral op basisscholen. Maar om met zo’n digibord te kunnen lesgeven, moet het draadloze netwerk wel goed werken. Wifi is bijvoorbeeld nodig om beelden van een tablet van een leerling op het lcd-scherm te krijgen. Hiervoor moet er een sterk genoeg wifi-signaal zijn en moeten de access points op de juiste plek hangen.

De verdeling van de access points in een gebouw is afhankelijk van de bouw van de school; is het een oud kloostergebouw met dikke muren of juist nieuwbouw met isolatie gevat in een metalen mantel, dan is er een sterk signaal nodig en meerdere access points. ‘Daarnaast is er een verschil tussen alleen informatie ontvangen en weergeven of actief op zo’n digibord werken’, aldus Jurgen Roels, zaakvoerder van Educorner, leverancier van totaaloplossingen voor netwerken en IT-integratie in de sector educatie. ‘In het laatste geval heb je sterke wifisignalen nodig.’

Een andere IT-ontwikkeling die speelt in het onderwijs is de cloud. Denk aan een uitgeverij die zijn lesmateriaal in de cloud zet, of een beeldbank die zijn beelden in de cloud in een datacenter in Nederland heeft staan. Daar moet je als school wel bij kunnen. Maar ook rapport- en agendasystemen staan steeds vaker in de cloud. Een school die dit allemaal heeft omarmt dankzij de samenwerking van Educorner en Zyxel is Scholengroep8 in België. Peter van der Putten, Head of Channel bij Zyxel Benelux: ‘Het is van groot belang kinderen voor te bereiden op hun toekomst die er steeds digitaler uit ziet. De digitalisering en het toekomstbestendig maken van het onderwijs draagt bij aan de toekomst van de jeugd. We zijn trots dat Zyxel hier een steentje aan bij kan dragen samen met onze partner Educorner.’

Toekomstbestendig

Om te kunnen profiteren van deze ontwikkelingen kunnen scholen beter niet te lang wachten met de aanleg van een goed draadloos netwerk. Goed advies is daarbij noodzakelijk. Roels treft bij scholen vaak een lappendeken van verbindingen aan. ‘Scholen pakken het probleem vaak niet echt grondig aan, waarbij het netwerk niet structureel onder handen wordt genomen. Deze scholen lopen nu achter op ontwikkelingen als een interactief schoolbord of de cloud. Wanneer ze wel investeren in een goed draadloos netwerk, zorgen ze dat ze weer een heel aantal jaren vooruit kunnen.’

Goede band Educorner en Zyxel

Educorner is actief in de regio Vlaanderen en reseller en partner van Zyxel, leverancier van netwerk- en telecomoplossingen. Circa 95 procent van de activiteiten van Educorner is gericht op de sector educatie, met name voor het basis- en voortgezet onderwijs en de organisatie heeft goede ervaringen met Zyxel. In 2007 kwam Roels voor het eerst in contact met Zyxel. Het bedrijf werkt steeds intensiever samen met Zyxel, omdat Educorner het aantal merken in zijn aanbod, wil terugbrengen. Dit om meer uniformiteit en efficiency te realiseren. Het bedrijf bouwt met name de samenwerking met grotere merken wat meer af. Dit omdat Roels gemerkt heeft dat het bij grote partijen langer duurt voordat ze met een oplossing komen als er iets aan de hand is bij een klant.

Roels: ‘Een merk als Zyxel is altijd snel in zijn service, bovendien is de prijs-kwaliteitverhouding goed en is er meer uniformiteit in de configuratie interfaces.’ Roels benadrukt dat de producten van Zyxel van een dusdanig goede kwaliteit zijn dat ze over het algemeen lang meegaan. Bovendien geeft Zyxel voor bepaalde zakelijke producten een Limited Lifetime Warranty, zelfs tot vijf jaar nadat een product niet meer wordt gemaakt en volgt dit ook op als een product aan het einde van zijn leven komt. Vanwege de goede service, prijs-kwaliteitverhouding en behoefte aan uniformiteit heeft Educorner bij het draadloze netwerkproject bij de Scholengroep8 exclusief voor de producten van Zyxel gekozen.

Roels vertelt dat Educorner altijd eerst de draadloze netwerkbehoefte van een school in kaart brengt. Vervolgens voert het een wifi-survey uit om te zien hoeveel access points er waar nodig zijn en welke specifieke bekabeling er moet komen zodat de apparatuur optimaal kan functioneren in de netwerkinfrastructuur. Daarna gaat het bedrijf over tot de levering en installatie van de producten van met name Zyxel, en de glasvezel en/of koper bekabeling – afhankelijk van de te overbruggen afstanden binnen een school – voor het draadloze netwerk. Educorner heeft hierbij samen met Zyxel naast een uitvoerende ook een adviserende rol, een aanpak die het bedrijf ook bij Scholengroep8 heeft gebruikt.

Scholengroep8

Scholengroep8 heeft maar liefst vijftig locaties in en om Brussel, waaronder kleinere kinderdagverblijven maar ook grote middelbare scholen van meer dan vijftienhonderd leerlingen. Deze Scholengroep bestaat verder ook uit een campus, een academische opleidingsschool (AOS) of een Kunsthumaniora.
Roels: ‘Ons uitgangspunt is de doelstelling van de Scholengroep8, namelijk één centraal draadloos netwerk realiseren waarop alle scholen zijn aangesloten. Daarnaast wil de Scholengroep8 dat zijn IT-beheerders zelf aan de slag kunnen met de producten van Zyxel.’ Daarom zijn de IT-beheerders bijgeschoold in hun kennis over de Zyxel producten. Een groep van zo’n acht IT-beheerders opereert vanuit de centrale stafdienst.

Het wifi-project loopt sinds 2014. Successievelijk worden alle vijftig locaties voor het wifi voorzien van een nieuwe bekabeling en de switches, routers, access points en firewalls van Zyxel. Om tot één centraal netwerk te komen, wordt er gebruik gemaakt van de ZyWALL van Zyxel en een Virtual Private Network (VPN). Dit is een gesloten netwerk dat via internet meerdere netwerken, of een netwerk met individuele pc’s verbindt, zodanig dat deze ook gesloten zijn voor het internet zelf. Zo kunnen de netwerken van meerdere locaties aan elkaar worden geknoopt tot één centraal netwerk. Bovendien beveiligt een VPN-server ook al het dataverkeer dat over het netwerk loopt, zodat derden er niet bij kunnen. Bij de Scholengroep8 zijn door middel van zo’n VPN vanuit alle scholen verbindingen gelegd naar het datacenter, waardoor één groot netwerk over internet tussen alle scholen ontstaat.

Dit heeft een aantal voordelen, aldus Roels. Zo kan het antivirussysteem centraal geregeld worden en staat er één eigen centrale server in het datacentrum die alles monitort. Bovendien is er meer uniformiteit; in iedere school is alles volgens hetzelfde stramien gebouwd. Roels: ‘Als er in een van de scholen een virus op computer zit of er iets mis is met een switch, is dit snel op te sporen door in de centrale administratie te kijken. Vaak hoeft de IT-beheerder dan niet ter plekke te zijn om het op te lossen. Dit is mogelijk doordat alle producten in één netwerk zitten en er één stramien is gehanteerd die op elke locatie is toegepast.’

Bijna alle vijftig vestigingen zijn inmiddels verbonden met het centrale systeem, maar het zal nog zo’n drie jaar duren voordat echt alle scholen zijn aangesloten, afhankelijk van nieuwbouw- of verbouwfases van de verschillende scholen.

Nabije toekomst

Volgens Roels zijn er veel cowboys op de markt die scholen adviseren dat ze met 1 à 2 kastjes wel klaar zijn, met als gevolg dat het wifi niet goed werkt. Dan heeft zo’n school een kat in de zak gekocht en dat is natuurlijk heel vervelend. ‘Je kunt het beter goed aan laten pakken. Zo kun je bijvoorbeeld het beste voor nieuwe kabels kiezen, Cat 6A, waar 10 gigabit overheen kan, en zullen er wel wat arbeidsuren in gaan zitten. Maar dan heb je ook een toekomstbestendig draadloos netwerk.’ Roels heeft gemerkt dat steeds meer scholen het nut hiervan inzien wat zich afspiegelt in het aantal draadloze netwerken dat Educorner samen met Zyxel heeft aangelegd. ‘Een goede ontwikkeling voor de educatiesector en voor ons. We verwachten dat dit de komende jaren nog wel even doorzet.’

Lubbers De Jong is een Amsterdams adviesbureau dat communicatie en pr inzet als strategische instrumenten voor het bouwen van sterke relaties tussen merken en publieksgroepen. Het bureau is in 1987 opgericht en heeft expertise opgebouwd op het gebied van pr en content marketing voor nationale en internationale technologie- en innovatiebedrijven. Lubbers De Jong werkt onder andere voor Bynder, Red Hat, Infor en Interxion en is sponsor van de Plastic Soup Foundation, Pifworld en TEDxYouth Amsterdam. In 2014 won het bureau de VPRA Dutch PR Award.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter