Ondanks beloftes dat flexibel of thuiswerken echt de toekomst heeft, is het nog niet de norm. Mooie beloftes over het einde van de ‘9-tot-5-werkdagen’, lijken in de kiem te zijn gesmoord. In een tijd waarin we gedreven worden door technologie is toegang tot informatie eenvoudiger dan ooit. Hoe komt het dan dat het aantal files in Nederland en een groot deel van Europa weer toeneemt?

Het idee achter flexibel werken was ooit dat mensen thuis of op een andere plek evenveel werk kunnen verzetten, maar dan op momenten dat het hen uitkomt, in plaats van gestressed alleen maar overuren maken. Maar hoe zorgen we ervoor dat dit ook gebeurt én hoe zorgen we dat medewerkers die mobiel werken ook daadwerkelijk hun pc een keer uitzetten?

Europese voorbeelden

In Europa zijn diverse initiatieven voor flexibel werken in het leven geroepen. Zo is aan het begin van dit jaar besloten dat personeel in Frankrijk bij organisaties met meer dan 50 werknemers, recht heeft om te onderhandelen over ‘disconnect time’ met betrekking tot e-mail. Simpelweg omdat veel mensen toch het idee hebben dat ze hun e-mail de hele dag moeten bijhouden. Bij onze oosterburen werkt 38% van de werknemers flexibel en een goede 32% doet dat regelmatig. Het Duitse Volkswagen wordt vaak als voorbeeld aangehaald als bedrijf dat flexibel werken succesvol heeft ingevoerd door de toegang tot e-mail op bedrijfstelefoons te verhinderen op bepaalde tijden.

In de UK pakken ze het weer anders aan. Daar moet elke werkgever aanvragen voor flexibel werken serieus in behandeling nemen van werknemers die meer dan 26 weken in dienst zijn. Die aanvragen kunnen helaas ook geweigerd worden. Het is dan ook algemeen bekend dat de UK op dit gebied ver achter loopt vergeleken met andere landen in Europa. Nederland daarentegen is Europees koploper als het gaat om flexibel werken. Met 21,7% bestaat ruim een vijfde van de beroepsbevolking uit flexwerkers. Maar hoe serieus zijn we in Nederland in het faciliteren van flexibel werken?

Als flexibel werken niet bovenaan uw agenda staat, is het goed te bedenken wat de consequenties kunnen zijn wanneer u de talenten in uw organisatie beperkt in hun mogelijkheden. Volgens recent onderzoek van Deloitte vindt zeker 1 op de 10 afgestudeerden de mogelijkheid om flexibel te kunnen werken het belangrijkst in een nieuwe baan. Het kan dus helpen bij het aantrekken van talent om dit expliciet aan te bieden aan (potentiële) werknemers. Het is daarbij belangrijk dat uw organisatie over de juiste randvoorwaarden beschikt om in die flexibiliteit te voorzien.

Om flexibel werken mogelijk te maken, moeten organisaties beschikken over een fundering die deze manier van werken bedrijfsbreed kan ondersteunen. Heel praktisch: er is een technologieplatform nodig waarin de beveiliging standaard is geïntegreerd en dat met de organisatie meegroeit als dat nodig is. Dankzij technologie zijn we tegenwoordig in staat om flexibel te werken. Het is echter aan bedrijven zelf om te bepalen hoe ze hiervan optimaal gaan profiteren.

Meer lezen? Lees hier de resultaten van het onderzoek dat VMware onlangs heeft gedaan naar digital workspaces en het optimaal in staat stellen van werknemers om te werken met de apps van hun keuze.

Door Ton Hermes, Sr. Sales Engineer EUC, VMware

VMware is wereldwijd leider in cloud-infrastructuur en zakelijke mobiliteit, en helpt organisaties met hun digitale transformatie om concurrerend te zijn in de snel veranderende markt van vandaag. VMware stelt klanten in staat een software-defined aanpak toe te passen op business en IT met zijn cross-cloud architecture en oplossingen voor het datacenter, mobility en security. VMware behaalde in 2016 een jaaromzet van 7,09 miljard dollar en heeft wereldwijd 500.000 klanten en 75.000 partners. Het hoofdkantoor is gevestigd in Palo Alto, Californië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter