De meeste managers raken niet in paniek als ze een drone voorbij zien vliegen. Vast gewoon een hobbyist die zijn nieuwste speeltje uitprobeert. Maar vergis je niet: drones kunnen een organisatie forse schade toebrengen.

De drone krijgt ook in Nederland voet aan de grond. Al voor een paar tientjes kun je een ‘onbemand vliegend object’ in huis halen. De brede beschikbaarheid van drones heeft allerlei voordelen. Zo zetten steeds meer bedrijven ze op slimme manieren in. Denk aan makelaars die een woning op een originele manier in beeld brengen. Of boeren die drones gebruiken om hun akkers hennepvrij te houden.

Ook de overheid maakt gebruik van drones. Vertegenwoordigers van Defensie, de politie en de brandweer besloten onlangs om meer samen te werken bij de inzet van drones. Ook hier zijn tal van veelbelovende toepassingen. Zo kan de brandweer met drones een brand inspecteren om sneller te bepalen wat de beste aanpak is. Voor de politie komen drones bijvoorbeeld van pas bij het oplossen van misdrijven en het monitoren van grote mensenmassa’s tijdens evenementen.

Toch hebben drones ook een schaduwzijde. Iedereen kan ze kopen, ook brokkenpiloten en mensen met kwade intenties. Dat brengt een aantal risico’s met zich mee voor bedrijven:

1. Schade door ongelukken

Een drone voor consumenten weegt al gauw enkele kilo’s. Sommige modellen bereiken snelheden boven de 100 km/uur. Door fouten van de bestuurder, onwetendheid over no-flyzones of technische mankementen zit een ongeluk in een klein hoekje. Een crash kan flinke materiële schade tot gevolg hebben. Zeker bij bedrijven die kostbare spullen zoals machines buiten hebben staan, bijvoorbeeld op industrieterreinen. Maar ook andere assets zoals bedrijfsauto’s en -gebouwen zijn kwetsbaar.

In het ergste geval kan een drone-incident tot gewonden of zelfs doden leiden, bijvoorbeeld als een neerstortende drone een persoon raakt. De eerste incidenten zijn al een feit. Zo raakten in Japan zes mensen lichtgewond toen een drone die snoep uitdeelde tijdens een evenement plotseling neerstortte. En in Canada botste onlangs een drone op een klein passagiersvliegtuig.

2. Handig voor hackers

Voor hackers is het eenvoudiger om in te breken in een goed beveiligd bedrijfsnetwerk als ze fysiek dichtbij kunnen komen. De beveiliging zal waarschijnlijk ingrijpen als ze een verdacht individu met een laptop zien rondlopen. Maar hoe zit dat met een drone? En droneaanvallen zijn niet nieuw meer. Zo toonden onderzoekers aan dat je met een drone slimme verlichting op afstand kunt besmetten met een worm. Ook kan met een jammer onder de drone alle draadloze communicatie op een productielocatie worden verstoord.

Drones lenen zich voor allerlei creatieve hacks, maar ze zijn ook in staat om goederen in en uit beveiligde terreinen te smokkelen, doordat de traditionele fysieke beveiligingsmaatregelen het luchtruim niet beschermen.

3. Bedrijfsspionage

Laten we niet vergeten dat drones ook een ideaal spionage-instrument kunnen zijn, ook in handen van mensen zonder technische kennis. Veel modellen zijn standaard voorzien van een camera om foto’s en video’s te maken, maar ze kunnen ook worden uitgerust met geavanceerdere afluisterapparatuur en infraroodcamera’s. Drones worden bovendien steeds kleiner, wat betekent dat ze makkelijker onopgemerkt kunnen blijven. Sommige drones zijn slechts een paar centimeter groot. 

Een reëel scenario is dat criminelen drones inzetten om bedrijfsgeheimen te stelen, al dan niet in opdracht van concurrenten. Een drone kan bijvoorbeeld foto’s maken van een nieuw prototype, een geheime testlocatie filmen of gevoelige onderhandelingsgesprekken opnemen.

Maatregelen tegen drones

Kortom, de groeiende mogelijkheden van drones hebben ook nadelen. Het goede nieuws is dat er steeds meer opties zijn om misbruik van drones tegen te gaan.

Particuliere organisaties kunnen inmiddels beschikken over geavanceerde beveiligingssystemen tegen drones. T-Systems ontwikkelde samen met moederbedrijf Deutsche Telekom het Magenta Drone Defense Shield, een schild dat actief naar drones speurt en indringers realtime kan detecteren. Vervolgens kan het de communicatie met de bestuurder verstoren. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld ramen en blinderingen automatisch te sluiten en het alarm te activeren.

Begrijp me niet verkeerd: elke nieuwe technologie gaat gepaard met veiligheidsrisico’s. Dat geldt dus ook voor drones. Door nu alvast adequaat in te spelen op de nieuwe mogelijkheden voor bescherming, kun je met vertrouwen de toekomst in. Dan blijven drones een aanwinst voor de wereld én het bedrijfsleven.

Door Dennis Pieterse, securityexpert bij T-Systems Nederland

T-Systems
Met een wereldwijde infrastructuur van datacenters en netwerken levert T-Systems innovatieve en kwalitatief hoogwaardige ICT diensten met een sterke focus op Cloud, Collaboration en Netwerk dienstverlening. We hebben vestigingen in meer dan 20 landen, wereldwijd 46.000 medewerkers en in het boekjaar 2016 genereerden we 7,9 miljard euro aan inkomsten. Stabiliteit, continuïteit en innovatie T-Systems is 100% eigendom van Deutsche Telekom Group, een van ‘s werelds leidende providers van veilige en betrouwbare informatie- en communicatie technologie. Binnen Deutsche Telekom is zowel in de breedte als in de diepte veel kennis en expertise aanwezig van alle aspecten die op dit moment belangrijk zijn voor de ICT- en business transformatie, digitalisering en innovatie bij organisaties. Denk hierbij aan cloud, workplace & collaboration, netwerk en security.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter