De waarde van bedrijven zit tegenwoordig niet meer in netwerken, hardware, machines of mankracht: applicaties zijn de achilleshiel van de moderne enterprise én vormen het nieuwe bedrijfskapitaal. Voor old-school organisaties vormt dit een bedreiging, omdat zij moeite hebben om de ontwikkeling, toepassing en het beheer van applicaties in goede banen te leiden.

F5 Networks positioneerde zich de laatste jaren razendsnel als voorloper in de snelgroeiende markt voor multicloud-applicatie-services. De behoefte aan deze diensten is dan ook groot, meent Pieter Slavenburg, directeur Benelux van F5 Networks: “Bedrijven merken dat de ontwikkeling en ingebruikname van applicaties sterk is veranderd.”

De applicatie-lifecycle kan in traditionele bedrijven soms wel maanden duren, terwijl cloud-native organisaties het in dagen of zelfs uren doen. De meeste bedrijven willen dit ook kunnen en stappen over. Maar de meerderheid zit in een transitiefase, tussen de klassieke en cloud-first fases in: de ‘messy-middle’. Dit is waar F5 meerwaarde biedt. Het bedrijf helpt organisaties om apps van code tot klant te brengen, en dat op een snelle, veilige manier. Deze multicloud-applicatieservices bestaan uit tools die ontwikkelaars bijstaan in het bouwen, toepassen, beveiligen en beheren van applicaties, ongeacht hun locatie.

Pieter Slavenburg: “Multicloud-applicatieservices bieden naast load balancing en traffic management ook onder andere security, analytics, api-management en performancemanagement. Bovendien gaan die diensten verder dan alleen het eigen datacenter, maar bedienen ze ook publieke clouds en containers, zijn ze veelzijdiger en meer agile en ondersteunen ze daardoor veel meer soorten applicaties. Ten derde zijn deze diensten makkelijker toe te passen en te beheren.”

De multicloudontwikkelingen zorgen voor uitdagingen: de druk op de ontwikkelaars neemt toe, maar ook ontstaan er organisatorische problemen. Slavenburg: “Een ontwikkelaar wil veiligheid terwijl de business snelheid vereist. Als het te lang duurt, neemt de business het recht in eigen hand. Hierdoor kan de invloed van een CIO afnemen, met alle gevolgen van dien. Afdelingen vervreemden van elkaar, terwijl het juist nu zaak is om ze bij elkaar te brengen. Veel mensen vrezen dat kennis verloren gaat door dergelijke veranderingen, maar je moet juist integreren en ervan profiteren.”

“Waar we als bedrijf voorheen vóór de applicatie zaten, bieden we nu veel meer allround applicatieondersteuning, ongeacht waar deze draait. Door applicatiediensten beter af te stemmen op ontwikkeling, vormen beide een uniform geheel, dat beter aan te sturen is. Je brengt DevOps, security en NetOps samen. Hierdoor ontstaat een soepelere operatie, efficiëntere organisatie, snellere ontwikkeling en wordt de time-to-market korter.”

Infrastructuur minder complex maken

In het licht hiervan is de overname van NGINX, een open-source softwarebedrijf, een logische stap. F5 wilde klanten meer kunnen bieden op het gebied van containerized en cloud-native applicaties, terwijl NGINX op zoek was naar het uitbreiden van de security-aspecten binnen zijn producten. De twee samen bieden de klant veel ruimte om te kiezen.

Slavenburg: “Of je nu op zoek bent naar api-management, firewalling op laag 7 of load balancing op laag 4, het kan nu vanuit één plek. NGINX wordt heel vaak ingezet voor de bouw van tal van services – ook door concurrenten van F5. Het geeft aan hoe hoog de waarde van NGINX is, en hoe interessant de combinatie is. Grote banken draaien bijvoorbeeld vaak aan de achterkant F5 en aan de voorkant NGINX. Het samenvoegen van de twee zorgt voor een consolidatie en vermindert de complexiteit aanzienlijk.”

Het verminderen van de complexiteit komt ook door de verbeterde mogelijkheden in automatisering, orkestratie en centraal management. Slavenburg: “Klanten stappen over op verschillende cloudomgevingen, maar willen wel de agility en het securityniveau behouden die ze gewend zijn in hun eigen datacenters. Via application-securitymanagers zijn policies voor web-applicatiefirewalls centraal aan te sturen, ook handig wanneer applicaties niet gelijktijdig naar de cloud worden gemigreerd.”

“Tussen de klassieke en cloud-first fases in: daar biedt F5 meerwaarde”

NGINX en F5 brengen NetOps en DevOps samen, doordat ze het beheer makkelijker maken en mogelijkheden bieden die traditionele inkopers van infrastructuur, inclusief netwerkinkopers, wensen. Slavenburg: “We zien dat applicaties steeds meer uiteenvallen in kleinere componenten, in containers worden gezet en verspreid worden via multicloudomgevingen. NGINX’s aanbod is ideaal voor containergebaseerde DevOps-omgevingen, met heel veel flexibiliteit en lagere kosten voor de gebruiker. De samenvoeging van NGINX en F5 brengt dus veel voordelen voor deze cloud-native en containeromgevingen.”

Abonnementen faciliteren groei bij klanten

F5 is niet alleen leverancier van de belangrijkste oplossingen om bedrijven te helpen bij hun digitale transformatie, maar past ook de eigen bedrijfsvoering hierop aan. Het bedrijf is in een kleine twee jaar sterk veranderd. Het nieuwe software-aangestuurde model heeft geleid tot een betere inzet van resources, maakte nieuwe consumptiemodellen mogelijk en leverde nieuwe cloudoplossingen op. Door interne ontwikkelingen en overnames is het een complete multicloud applicatiespecialist geworden.

Slavenburg: “Het tijdperk van de hardwarematige application delivery controller, waarmee F5 bekend is geworden, ligt achter ons. Hardware blijft een rol spelen, maar de inspanningen om onze rol te verbreden werpen vruchten af voor ons en voor onze klanten. En dat effect zagen we al voor de overname van NGINX en de introductie van F5-cloudservices. Die hebben het effect alleen maar versterkt en versneld.”

De nieuwe abonnementsmodellen bieden klanten ruimte om te groeien. Slavenburg: “We zien dat klanten makkelijker de F5-software inzetten; de operationele complexiteit is sterk afgenomen. Daarnaast zijn ze beter in staat gevirtualiseerde infrastructuren te beheren en aan te sturen. Als gevolg daarvan zijn verschillende van onze klanten in staat geweest een software-firstbeleid te starten.”

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam