Platformen gebruik je elke dag en niet in de laatste plaats wanneer je op vakantie gaat. Want gewapend met een smartphone heb je tegenwoordig de beschikking over allerlei applicaties, software en portals die je helpen tijdens je vakantie. Dit zijn de 11 platformen die ik zou aanraden om te gebruiken.

1. Tripadvisor
Tripadvisor vind ik echt een heel handig platform. In feite is het een online reisgids, aangevuld met tips van de crowd. Op het platform vind je recensies van restaurants, hotels, vluchten, sites en bars. Bovendien heeft Tripadvisor een goede en uitgebreide prijsvergelijkingsfunctie. Erg prettig wanneer je op zoek bent naar een goed restaurant en niet gevangen wil worden in een toeristenval. Verder bevat Tripadvisor kaarten en geeft het bezoekers de mogelijkheid foto’s te uploaden. Je kunt dus ook een goede indruk van de omgeving krijgen.

2. Google Play books en vakantiebieb
Niks is lekkerder dan luieren op het strand met een boek in je hand. Niemand heeft echter zin om zware boeken mee te nemen in z’n tas. Google Play Books is dan handig. De app bevat laat je met het grootste gemak shoppen uit een ruim aanbod aan e-books die je dan op je Kindle kan lezen. Een andere app die ikzelf gebruikt heb tijdens mijn vakantie is vakantiebieb, een app van de Bibliotheek. De app bevat zo’n zestig e-books die je gratis kunt downloaden. Best fijn als je even niet meer weet wat je wilt lezen.

3. Google Translate
Eén van de vervelende dingen aan een bezoek aan Frankrijk, of eigenlijk elk ander land dan Nederland, is dat je de mensen niet kunt verstaan. Erger nog: je kunt je wensen niet kenbaar maken. Google Translate komt dan goed van pas. De app is bijzonder uitgebreid en ondersteunt vrijwel alle talen. De meeste mensen gebruiken de app vooral om bepaalde woorden op te zoeken. Translate heeft echter ook een uitstekende spraakfunctie en stelt je daardoor in staat om hele teksten in te spreken en terug te koppelen. Je kunt hierdoor overal ter wereld wel een gesprekje aanknopen. Handig als je een baguette koopt bij de bakker.

4. Douane reizen
Wist jij dat je een blaastest, een oranje hesje en een gevarendriehoek mee moet nemen in de auto naar Frankrijk? Nee? Had dan maar de app ‘Douane reizen’ van de Nederlandse belastingdienst gedownload. De app bevat informatie van alle regels die landen hebben bij in- en uitvoer van goederen. ‘Douane reizen’ bevat bovendien een up-to-date geldconverter.

5. Airbnb
Airbnb, de online marktplaats voor tijdelijke kamerverhuur, is ondertussen overal ter wereld ingeburgerd. De website omvat meer dan 2.000.000 huuraanbieders en is overal ter wereld actief. Kamerprijzen zijn op Airbnb nog steeds een stuk lager dan die van hotels en je krijgt veel waar voor je geld. Prettig is ook dat je recensies kunt lezen en ze ook zelf kunt achterlaten, waardoor je vooraf een goed beeld hebt van wat je krijgt.

6. Uber
Taxidienst Uber wordt in de IT-branche altijd aangehaald als geslaagd voorbeeld van hoe platformen marktverhoudingen totaal om kunnen gooien. Maar als gebruiker kan ik je vertellen dat het echt heel goed werkt en je een stuk minder kwijt bent voor je ritjes. Met name als je op vakantie gaat naar de Verenigde Staten is Uber echt een must.

7. Citymapper
Citymapper is essentieel als je in het buitenland wilt rondlopen zoals de locals dat doen. Citymapper is een kaart app die je kunt gebruiken om een ​​route te plannen met behulp van de vervoermiddelen die de stad biedt. Alle grote stede in de wereld zijn in kaart gebracht. Het geeft live updates over vertragingen en sluitingen, en is zeer intuïtief te gebruiken. Je kunt kaarten offline opslaan en toegang krijgen tot de kaarten voor vervoerdiensten zoals metrokaarten, dus als je op je eigen manier wilt navigeren, kan dat ook.

8. DB Navigator
In Nederland maken mensen gebruik van de NS app of ov9292 om reizen met openbaar vervoer te plannen, maar voor reizen in het buitenland zijn ze niet toereikend. De Deutsche Bahn heeft echter een goede app gemaakt waarmee je ook treintijden en treinreizen in de rest van Europa op kunt zoeken. Erg handig wanneer je met een Europese rondreis bezig bent.

9. Whatsapp of Skype
Door apps als Skype en Whatsapp is de barrière om even te bellen met het thuisfront weggenomen. Binnen Europa zijn de kosten voor internationaal bellen en surfen bovendien dermate gedaald dat je voor een telefoontje of berichtje niet meer op zoek hoeft naar wifi.

10. Weeronline
Weerapps en weerplatformen zijn er in allerlei soorten en maten. Eerder gebruikte ik vaak buienradar, maar deze vakantie keek ik toch vooral op Weeronline. Je kunt er elke stad ter wereld invoeren en krijgt een weersbericht, weersverwachting, neerslagkans en zonkans voor 14-dagen. Als ik een dagje naar het strand ga of een lange wandeling maak, check ik altijd eerst even het weer.

11. Google Foto’s
Google Foto’s koppelt de foto’s die je maakt met een Android smartphone automatisch met de Google cloud. Dat zorgt er op de eerste plaats voor dat foto’s goed bewaard worden. Google foto’s geeft echter ook bewerkingsmogelijkheden en je kunt er een fotoboek mee maken. De kunstmatige intelligentie van Google kan dat zelfs voor je in elkaar zetten. Verder is een leuke feature dat je de foto’s kunt toevoegen aan een locatie.

Wessel Heikens is marketeer bij TJIP.

Lubbers De Jong is een Amsterdams adviesbureau dat communicatie en pr inzet als strategische instrumenten voor het bouwen van sterke relaties tussen merken en publieksgroepen. Het bureau is in 1987 opgericht en heeft expertise opgebouwd op het gebied van pr en content marketing voor nationale en internationale technologie- en innovatiebedrijven. Lubbers De Jong werkt onder andere voor Bynder, Red Hat, Infor en Interxion en is sponsor van de Plastic Soup Foundation, Pifworld en TEDxYouth Amsterdam. In 2014 won het bureau de VPRA Dutch PR Award.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter