Veel internationale organisaties maken gebruik van een wide area network (WAN) om wereldwijd locaties met elkaar te verbinden. Dit zijn vaak traditionele netwerken op basis van MPLS. Wil je als internationale onderneming de digitalisering en globalisering bijhouden, dan is SD-WAN (software-defined WAN) dé weg vooruit.
80 procent van alle internationale organisaties overweegt de overstap naar SD-WAN.

Het toenemende cloudgebruik, als onderdeel van de digitale transformatie, is een van de grote drivers achter SD-WAN. Er gaat meer data over het netwerk, het aantal (mobiele) applicaties groeit en bedrijfsnetwerken worden complexer. Vooral grote internationale bedrijven staan voor een serieuze uitdaging. Organisaties kunnen bijvoorbeeld de bandbreedte van verbindingen verhogen, maar in een MPLS-netwerk (multi-protocol layer switching) voer je niet zo snel veranderingen door.

Scheiding netwerkbeheer en hardware

Ook zijn er meestal weinig break-outs naar het internet: er zijn een paar deuren waar alle data door moet. Dat is veilig, maar wanneer iedereen in de cloud werkt en heel veel data rondgaat, ontstaan er opstoppingen. Nadeel van meer lokale internetverbindingen is dan weer de security. Je moet al snel honderden deuren naar de buitenwereld beveiligen. Het maakt je netwerkbeheer complex.

Met SD-WAN worden het beheer van het netwerk en de hardware van elkaar losgehaald en netwerkoplossingen gevirtualiseerd. Hiermee versimpelt SD-WAN het netwerkmanagement en kunnen bedrijven effectiever en efficiënter van verschillende soorten verbindingen gebruikmaken.

Security

Het netwerk mag geen belemmering vormen bij de introductie van wereldwijde digitale innovaties, internationale expansie of cloud-connectiviteit. Ondanks de complexiteit moet het managen ervan snel en zonder veel inspanning verlopen.

Daarnaast hebben organisaties rekening te houden met strenge eisen inzake compliance en security. Om de veiligheid van verbindingen te garanderen, moet alle verkeer dat over de verbindingen gaat versleuteld worden. En hoewel je met SD-WAN meer openingen hebt naar het internet vanuit netwerk dan met MPLS, is het toch veilig. Je doet niet alleen een paar centrale buitendeuren dicht, maar zorgt ervoor dat ook iedere binnendeur beveiligd is.

Hybride netwerk

Als bedrijf wil je een netwerk dat aansluit op de bedrijfsbehoeften. Je kunt bijvoorbeeld internetverbindingen realiseren vanuit regionale hubs, of vanuit lokale vestigingen zelf, en die binnen je SD-WAN combineren met privéverbindingen.

Stel, je hebt nu een layer2-verbinding van 100 MB vanuit Amsterdam naar een regionale hub. Waarschijnlijk gebruik je die voor meer dan de helft voor toepassingen zoals e-mail, die ook via het (goedkopere) internet kunnen. Daarbij maakt een kleine vertraging van een paar seconden niet veel uit.

Maar als je 200 vestigingen een break-out naar het internet geeft, moet je deze 200 deuren ook beveiligen met een firewall. Bovendien heb je bij een internetverbinding enkel prestaties op basis van ‘best effort’ en geen SLA. Voor toepassingen als IoT, ERP of video, heb je dan weer privéverbindingen nodig vanwege latency-eisen. Het is dan ook belangrijk een SD-WAN leverancier te kiezen die helpt bij het vinden van een balans tussen prestaties, veiligheid en kosten.

Volledig gemanaged

Met SD-WAN worden complexe bedrijfsnetwerken op een gestandaardiseerde en geautomatiseerde manier gerealiseerd. Aanbieders van SD-WAN kunnen zich onderscheiden door meer te bieden dan alleen de ‘software-defined-laag’ en klanten te ontzorgen door het leveren van een volledig gemanagede dienstverlening inclusief de ‘laatste mijl’. De kracht van het SD-WAN aangevuld met een volledig gemanagede end-to-end dienstverlening levert een flexibele, optimaal beveiligde oplossing, waarmee het netwerk toekomstklaar is.

Arjen Hoekstra is expert TC Services van IT-dienstverlener T-Systems

T-Systems levert wereldwijd managed services op het gebied van cloud, SAP, netwerk, digitale innovatie en security. Met zijn hoofdkantoor in Europa en vestigingen in meer dan 20 landen, 37.500 medewerkers en een omzet van 6,9 miljard euro (2018) behoort T-Systems tot de leidende ICT-dienstverleners ter wereld.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam