Werk en technologie zijn al heel lang met elkaar verweven. Denk aan de schrijfmachine, de telefoon, de telex, de personal computer en internet natuurlijk. Al die technologie heeft het werk makkelijker gemaakt en heeft ons productiever gemaakt. Technologie heeft er voor gezorgd dat we intensiever kunnen samenwerken en afstand speelt geen rol meer.

Toch zit de technologie vaak in de weg. Iedereen kent de vergaderingen die beginnen met aansluitproblemen door verkeerde kabels, presentaties die niet op een stickje blijken te staan, hand-outs die nog even geprint moeten worden, enzovoorts. Dankzij video (eindelijk volwassen), kunstmatige intelligentie, en technische innovaties breekt er voor werknemers een nieuw tijdperk aan.

Het moet allemaal veel eenvoudiger, sneller, intuïtiever. De digitale transformatie maakt het mogelijk en zorgt tegelijk voor hooggespannen verwachtingen. In de fase die nu aanbreekt, verdwijnt technologie zoveel mogelijk naar de achtergrond. Het gaat om een zo natuurlijk mogelijk – intuïtief – werkproces, ongehinderd door allerlei gedoe. Tegelijk neemt het gebruik van e-mail af, terwijl er meer tijd wordt doorgebracht in allerlei chat-applicaties, zeker binnen teams. Het rechtstreeks verbinden van mensen wordt steeds belangrijker en dat verklaart ook de (langverwachte) doorbraak van video.

We zijn gewend geraakt aan chatten, aan video’s, aan moeiteloos te gebruiken apps en aan onmiddellijke respons van degene waar we mee communiceren. Maar op het werk blijkt het delen van content een van de grootste frustraties te zijn. Het aansluiten van een beamer, het juiste kabeltje van laptop naar scherm, de juiste versie van de presentatie. Wie kent de verbazing niet als dat allemaal in een keer goed gaat?

In meetings gaat kunstmatige intelligentie een belangrijke rol spelen. Het is de ultieme technologie om werk intuïtiever te maken. Denk aan een digitale assistent die het regelwerk overneemt en er automatisch voor zorgt dat de juiste content op het juiste moment voor de deelnemers aan de meeting klaarstaat.

Voor een virtuele meetings was het tot nu toe nodig dat die door een ‘host’ moeten worden opgestart. Wie kent niet de vervelende melding ‘please wait, the host has not arrived’? Veel intuïtiever is het als ieder teamlid de vergadering kan starten. ‘Zullen we alvast beginnen’ is dan geen enkel probleem meer. Gebruikers kiezen altijd voor iets waar ze ook echt wat aan hebben en wat ze het makkelijkst vinden werken. En dat betekent alles rond samenwerking zo intuïtief mogelijk moet zijn ingericht, tot het plannen van de volgende meeting aan toe. Dankzij technologie, die zo geavanceerd is dat die niemand meer in de weg zit.

Door Jan Roggeveen, country lead Collaboration bij Cisco Nederland

Cisco (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd leider in technologie en zorgt er sinds 1984 voor dat het internet werkt. De mensen, producten en partners helpen de maatschappij om veilig verbinding te maken en de digitale kansen van morgen vandaag al te benutten. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com, www.cisco.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter