De digitale strategie van Museum Boijmans Van Beuningen

PwC

16 november 2021

Kunstliefhebbers hebben hem mogelijk al gedownload: de app van het Boijmans van Beuningen Depot. Met de app kunnen bezoekers aan het kunstdepot in Rotterdam meer te weten komen over de collectie. Deze toepassing komt voort de hernieuwde digitale strategie van het museum, die met hulp van PwC is bedacht.

“Boijmans Van Beuningen en PwC zijn al lange tijd met elkaar verbonden”, vertelt Koert Bakker, bij PwC hoofd strategy & insights van het Experience Center. “Toen het museum in 2019 dicht ging voor een langdurige renovatie, kregen wij de vraag of we wilden meedenken over hun digitale zichtbaarheid. Ook met het oog op de toekomst. Toen vervolgens ook nog de covid-19-pandemie uitbrak, werd de noodzaak nog groter om over een digitale strategie na te denken.”

Ideeën over digitale toepassingen waren er overigens al genoeg bij Boijmans Van Beuningen. “Zo’n honderdvijftig”, vervolgt Bakker. “Alleen ontbrak een duidelijke digitale visie. Met als uitgangspunt de organisatievisie – iedereen een uitdagend perspectief op de wereld bieden door middel van kunst – hebben we vervolgens in meerdere workshops prioriteiten aangebracht in de digitale wensen en een digitale visie geformuleerd.”

“Die visie is eigenlijk in één woord samen te vatten: open! Ondanks de verbouwing en de gevolgen van corona moet kunst bereikbaar blijven voor geïnteresseerden; 24 uur per dag, het hele jaar door. Door de opening van het Depot op 5 november jongstleden zijn de ruim 150.000 stukken wel te zien voor het publiek, maar achter al die kunstwerken zitten ook talloze verhalen. Via digitale kanalen kun je die vertellen.”

De app van Boijmans Van Beuningen is het een van de eerste zichtbare bewijzen van de nieuwe digitale strategie. Bezoekers aan het Depot kunnen onder meer hun eigen collectie samenstellen en meer te weten komen over de kunstwerken. Ook op de site van het museum is nu meer informatie te vinden.

Bakker: “Het uiteindelijke resultaat is dat bezoekers en kunstliefhebbers, zeker met de opening van het Depot, zien dat een museum meer is dan een gebouw. Door de multimedia-aanpak beleven ze de verhalen rondom de kunst en ervaren ze andere perspectieven op de werken en uiteindelijk de wereld.”

PwC is al sinds 2004 verbonden met Boijmans Van Beuningen. Vanaf 2014 het accountants- en advieskantoor onderdeel van de Boijmans Business Club en in 2017 en 2018 was het sponsor van het Boijmans Kinderbestuur. Sinds 1 augustus 2020 hebben Boijmans Van Beuningen en PwC de samenwerking geformaliseerd in een partnership.

Lees meer over onze sponsoring van culturele initiatieven

Gerelateerde artikelen

CxO: ontdek de use cases van 5G

CxO: ontdek de use cases van 5G

Voorbeelden van 5G-toepassingen te over. Maar het lijken wel steeds dezelfde. 5G is niet alleen geschikt voor toepassingen waarbij robots worden aangestuurd. Daardoor blijven veel best practices onder de radar. Neem de regie en ontdek de use cases voor je eigen organisatie.

Samen bouwen aan een betere klantbeleving

Samen bouwen aan een betere klantbeleving

Dinsdag 28 juni organiseerde Salesforce in de Utrechtse Werkspoorkathedraal het Salesforce Live event, met meer dan tweeduizend bezoekers. Deelnemende bedrijven deelden hier hun verhalen over hoe ze digitale tooling gebruiken om voor te blijven in hun markt. Innoverende partijen baseren hun succes steeds vaker op betere gesprekken met hun klanten, gebaseerd op een 360-graden beeld van deze klanten met een ‘single source of truth’. Met enkele Nederlandse klanten werd tijdens dit event gedemonstreerd hoe dit eruit kan zien.

‘Vijf tech-vectors als aanjagers van continue innovatie’

‘Vijf tech-vectors als aanjagers van continue innovatie’

Ontwikkelingen rond technologie, data en digital gaan razendsnel. In combinatie vormen ze de belangrijkste bron van nieuwe waarde. Tegelijk zijn ze een risicofactor, want wie kansen mist raakt achterop ten opzichte van de concurrentie. “Gezien het belang zou een voortdurende weging van alle nieuwe mogelijkheden en risico’s van technologie het belangrijkste thema in de bestuurskamer moeten zijn”, zegt Hylke Sprangers. De Erasmus-docent zet de voornaamste tech-vectors op een rij.

Hoe je de regie kunt voeren over jouw IT-kosten

Hoe je de regie kunt voeren over jouw IT-kosten

De opkomst van de public cloud heeft een snelle vlucht genomen. De marketingmachine daarachter heeft daarbij goed zijn best gedaan. Zo vergaarde de public cloud al een aantal jaren bekendheid als snel, makkelijk, goedkoper en flexibel. Er is echter ook een keerzijde,...