We horen tegenwoordig veel over digitale transformatie. Ondernemingen zien in dat ze voordeel moeten halen uit nieuwe digitale technologieën en managementtechnieken om flexibeler te worden en hun klantrelaties te verdiepen. Hun technologie ziet er nu verouderd uit in vergelijking met de digitale services die ze dagelijks gebruiken; hun processen lijken traag in vergelijking met de snelheid waarmee de digitale wereld beweegt en ze willen de innovatie in hun eigen organisaties vergroten, omdat ze het overal om hen heen zien gebeuren. Om nieuwe bronnen van inkomsten te vinden, storingen te overleven en klanten het serviceniveau te bieden waar ze steeds vaker om vragen, weten bedrijfsleiders dat ze een brede en diepe transformatie moeten ondergaan.

Er ligt hier een gevaar: ondernemingen moeten transformatie niet beschouwen als iets wat ze één keer doen, met aanzienlijke kosten en risico’s, om direct up-to-date te zijn. Integendeel, het digitale tijdperk is er een van voortdurende transformatie. Het vereist dat we inzien dat we in een wereld leven die snel verandert en waarin we moeten blijven aanpassen en afstemmen, vanaf nu totdat het universum instort. De transformatie waar AWS het over heeft, is geen transformatie naar een eindtoestand; in plaats daarvan is het een transformatie naar een behendiger en wendbaardere manier van werken die continue en onverwachte veranderingen zal ondersteunen.

Nieuw model

Digitale transformatie is geen kwestie van het moderniseren van technologie van 1980 naar die van 2019. Een onderneming die zichzelf alleen upgrade naar 2019-technologie zal in 2020 verouderd zijn. De technologische mogelijkheden zullen in toenemende mate afwijken van de behoeften (onthoud: verandering in het zakelijke en technologische landschap is constant!). De onderneming zal door haar IT-systemen worden tegengehouden.

Digitale transformatie is een afwijking van het oude mentale model van het kopen of bouwen van een IT-systeem, het afwerken ervan en het dan gewoon ‘onderhouden’ als een auto. Het is eerder een verschuiving naar een mentaal model gebaseerd op het doen van kleine investeringen – en vaak de resultaten onderzoeken en koers aanpassen – en deze voor onbepaalde tijd blijven doen naarmate de zakelijke context verandert.

Constante verandering

Deze behoefte van continu investeren en upgraden zou niet verontrustend moeten klinken. Het idee is om continue verandering te omarmen en kleine, incrementele investeringen te doen in plaats van periodiek grote en risicovolle uitgaven. Dit is goed voor je bedrijf omdat het de uitgaande geldstromen spreidt, het risico verlaagt, verandering mogelijk maakt en de opportuniteitskosten vermijdt die zouden moeten worden gemaakt als de IT-mogelijkheden (zelfs tijdelijk) afwijken van wat het bedrijf nodig heeft. Door constante verandering blijf je jouw concurrenten en ontwrichtende, nieuwe startups voor.

Agility

In het digitale tijdperk worden je technologiekosten bepaald door je agility die we kunnen definiëren als jouw vermogen om die constante wijzigingen aan te brengen tegen lage kosten en een laag risico. Agility is een pluspunt dat van invloed is op jouw toekomstige kosten en opbrengsten. Hieruit volgt dat investeren in agility waardevol is. Hoe kun je dat doen? Je kunt jouw processen stroomlijnen voor het leveren van IT-mogelijkheden en, belangrijker nog, om te beslissen welke IT-mogelijkheden en financiering van jouw bestuur- en investeringsbeheerprocessen je nodig hebt. Je zorgt ervoor dat jouw IT-systemen up-to-date, veilig, veerkrachtig en van hoge kwaliteit blijven.

Je kunt ook investeren in flexibele technologieën in plaats van alleen maar te proberen aan jouw dagelijkse behoeften te voldoen. Als je computerhardware koopt en in jouw datacenter plaatst, heb je iets gekocht dat je niet kunt wijzigen. Als je in plaats daarvan jouw infrastructuur in de cloud aanbrengt, kun je deze op elk gewenst moment wijzigen en meteen groter, kleiner of geheel anders inrichten. Hardware kan niet veranderen in andere hardware, maar cloudinfrastructuur kan wel veranderen in andere cloudinfrastructuur wanneer jouw behoeften veranderen of wanneer nieuwe technologie beschikbaar komt.

Zet in op AWS

In een tijdperk van voortdurende verandering heb je toegang nodig tot de technologieën die het verschil maken voor jouw bedrijf. En je moet toegang hebben tot deze technologieën voordat concurrenten ze gebruiken om jouw bedrijf te bedreigen.

Vandaag komt bijvoorbeeld machine learning-technologie op grote schaal beschikbaar. Als er een goede toepassing van machine-learning in jouw branche is, beginnen concurrenten hier al van te profiteren. De snelste, goedkoopste en minst risicovolle manier om toegang te krijgen tot een nieuwe technologie, is deze te kopen op basis van betalen per gebruik bij een cloudaanbieder. Om ervoor te zorgen dat je in de toekomst toegang hebt tot de nieuwste technologieën en daarmee jouw wendbaarheid behoudt, kan jij jouw IT-mogelijkheden inzetten bij AWS. Amazon Web Services was pionier in de cloud en blijft toonaangevend op het gebied van innovatie, met ongeveer om de vijf uur een introductie van een belangrijke functie.

Vaardigheden en bereidheid

In elk geval moet jouw digitale transformatie je voorbereiden op voortdurende verandering in de toekomst door verandering goedkoop, snel en met een laag risico uit te voeren. Dat is agility en dat is het kenmerk van bedrijven die succesvol en duurzaam zijn in het digitale tijdperk. Het moet worden aangevuld met agile vaardigheden van medewerkers en agile besluitvorming en bestuursprocessen van leiders. Medewerkers moeten zich voortdurend inzetten voor het verkrijgen van nieuwe vaardigheden en het management moet hen daarbij ondersteunen. De hele onderneming moet zich inzetten voor het stroomlijnen van processen en klaar zijn om aan de slag te gaan. Het is deze bereidheid om de behoefte aan constante transformatie in een constant veranderende omgeving te erkennen die een echte digitale transformatie kenmerkt.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam