Twee jaar geleden, in zijn vorige rol bij Siemens, was Robin Kroonenberg verantwoordelijk voor de serviceafdelingen van Building Technologies. Binnen deze afdeling valt onder andere de planning van service-technici voor preventieve en correctieve taken. Een planningsafdeling zorgde voor het adequaat inplannen van de vele duizenden uren.

Het intrigeerde Robin dat er aan het einde van een jaar telkens werk over was, ondanks de aanwezigheid van voldoende technici. Hij besloot de praktijkopdracht van zijn Modulair Executive MBA aan Nyenrode Business Universiteit, die hij toen volgde, aan dit probleem te wijden. En met groot succes.

Analytics

Robin heeft een achtergrond in finance en was ervan overtuigd dat zijn toenmalige rol als business unit controller uiteindelijk overbodig zou worden. “Iedereen in finance wil met spreadsheets de toekomst voorspellen. Dat kan beter met behulp van analytics. Ik wilde me daarin scholen.” De praktijkopdracht paste goed in de module ‘Organization and Value of Data and Technology’ van de Modulair Executive MBA.

Van puzzelen naar communiceren

In het kader van de praktijkopdracht voerde Robin onder meer gesprekken met planners over hun keuze van technici voor bepaalde opdrachten. Zijn onderzoek leidde uiteindelijk tot een algoritme dat in staat is binnen twee uur alle preventieve taken voor een geheel jaar te plannen.

Einde planningsafdeling? “Nee”, reageert Robin, “De planners vullen hun werk nu anders in, ze gaan van puzzelen naar communiceren met klanten. Zo kunnen ze al in november de klanten informeren wanneer in het komende jaar de technici te verwachten zijn.”

Impact

Voor Siemens als Robins werkgever heeft het algoritme grote impact. “We kunnen nu alles op tijd plannen en communiceren, maar ook hebben we in 2019 een half miljoen autokilometers bespaard. Dat betekent heel wat in termen van kostenreductie en duurzaamheid. Voor dit jaar verwacht ik een besparing van circa een miljoen kilometers.”

CDO

Ook voor hemzelf heeft het onderzoek veel impact gehad: hij is inmiddels Chief Digitalization Officer. “Ik doe dit nu voor de hele organisatie. Zo gaan we dezelfde algoritmes inzetten voor recruitment, om te bepalen wat de ideale combinatie van postcode en competenties is om vakmensen te werven.”

Het toepassen van algoritmes voor de planning van andere technici, of de planning in andere landen staat op de agenda, net als monetization: “Wie weet gaan we deze slimme inzet van data ooit benutten om er andere bedrijven mee te helpen.”


Nyenrode

Nyenrode biedt het Executive MBA programma in Business & IT in modulaire vorm aan voor iedereen die het lastig vindt om zijn of haar agenda te combineren met een opleiding. Het MBA traject is opgebouwd uit losstaande marktgedreven modules die je kunt volgen wanneer het jou uitkomt.

Lees meer over de mogelijkheden

Nyenrode Business Universiteit werkt aan een duurzame toekomst door studenten en deelnemers te stimuleren zich te ontwikkelen tot verantwoordelijke leiders. Dit doen wij door een combinatie van academische theorie, praktische relevantie en persoonlijke ontwikkeling aan te bieden. Op Nyenrode leer je onderbouwen, toepassen en overtuigen, zodat je de theorie ook succesvol in de praktijk kan brengen. Nyenrode is de enige particuliere universiteit van Nederland, opgericht in 1946 voor en door het bedrijfsleven. Nyenrode kenmerkt zich van oudsher door een sterke internationale oriëntatie.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam